Uporabno

Razvoj televizije

Aplikacija RTV 4D za hibridno televizijo

Objavljeno: 11. 1. 2017 ob 11:42
Ljubljana - MMC RTV SLO
Zaslonski posnetek delovanja aplikacije RTV 4D za hibridno televizijo - vreme. Foto: RTV Slovenija
Zaslonski posnetek delovanja aplikacije RTV 4D za hibridno televizijo - vreme. Foto: RTV Slovenija

V prizadevanjih, da gledalcem ponudimo nove sodobne storitve, smo na RTV Slovenija razvili aplikacijo RTV 4D za TV-sprejemnike, ki podpirajo storitev hibridne televizije (HbbTV). Nova aplikacija, ki je enostavna za uporabo, je nastala v sodelovanju Multimedijskega centra, Oddajnikov in zvez, Televizije Slovenija ter Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Nova storitev ponuja RTV-spored, arhiv, novice ter spremljanje radijskih programov.

Hibridna televizija je tehnologija, ki združuje televizijo in internet. Na TV-sprejemnikih, ki podpirajo hibridno televizijo, so gledalcem na voljo posebne aplikacije, ki ponujajo dodatne vsebine in funkcije, vezane na TV-program. Poleg sporeda, arhiva in novic sta tipična primera aplikacij anketa, ki se uporabniku pojavi na TV-zaslonu med ogledom pogovorne oddaje, ali prikaz dodatnih informacij, ki jih uporabnik med gledanjem nogometne tekme na TV-zaslonu aktivira s pritiskom na barvni gumb. Običajno se uporablja gumb rdeče barve, zato se tovrstne aplikacije pogosto imenujejo tudi ''Red button'' aplikacije.

Aplikacija RTV 4D ponuja večdnevni RTV-spored, dostop do spletnega arhiva radijskih in televizijskih oddaj ter prispevkov, novice in druge vsebine s portala rtvslo.si ter spremljanje radijskih programov. Aplikacija deluje v javnem radiodifuznem omrežju (DVB-T), v kabelskem omrežju ter v okviru satelitskega oddajanja. Pogoj za uporabo je TV-sprejemnik, ki podpira standard HbbTV in je priključen v internet. Aplikacija se aktivira s pritiskom rdečega gumba na daljinskem upravljalniku.

Prek aplikacije bomo gledalcem v prihodnosti ponudili dodatne vsebine in storitve, ki bodo vezane na trenutni TV-program. S pomočjo interaktivnih storitev, kot sta pošiljanje tvitov ter možnost izpolnjevanja anket, bodo gledalci lahko aktivno sodelovali v okviru televizijskih oddaj. Razvijamo tudi funkcionalnosti, ki bodo olajšale spremljanje vsebin senzornim invalidom. Več informacij o hibridni televiziji najdete na tej spletni povezavi.

Kaj je HbbTV?

Za hibridno televizijo stoji iniciativa HbbTV (www.hbbtv.org), ki jo podpira več pomembnih organizacij, kot so ETSI, W3C in EBU; televizijskih hiš, med njimi BBC in RTL; operaterjev telekomunikacij, na primer britanski in nemški telekom, ter proizvajalcev TV-sprejemnikov, kot so Samsung, Sony in LG. HbbTV je neke vrste protiutež obstoječim nestandardiziranim ''Smart-TV'' aplikacijam. HbbTV v zadnjih letih v Evropi doživlja velik razmah. Tehnologijo je že implementirala večina evropskih držav. V Evropi po uporabi prednjači Nemčija, kjer storitev, ki jo omogoča že več kot 70 televizijskih programov, uporablja prek 15 milijonov uporabnikov. Več kot dva milijona uporabnikov je tudi v Franciji, Španiji in Švici. Aplikacije hibridne televizije ponujajo tako javne kot komercialne televizijske hiše.

Več informacij o hibridni televiziji najdete na tej spletni povezavi.

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija


  • Zaslonski posnetek delovanja aplikacije RTV 4D za hibridno televizijo - spored. Foto: RTV Slovenija