Na fotografiji je Lara Gorenc. Foto: Osebni arhiv Lare Gorenc
Na fotografiji je Lara Gorenc. Foto: Osebni arhiv Lare Gorenc

Lara Gorenc je 24-letna študentka likovne akademije v Ljubljani, ki prihaja iz Dola pri Ljubljani. Za projekt Oblikovanje rešitev za obolele z multiplo sklerozo, ki je del evropskega projekta EUTOPIA, pri katerem se na ravni Evropske unije spodbuja učenje skozi izzive, je v minulem semestru skupaj s kolegico Leo Brelic oblikovala aplikator za tampone in vložke za ženske z multiplo sklerozo, ki imajo težave s fino motoriko. Ugotovila je, da je olajšano nameščanje zaščite med menstruacijo prezrta tema povsod po svetu, zato želi v svoji magistrski nalogi oblikovati izdelek, ki bo rešil težave ženskah z omejitvami pri menstrualni higieni, izboljšati trg menstrualnih izdelkov in postaviti zgled.

Zakaj ste se pri projektu Oblikovanje rešitev za obolele z multiplo sklerozo odločili za oblikovanje pripomočka za menstrualno higieno? Ste spoznali kakšno žensko, ki ima težave z apliciranjem higienskih pripomočkov v času menstruacije?

Z začetno raziskavo, v kateri se oblikovalci sploh spoznamo s tematiko, poiščemo že obstoječe rešitve ter določimo interese za nadaljnje intervjuje in opazovanja. Ker smo odkrili, da ženske z multiplo sklerozo po nekaterih podatkih zbolijo tudi do štirikrat pogosteje kot zdravi moški, se nas je veliko usmerilo v oblikovanje izdelkov za žensko populacijo – nakit, ličila itd. S kolegico Leo Berlic sva se osredotočili na eno ključnih težav, s katero se srečujemo vse ženske, čeprav tema ostaja tabu – tj. menstruacija. Pozneje sva najino hipotezo, da imajo ženske z multiplo sklerozo težave na področju menstrualne higiene, potrdili z intervjuji žensk v društvu Spoznajmo multiplo sklerozo.

S kolegico Leo Brelic sta oblikovali aplikator s preprostim mehanizmom, ki omogoča uporabo celotne dlani pri nameščanju tampona. Ključni del rešitve je šaržer, ki bi ga proizvajalec po predvidevanjih predhodno pakiral s tamponi in bi bil na voljo v trgovinah in drogerijah. Ergonomska oblika z dodatnim držalom zagotavlja preprosto odpiranje in omejuje možnost padca iz rok. Ali je izdelek zaživel tudi v praksi?

Na sliki je grafični prikaz modela aplikatorja za tampone, ki sta ga oblikovali Lara Gorenc in Lea Berlic. Vir: Lara Gorenc
Na sliki je grafični prikaz modela aplikatorja za tampone, ki sta ga oblikovali Lara Gorenc in Lea Berlic. Vir: Lara Gorenc
Na sliki je grafični prikaz uporabe aplikatorja za tampone za ženske z multiplo sklerozo, ki sta ga oblikovali Lara Gorenc in Lea Berlic. Vir: Lara Gorenc
Na sliki je grafični prikaz uporabe aplikatorja za tampone za ženske z multiplo sklerozo, ki sta ga oblikovali Lara Gorenc in Lea Berlic. Vir: Lara Gorenc

Žal je produkt, ki je bil oblikovan prejšnji semester, zaradi pomanjkanja časa za zdaj ostal le v obliki modela in ne delujočega prototipa. Kljub temu so bili na razstavah predstavljeni grafični prikazi mehanizma in samega delovanja produkta, zato je izdelek dobil zelo dober odziv.

Kaj pa vložki?

Vložki so bili prijavljeni na Rektorjevo nagrado (Rektorjeva nagrada je tradicionalno tekmovanje, ki spodbuja inoviranje na Univerzi v Ljubljani in pomaga inovatorjem na poti do trga), a žal niso bili izbrani. Tako kot aplikator je tudi pri vložkih za enkrat ostalo zgolj pri modelu.

Menstrualna higiena verjetno ni otežena le ženskam z multiplo sklerozo; za koga bo vaš izdelek še primeren?

