Na fotografiji je starejši moški, ki se drži za glavo. Foto: Pixabay
Na fotografiji je starejši moški, ki se drži za glavo. Foto: Pixabay

Gluhi gledalci lahko edino potrošniško oddajo v Sloveniji ob torkih ob 17.30 sočasno s slišečo javnostjo, ki oddajo Koda gleda na TV SLO 1, spremljajo na MMC TV, kjer vsebine v slovenski znakovni jezik izmenično tolmačita Nataša Kordiš in Tanja Giuliatti Davinić. V zadnji oddaji pred poletnimi počitnicami bodo v Kodi spet vzeli pod drobnogled vse bolj pereče razmere v nekaterih domovih za starejše, predstavili pa bodo tudi vsebino najnovejšega javnega pisma, v katerem Združenje za dostojno starost Srebrna nit državo poziva, naj čim prej ukrepa.

Razmere se v številnih slovenskih domovih za starejše izrazito slabšajo. Marsikje je že zadostna količina čaja, posedanje nepomičnih stanovalcev in kopel enkrat tedensko razkošje, ki ga je pogosto treba dodatno plačati. Stiska je velika tako med oskrbovanci in njihovimi svojci, kot tudi zaposlenimi v domovih, ki so preobremenjeni. Napake se dogajajo, a stanovalci si o njih ne upajo spregovoriti niti s svojci, kaj šele, da bi o tem spregovorili javno. Da v domovih vse ni kot bi moralo biti celo v domovih, ki prejemajo mednarodna priznanja, kaže naslednja zgodba. Mama Danice Jus iz okolice Ptuja se je pred dobrima dvema letoma preselila v Dom Danice Vogrinec v Mariboru. Po njenem mnenju odnos osebja do mame velikokrat ni bil primeren, sodu pa je izbil dno dogodek sredi aprila, ko je med obiskom v domu ugotovila, da ima mama v levi roki hude bolečine. Na to je opozorila osebje, a je bil njihov odziv ta, da ne gre za nič hujšega. Kljub temu je mamo odpeljala k domski zdravnici, ki pa prav tako ni ugotovila nobenih posebnosti. Naslednji dan pa ji je njena sestra javila, da je mama na poti v bolnišnico, kjer so potrdili sume, torej zlom roke. Danica Jus pravi, da je zaradi dogodka zelo ogorčena, saj verjame, da so v Domu poskušali prikriti, kako je prišlo do poškodbe: »92-letno žensko pustiti v bolečinah 30 ur.« Vodstvo in osebje Doma Danice Vogrinec vztrajajo, da so ob dogodku ravnali v skladu s pravili in da nihče ne more z gotovostjo trditi, kdaj je do poškodbe prišlo. »Lahko s strani svojke pri oblačenju, lahko je šlo za patološki zlom,« meni direktor doma Marko Slavič. Gledalka sicer zanika, da bi do zloma prišlo, ko je sama oblačila mamo.

Kdaj in kje je nastala poškodba?

»Sem vprašala, mama, kje si padla? Pa je z roko pokazala. Zato ne dvomim, da so to naredili pri posedanju. Bolj verjamem mami, čeprav je dementna, da je lahko zdrsnila, ko so jo dajali v kad za kopanje,« pove Jusova. O dogodku je negovalec, ki je sicer želel, da mu pred kamero zakrijejo identiteto, povedal: »Dejansko realno ne vemo. Ko sem bil prisoten v sobi, je hči stanovalko vprašala, če se je kaj zgodilo pri kopanju. Stanovalka je odgovorila, da ne.« Jusova odgovarja: »Dejansko se jih mama tako boji, da si ni upala povedati,« in dodaja, da tudi po oskrbi v bolnišnici, v domu niso ustrezno poskrbeli za njeno mamo. »Štirinajst dni je bila takole privezana, da ji je pod roko, pod dojko pritekla kri.« Zdravnica doma je sicer prepričana, da so v domu korektno ravnali: » Gospa je bila korektno obravnavana, napotena je bila k ustreznemu specialistu in menim, da so jo ustrezno zdravili.« Med pripravo prispevka so v uredništvu Kode izvedeli še za en primer. Starejši, prav tako dementni stanovalki doma, ki je sladkorna bolnica, so morali amputirati nogo. Svojci so jim sporočili, da je po ugotovitvah kirurga šlo za posledico preležanin. »Tega primera ne poznam, vsekakor pa je lahko sladkorna bolezen razlog za zelo težke zdravstvene zaplete. O tem pa žal ne bi mogel govoriti,« je povedal direktor doma. Dodajmo, da je zgodba na koncu dobila epilog s pisnim sporazumom, ki ga je z vodstvom doma sklenila odvetnica družine Cvetka Žirovnik. Kot nam je sporočila, se je zaradi slabega zdravstvenega stanja in zahtevne nege po operativnem posegu oskrbovanke z vodstvom dogovorila o ustrezni oskrbi in negi za varovanko.

