Na fotografiji je Milan Šolaja v bazenu med tekmo. Ob njem je Saglara Mandzhievna.
Na fotografiji je Milan Šolaja v bazenu med tekmo. Ob njem je Saglara Mandzhievna.

V srbskem Vrbasu je na bazenu Centra za telesno kulturo Drago Jovović konec tedna potekalo 2. mednarodno tekmovanje v statični apneji za invalide D'Apnea 2019. Tekmovanje so organizirali na pobudo Milana Šolaje, zmagovalca 1. mednarodnega tekmovanja D'Apnea 2019, ki je potekalo aprila v Pacugu, prvega tovrstnega tekmovanja na svetu v statični apneji za invalide.

Na 2. mednarodnem tekmovanju v statični apneji za invalide D'Apnea 2019, katerega so se udeležili Nino Batagelj, Matej Lednik in Aleš Povše iz Slovenije, Ljilja Slišković iz Bosne in Hercegovine ter Milan Šolaja, Marija Božić in Bojan Ilić iz Srbije, je spet zmagal Milan Šolaja, ki je dosedanji rekord 4:33 popravil na 5:15, kar je izjemen dosežek. Slovenski rekord tokrat ni bil presežen in ostaja 3:30, ki ga je postavil Nino Batagelj in ponovno osvojil 2. mesto. »Invalidi in neinvalidi izvajamo statično apnejo na enak način, torej razlike ni. Cilj je, da čim dlje zdržiš brez vdiha pod vodo. Je pa res, da imamo pri apneji za invalide tekmovalce z različnimi diagnozami, zato tekma poteka pod nadzorom zdravniške ekipe, prisotni pa so tudi inštruktorji, usposobljeni za delo z invalidi,« je o tem zanimivem športu povedal Nino Batagelj in dodal: »Po mojem mnenju je apneja primerna za vse invalide, ker pa gre začetke tega športa, imamo za zdaj le eno kategorijo, ne glede na vrsto poškodbe hrbtenjače ali invalidnost. Upam, da bodo statični apneji kmalu dodali še dinamično, to je plavanje na vdih pod vodo in se bomo podali v globine.« Na 2. mednarodnem tekmovanju v statični apneji za invalide D'Apnea 2019 je v ženski konkurenci tudi tokratbila najboljša Ljilja Slišković.Tekmovanje je vodila Rusinja Saglara Mandzhievna, učenka slovite Natalie Avseenko, večkratne svetovne rekorderke v potapljanju na vdih. Statična apnea je ena od zvrsti prostega potapljanja, pri kateri tekmovalec zadržuje sapo v mirovanju pod vodno gladino. Časomerilci merijo čas od potopa dihalnih poti v vodo do dviga dihalnih poti iz vode.

Organizirali so tudi že 16. mednarodni dan brez vozička

Ob robu tekmovanja v statični apneji je v organizaciji Mednarodne zveze društev IAHD Adriatic potekal tudi tradicionalni »Mednarodni dan brez vozička«, že 16. po vrsti, vendar so ga tokrat prvič organizirali izven meja Slovenije. Tudi tokrat je bil dan brez vozička namenjen spoznavanju invalidov z novimi športnimi in prostočasnimi aktivnostmi, predvsem tistimi,v katerihinvalidi lahko odvržejo invalidski voziček.V ospredju je bilo potapljanje, tako terapevtska, rekreativna in tekmovalna apneja kot tudi terapevtsko, rekreativno in športno potapljanje za invalide. Aleš Povše, ki je CMAS inštruktor potapljanja, je s pomočjo Alenke Fidler v podvodni svet povabil številne kopalce, ki so bili nad svojo prvo potapljaško dogodivščino navdušeni. Milan Šolaja, nekdanji rokometni vratar, in Matej Lednik, pobudnik ustanovitve prve rokometne ekipe na vozičkih v Sloveniji, sta udeležencem predstavila rokomet na vozičkih, Flyur Nurlygayanov, predsednik Ruske zveze za šport invalidov, pa je vse tekmovalce povabil na 3. krog tekmovanja D'Apnea 2019, ki bo potekal septembra v Rusiji.»Z apnejo sem začel čisto po naključju, ko smo odšli na potop v Padovo v bazen Y40. Opazil sem, da mi gre zadrževanja zraka kar dobro. Zdaj komaj čakam, da septembra začnem z rednimi treningi,« je še dodal Batagelj.

Od leta 2002 dejavnost skušajo približati vsem invalidom

Mednarodna zveza za potapljanje invalidov Adriatic (IAHD Adriatic) skrbi za potapljanje invalidov v širši jadranski regiji in se od leta 2002 trudi to dejavnost približati vsem invalidom, ki v normalnih razmerah za to nimajo možnosti niti sredstev. "Z razvijanjem ter s kljubovanjem in trmo smo dosegli, da smo postali vodilna zveza v svetu, ki skrbi za potapljanje invalidov od terapevtskega, rekreativnega in tekmovalnega nivoja. Leta 2018 smo pričeli razvijati nov program potapljanja na vdih za invalide, zadnji kamenček v mozaiku, ki je plod našega znanja. Korak za korakom in z veliko strahu smo pripeljali zgodbo tako daleč, da smo majhni Slovenci pod mentorstvom izjemne ruske inštruktorice,Saglare Madzhijeve, učenke še bolj slovite svetovne rekorderkeNatalie Avseenko, prvi na svetu, ki organiziramo 1. mednarodno tekmovanje v statični apneji za invalide. Tekmovanje šteje za državno prvenstvo Slovenije in je izbirna tekma za odprto prvenstvo Rusije, ki bo v septembru 2019," so pred tekmovanjem v Pacugu povedali organizatorji.

Rezultati 2. mednarodnega tekmovanja v statični apneji za invalide D'Apnea 2019

Moški:

1. mesto: Milan Šolaja, Srbija, 5:15
2. mesto: Nino Batagelj, Slovenija, 3:16
3. mesto: Bojan Ilić, Srbija, 3:15
4. mesto: Aleš Povše, Slovenija, 2:10
5. mesto: Matej Lednik, Slovenija, 1:15

Ženske:

1. mesto: Ljilja Slišković, Bosna in Hercegovina, 1:50
2. mesto: Marija Božić, Srbija

Asistenti: Milan Škorić, David Šolaja, Miloš Đakonov, Mirjana Stamenković, Branko Ravnak, Alenka Fidler

Vesna Pfeiffer

Na fotografiji je Nino Batagelj med tekmo v statični apneji.
Na fotografiji je Nino Batagelj med tekmo v statični apneji.