Izdelek, ki bo oblikovan med pisanjem moje magistrske naloge, bo namenjen vsem ženskam, ki imajo težave s fino motoriko, oslabljenimi prsti in omejeno funkcijo rok, a si kljub temu želijo uporabljati tampone. V raziskavi so do zdaj sodelovale ženske z multiplo sklerozo in cerebralno paralizo, želim pa si sodelovati tudi z ženskami z drugimi boleznimi, motnjami ali poškodbami, ki jim ta čas v mesecu povzroča dodatne težave.

Tematika vas je torej očitno tako pritegnila, da ste ji posvetili magistrsko nalogo. Kako vam gre, s kakšnimi ovirami, če sploh, se srečujete in kje so največji izzivi? Kaj je vaš cilj v magistrski nalogi?

Moja magistrska naloga je še v začetni, raziskovalni fazi. Tej sledita konceptualna in idejna faza, v katerih se iz podatkov, pridobljenih v raziskavi, začne oblikovati izdelek, ki bo reševal čim več izpostavljenih zagat – ali, najbolje, vse. Ker sem skozi vse te faze takega izdelka že šla v prejšnjem semestru, verjamem, da ne bom imela preveč težav. Glede na dodatne vpoglede, ki jih bom dobila v tej ponovni raziskovalni fazi tega semestra, se bosta najverjetneje spremenila tudi oblika in mehanizem izdelka – pri tem pa pridemo do izvedbe. Ta del bo po mojem mnenju največji izziv, saj moram za opravljeno magistrsko nalogo izvesti delujoč prototip.
Cilji magistrske naloge so, poleg rešitve problema menstrualne higiene pri ženskah z omejitvami, tudi izboljšanje trga menstrualnih izdelkov, ki žal niso niti najmanj prilagojeni uporabnicam s takimi težavami. Želim si torej postaviti zgled, obenem pa si želim osvetliti tematike, kot je menstruacija, saj se o njih samo šepeta, kljub temu da so nekaj popolnoma naravnega in veliko ženskam povzročajo težave, o katerih se bojijo spregovoriti.

Kako pa je v tujini in ali na trgih ponujajo kaj podobnega?

Na sliki je grafični prikaz modela vložka za ženske z multiplo sklerozo, ki sta ga oblikovali Lea Berlic in Lara Gorenc. Vir: Lara Gorenc
Na sliki je grafični prikaz modela vložka za ženske z multiplo sklerozo, ki sta ga oblikovali Lea Berlic in Lara Gorenc. Vir: Lara Gorenc

Žal je trg z menstrualnimi izdelki prenasičen z generičnimi izdelki, ki se že skoraj 50 let niso bistveno spremenili. V Sloveniji česa podobnega sploh ni. Na tujem trgu obstaja en sam aplikator za tampone, ki je po besedah prodajalca prilagojen za ženske s posebnimi potrebami, toda hkrati na njem kot oblikovalka vidim veliko problemov, ki se jih bom pri svojem izdelku izogibala. Vložkov, ki bi bili posebno oblikovani, ni nikjer.

Ste našli ženske, ki so pripravljene sodelovati z vami, in kakšen je njihov odziv? Je bilo težko priti do njih?

Res je bilo težko. Veliko mi je pomagala Renata Žohar iz društva Spoznajmo multiplo sklerozo, ko mi priskrbela kontakte žensk v društvu, ki bi rade sodelovale v raziskavi. Poleg tega sem pisala tudi na spletne forume kot so med.over.net in Reddit; tam odziva žal ni bilo, mislim, da so moderatorji objavi celo izbrisali. Drugi največji odziv sem dobila, ko sem pisala Društvu študentov invalidov Slovenije, ki je vabilo delilo med svoje članice.
Čeprav je ciljna skupina hkrati velika – ne pozabimo, da je na svetu okoli dva milijona žensk z multiplo sklerozo, kaj šele žensk z vsemi drugimi boleznimi, motnjami ali poškodbami, ki oslabijo roke – je vseeno precej omejena. Vključuje namreč dekleta in ženske med 15. in 45. letom starosti, ki imajo omejeno funkcijo rok. Žal društva, ki bi vključevalo samo to ciljno skupino, ni. Zato je moja najboljša taktika, da pišem vsem društvom, v katerih bi lahko bile take osebe, in upam, da so dovolj odprte za sodelovanje pri raziskavi. Sodelujoče še vedno iščem – verjamem, da lahko vsaka od teh žensk prispeva dober osebni vpogled, ki mi bo pomagal oblikovati najboljšo možno rešitev.