Davek na nepremičnine je vsekakor boljši od kriznega davka, pravi stroka. Foto: BoBo
Davek na nepremičnine je vsekakor boljši od kriznega davka, pravi stroka. Foto: BoBo

Vladi v odstopu ni uspelo uvesti davka na nepremičnine, saj bi z njim po mnenju ustavnega sodišča posegla v vrsto ustavnih pravic. Politične stranke imajo različna mnenja o tem, ali je uvedba davka nujna. Nekatere bi ga uvedle takoj, druge previdno, tretje ga zavračajo.

Zdajšnji sistem obdavčitve nepremičnin je zastarel, nepregleden in povzroča neenako obravnavo prebivalcev, zato se v zavezništvu Alenke Bratušek zavzemajo za novi davek. Uvedli bi ga tudi v Pozitivni Sloveniji, ampak po tem, ko bi uredili evidence in le tako, da se obremenitev ne bi povečala za več kot 10 odstotkov. Če bi dobili vladni mandat, pa davka na nepremičnine ne bi uvedli v SDS-u, SLS-u in SD-ju.

Kaj pa zunajparlamentarne stranke? Davka ne bi uvedli v SNS-u, češ da ga nima nobena pametna država, pri nas pa se je z njim hotelo krpati proračunsko luknjo. Davek podpirata stranki Verjamem, v kateri poudarjajo, da ne bi smel dodatno obremeniti gospodinjstev in gospodarstva, in stranka Mira Cerarja, ki upa, da bi strokovno oblikovan davek zasledoval tudi cilje socialne mobilnosti ali reševanja stanovanjske problematike.

Davek na nepremičnine je vsekakor boljši od kriznega davka, pravi stroka. Aleš Budja iz Zbornice davčnih svetovalcev opozarja, da bi politika ob morebitni uvedbi davka morala upoštevati dejstvo, da je večina nepremičnin v državi hiš, zgrajenih v prejšnjih desetletjih. "Danes pa 70 odstotkov ljudi prejema dohodke, ki so nižji od povprečnih ali pa jih sploh ne prejema. Zato v Zbornici davčnih svetovalcev Slovenije opozarjamo, da je danes težje priti do pravične rešitve, kako obdavčiti premoženje in v takšnih razmerah je nemogoče politično uvajati nepremičninske davke, zlasti v primerih, kadar se z zakonom določi še vrsta izjem."

Davčni svetovalci menijo, da bi nepremičninski davek moral upoštevati višino dohodka zavezancev in pa, kar je ključno, treba bi bilo popraviti posplošene vrednosti nepremičnin in vzpostaviti kakovostno bazo podatkov.

Maja Derčar, Radio Slovenija, Dogodki in odmevi