O oddaji

Prisluhnimo tišini


Specializirana oddaja Prisluhnimo tišini, ki od leta 1980 nastaja v koprodukciji TV Slovenija in Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, je vsebinsko in jezikovno prilagojena potrebam oseb z okvaro sluha. Relevantne informacije o okvarah sluha, pravicah in dosežkih gluhih, naglušnih, gluhoslepih in uporabnikov polževega vsadka ter o kulturi gluhih in manjšinskem znakovnem jeziku, so podane v slovenskem znakovnem jeziku in s podnapisi za naglušne. Oddaja Prisluhnimo tišini posebno pozornost posveča tudi izobraževanju in osveščanju javnosti o preventivnih ukrepih za ohranitev zdravega sluha s pomočjo zaščitnih sredstev pred hrupom.

Številna intimna pričevanja oseb z okvaro sluha opozarjajo na to, da sluh ni nekaj samoumevnega, ampak lahko izpostavljenost hrupu z jakostjo nad 95 decibelov trajno poškoduje sluh in bistveno oteži komunikacijo in vključevanje posameznika v družbo. Zato je oddaja Prisluhnimo tišini namenjena temu, da bi bilo v naši družbi čim manj neprijetne tišine. Posebna pozornost uredništva je tudi stalen pritisk na politične odločevalce in izvajalce javnih politik, da bi s sprejemom in doslednim izvajanjem zakonodaje osebam z okvaro sluha zagotovili enakopravne možnosti na vseh družbenih področjih.  

Uredništvo letno pripravi 20 tematskih oddaj, ki so na sporedu na prvem programu TV SLO 1 vsako drugo in četrto nedeljo v mesecu, julija in avgusta pa so na sporedu ponovitve najboljših oddaj pretekle sezone. Oddaja nastaja znotraj izobraževalnega programa kulturno-umetniškega uredništva RTV Slovenija. Primarno je namenjena osebam z okvaro sluha, njihovim sorodnikom, tolmačem, strokovnim delavcem, in ne nazadnje politikom in širši slovenski ter mednarodni gluhi javnosti, ki oddajo spremlja tudi prek spletnega portala http://www.zveza-gns.si/.