Na fotografiji sta Tyler Anderson z Mednarodnega paralimpijskega komiteja in Damjan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije - Paraolimpijski komite ob podpisu pogodbe. Foto: ZŠIS - POK
Na fotografiji sta Tyler Anderson z Mednarodnega paralimpijskega komiteja in Damjan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije - Paraolimpijski komite ob podpisu pogodbe. Foto: ZŠIS - POK

Laško bo prihodnje leto med 11. in 18. junijem gostilo evropsko prvenstvo v parastrelstvu. Dogovor je zapečatila pogodba, ki sta jo danes v Thermani Laško podpisala predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije-Paralimpijski komite Damijan Lazar in Tyler Anderson, ki je na Mednarodnem paralimpijskemu komiteju zadolžen za parastrelstvo. Tekmovanja se bo po prvih ocenah udeležilo okoli 300 tekmovalk in tekmovalcev iz 25 držav Stare celine.

»Naš Paraolimpijski komite si že več let želi, da v Sloveniji organizirali tekmovanje v parastrelstvu. Zdaj se je ponudila priložnost, ne le da gostimo mednarodno tekmo, ampak kar evropsko prvenstvo. Želimo si, da uspešni organizaciji turnirjev v namiznem tenisu, ki ga bomo prihodnje leto organizirali že 17-ič, dodamo še eno športno panogo. Taki odmevni športni dogodki zagotovo pozitivno vplivajo na popularizacijo športa invalidov v Sloveniji,« je ob podpisu pogodbe v imenu organizatorja povedal predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije-Paralimpijski komite Damijan Lazar. Tyler Anderson, ki je na Mednarodnem paralimpijskemu komiteju zadolžen za parastrelstvo, je priznal, da je navdušen, ker bo tekmovanje gostila prav Slovenija, saj ima bogato in uspešno zgodovino v parastrelstvu.

V Beogradu Tiršek osvojil zlato

»Pričakujemo okoli 300 udeležencev iz vse Evrope, saj gre za evropsko prvenstvo, organizirali bomo 50 strelskih mest znotraj dvorane Tri lilije, finalni dogodek pa bomo izvedli v veliki dvorani Thermane Laško, kjer bodo potekale tudi vse podelitve in slovesnosti,« je še dodal Lazar. Zadnje evropsko prvenstvo je decembra lani potekalo v Srbiji, kjer je Franček Gorazd Tiršek postal evropski prvak v disciplini zračna puška stoje R4. Do zlata je prišel z zadnjim strelom. Tiršek, ki je bil pred tem najboljši že v kvalifikacijah, je v srbski prestolnici osvojil že 32. medaljo parastrelcev na velikih tekmovanjih. Evropsko prvenstvo v Beogradu je bilo prvo po petletnem premoru, leta 2013 je EP namreč potekalo v španskem Alicanteju, kjer je prav Tiršek osvojil srebrno odličje z zračno puško stoje. Slovenija je sicer na EP nastopila oslabljena, brez Veselke Pevec, poleg Tirška in Pavlina je tekmoval še Franc Pinter.

Uvrstitve slovenskih strelcev na EP 2018:

Franček Gorazd Tiršek: R4 zračna puška stoje 1. mesto, R5 zračna puška leže 4. mesto

Damjan Pavlin: R4 zračna puška stoje 12. mesto, R5 zračna puška leže 17. mesto

Franc Pinter: R1 zračna puška stoje 8. mesto, R3 zračna puška leže 20. mesto

V.P.