Srebrna nit poziva vlado k takojšnjemu ukrepanju

Zaradi vse hujših razmer v nekaterih domovih za starejše je Združenje Srebrna nit premiera, pristojni ministrstvi, varuha človekovih pravic, zdravstveno zavarovalnico in Skupnosti socialnih zavodov, pozvalo k takojšnjemu ukrepanju. »Takoj naj uredijo ključne zadeve: to so plenice, to je prehrana, ki ni dobra, to je tekočina, ki je je zdaj kar naenkrat premalo, to je obračanje ljudi,« pojasni Darinka Klemenc iz Srebrne niti. Med zahtevami so tudi spremembe kadrovskih normativov za zdravstveno negovalno osebje, poenostavitev pritožbenih poti in ureditev vseh nadzorov, ki naj bodo nenapovedani in javni. V Srebrni niti opozarjajo tudi na dejstvo, da na standarde posameznih vrst oskrbe in kriterije za določitev oskrbe glede na potrebe posameznikov, ki bi jih morala pripraviti Skupnost socialnih zavodov v sodelovanju z Ministrstvom za delo, čakamo že 11 let. »Domišljija ljudi, kaj je še potrebno zaračunati v domovih, je enormna. Pa čeprav so domovi. Svojce in bližnje razumemo, da za 1000 evrov in več na mesec od institucije pričakujejo, da bo njihovim svojcem zagotovila vse potrebno, a to se žal ne dogaja,« je kritična Darinka Klemenc iz Srebrne niti.

Kaj odgovarjajo pristojna ministrstva

»Lahko povem, da smo na ministrstvu s Skupnostjo socialnih zavodov v tesnih stikih in so že v pripravi delovne skupine, ki bodo oblikovale standarde in normative s časovnico do konca tega leta,« pojasni državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti Breda Božnik. Do konca leta naj bi dobili tudi sistem, ki bo realno prikazoval čakalne vrste in razpoložljivost mest v domovih. Na ministrstvu za zdravje pa so zagotovili, da bodo do konca septembra pripravili nove kadrovske normative za negovalno osebje. »Vemo, da rabimo nova dodatna sredstva, predvsem, če želimo izboljšati sistem in dostopnost do storitev. In tudi, če želimo takrat, ko jih potrebujejo, zmanjšati plačilo storitev iz žepov uporabnikov. Ta novi vir je predviden v predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi,« pravi Klavdija Kobal Štravs z Direktorata za dolgotrajno oskrbo na Ministrstvu za zdravje. Na vprašanje, kdaj bo težko pričakovani zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga je po mnenju Srebrne niti nujno sprejeti v najkrajšem času, pripravljen, Štrausova odgovarja: »Normativni plan dela vlade nas zavezuje k temu, da bo predlog zakona na vladi v novembru 2019.« V Srebrni niti tudi poudarjajo, da bi skrb za starejše morali prenesti v en sam resor: »Naj bo to direktorat ali urad ali ministrstvo za starejše, seveda ob sodelovanju zdravstva, sociale in drugih deležnikov.«

Več v oddaji Koda

Odgovore na številna vprašanja boste dobili v oddaji Koda, ki jo boste lahko v slovenskem znakovnem jeziku spremljali tudi v torek, 18. junija ob 17.30 na MMC TV na povezavi: http://4d.rtvslo.si/zivo/tvmmc. Tokrat Koda prihaja v vašo družbo zadnjič pred poletjem, na male zaslone pa se vrača 3. septembra. Vse objavljene oddaje si lahko znova ogledate tudi v arhivu MMC, na spletni strani www.dostopno.si, pod rubriko Oddaje z znakovnim jezikom.

V.P.