Pročelje Narodne galerije v Ljubljani, pred katerim je velikanska številka 100. Foto: SOJ RTV SLO/Razkošje lepega
Pročelje Narodne galerije v Ljubljani, pred katerim je velikanska številka 100. Foto: SOJ RTV SLO/Razkošje lepega

Četrtek, 16. aprila, ob 13.35, TV SLO 2
Razkošje lepega, 100 let Narodne galerije, dokumentarni film

Ob 100-obletnici Narodne galerije v Ljubljani leta 2018 je nastal film o simbolnem pomenu naše osrednje galerije nekoč in danes.

Spoznali bomo razmere ob ustanovitvi akropole slovenskih lepih umetnosti in najvišje umetnostne ustanove naroda, kot so jo poimenovali ustanovitelji, in jih primerjali z drugimi evropskimi narodi in njihovo muzejsko tradicijo. V filmski pripovedi predstavljamo današnjo zbirko, dogodke, poklice in delo z obiskovalci v Narodni galeriji, obiskali pa smo tudi Prago ter iskali povezave med našo in češko Narodno galerijo. Naslov dokumentarnega filma Razkošje lepega je povezan z zakoncema Malešič iz Kamnika, ki nas bosta, kot člana Društva prijateljev Narodne galerije in navdušenca nad lepim, popeljala v svet umetnosti prek svoje življenjske zgodbe in spominov.

Film je nastal po scenaristični predlogi Andreja Dobleharja in v režiji Aleša Žemlje. Direktor fotografije je bil Bernard Perme. Zvočni opis je napisal in interpretiral Miha Zor.

Gosto zarasel mešani gozd z zelo bujnim travnato-cvetličnim podrastjem. Foto: Osebni arhiv/Lado Kutnar, arhiv MMC
Gosto zarasel mešani gozd z zelo bujnim travnato-cvetličnim podrastjem. Foto: Osebni arhiv/Lado Kutnar, arhiv MMC

Sobota, 18. aprila, ob 11.05, TV SLO 1
Naravni parki Slovenije: Pragozd Krokar, dokumentarna oddaja

Film Pragozd Krokar predstavi največji pragozdni rezervat v Sloveniji, bukov pragozd Krokar na slemenu Borovške gore. Lani je bil vpisan na UNESCOV Seznam svetovne naravne dediščine kot starodaven in prvinski bukov gozd s posebno univerzalno vrednostjo. Odmaknjen visoko nad dolino Kolpe ta pragozd obstaja že vse od časa pred ledenimi dobami. To so pokazale genetske raziskave v evropskih bukovih gozdovih in primerjave med rezultati teh raziskav. Pragozd Krokar je zato eno od izjemno redkih ledenodobnih zatočišč bukve, ki se je po ledenih dobah razširila z jugozahodnega obrobja Alp po vsej srednji Evropi.
Zvočni opis oddaje je pripravila Carmen L. Oven.

Ne zamudite dokumentarnih oddaj TV Slovenija z odličnimi zvočnimi opisi na dodatnem zvočnem kanalu. Pozneje so oddaje na voljo na ogled v spletnem arhivu 4D in na spletni strani www.dostopno.si v rubriki ZVOČNI OPIS.