Sestanek Roberta Goloba s predstavniki Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS). Foto: NSIOS
Sestanek Roberta Goloba s predstavniki Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS). Foto: NSIOS

Vlada želi sprotno obravnavo izzivov, s katerimi se v življenju vsak dan srečujejo invalidi, je po današnjem sestanku s predstavniki Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) poudaril predsednik vlade Robert Golob.

Kot je v izjavi za javnost po sestanku poudaril predsednik vlade, želi vlada vzpostaviti neposredni dialog z NSIOS-om kot reprezentativnim organom slovenskih invalidov, cilj pa je sprotno obravnavati izzive, s katerimi se v življenju vseskozi srečujejo invalidi, ki jih je v Sloveniji več kot 100.000.
S tem namenom bodo vzpostavili operativni organ, sestavljen iz predstavnikov vlade in nacionalnega sveta invalidskih organizacij, ki bo na operativni ravni sproti obravnaval izzive invalidov, je poudaril Golob.

Kaj še tare invalide

Po besedah vršilke dolžnosti predsednice NSIOS-a Mateje Toman je bil sestanek prekratek, da bi lahko obravnavali prav vse odprte dileme s področja uresničevanja temeljnih človekovih pravic invalidov ter vse druge vrzeli oz. odprta vprašanja na invalidskem področju, so pa na sestanku odprli "nekaj začetnih konkretnih tem, ki sovpadajo tudi s kratkoročnimi dejavnostmi vlade".

Med temi je omenila načrtovane spremembe novele zakona o dohodnini. "Spremembe, ki so zdaj na mizi, bomo proučili, poskušali pa bomo predlagati še kakšno drugo rešitev oz. pobudo na tem področju, kajti zavedati se moramo, da življenje z invalidnostjo prinaša dodatne stroške, s katerimi se povprečen prebivalec sicer ne srečuje," je poudarila Mateja Toman. Med tematikami, ki bodo aktualne jeseni, je poudarila tudi valorizacijo prihodkov od invalidskega varstva in področje invalidskih pokojnin.

V Nacionalnem svetu invalidskih organizacij Slovenije so bili sicer veseli vabila na današnji sestanek s premierjem, še posebej pa so zadovoljni, da je sestanek potekal še pred iztekom dopustov, kar jim omogoča, da delo nadaljujejo že v poletnih mesecih.