Bližajo se božični prazniki.
Božič je pomemben krščanski praznik.

V času božičnih praznikov so mize polne prazničnih dobrot.
Običajno se za božič peče potica.

Potica je zelo znana slovenska sladica.
Potico pečemo po celi Sloveniji.

Potica je narejena iz testa in nadeva.
Testo za potico je kvašeno.
Kvašeno testo vsebuje kvas.
Testo z kvasom mora pred peko vzhajati.

V potici so lahko različni nadevi.
Nadev je lahko iz:
- orehov,
- maka,
- pehtrana,
- lešnikov,
- čokolade,
- kokosa,
- smetane.
Najbolj znana je orehova potica.

Potica je slovenska posebnost

V Sloveniji poznamo več kot 100 različnih vrst potic.

Potice se med seboj razlikujejo po:
- imenu,
- nadevu,
- vrstah testa in
- obliki.

Različne potice. Foto: Radio Slovenija/Silva Eöry
Različne potice. Foto: Radio Slovenija/Silva Eöry

Potico se pekli že v 16. stoletju

Potica je slovenska tradicionalna jed.
Tradicionalna jed ima zelo dolgo zgodovino.

Potico so pekli že naši predniki.
Najstarejši zapisi o potici so iz 16. stoletja.
To je bilo pred 400 leti.

Potico so včasih pekli le ob praznikih.
Zato potica pomeni obilje.

Revnejši ljudje so si včasih sposodili denar,
da so lahko spekli potico.

Ime Slovenska potica je zaščiteno
Slovenska potica je slovenska tradicionalna posebnost.
To pomeni,
da je recept za pripravo slovenske potice zaščiten.

Slovensko potico lahko za prodajo
pripravljajo samo ljudje, ki imajo posebno dovoljenje.

Drugi ljudje ne smejo prodajati izdelka,
ki se imenuje Slovenska potica.

Slovenska potica lahko ima 5 različnih nadevov.
Lahko ima:
- orehov nadev,
- orehov nadev z rozinami,
- rozinov nadev,
- pehtranov nadev s skuto ali
- pehtranov nadev.

Slovenska potica mora biti pečena v potičniku.
Potičnik je poseben pekač.
Je okrogle oblike.
V sredini ima luknjo.

Kako pripravimo tradicionalno slovensko potico?

Peka potice je zelo zahtevna.
Pozorni moramo biti, da je v prostoru dovolj toplo.
To je pomembno zato, da testo pravilno vzhaja.
Pri nadevu moramo paziti, da ni pretrd.
Če je nadev pretrd, se potica drobi.

Za peko potice potrebujemo veliko časa.

Najprej pripravimo testo za potico.
Za testo potrebujemo:
- 300 gramov bele pšenične moke,
- 20 gramov kvasa,
- približno 130 mililitrov mleka,
- 2 rumenjaka,
- 50 gramov sladkorja,
- 5 gramov soli,
- 60 gramov masla,
- limonino lupino,
- vaniljev sladkor,
- rum.

Najprej zamesimo testo.
Testo mora vzhajati.
Med tem časom pripravimo nadev.

Za orehov nadev potrebujemo:
- 300 gramov zmletih orehov,
- 100 mililitrov mleka,
- 1 jajce,
- 80 gramov sladkorja,
- 1 žlico kisle smetane,
- vaniljev sladkor,
- cimet,
- limonino lupino,
- malo ruma.

Kako pripravimo testo?

Priprava potice. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Priprava potice. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

V manjšo posodo nadrobimo kvas.
Primešamo malo moke, sladkorja in mlačnega mleka.
Nastati mora gosto tekoče testo.
To testo imenujemo kvasec.
Pustimo, da kvasec naraste.
Potem razžvrkljamo rumenjake.
Rumenjakom dodamo preostali sladkor.
Dodamo še limonino lupino, vaniljev sladkor in sol.

V toplem mleku raztopimo maslo.
To prilijemo k mešanici rumenjakov.
Vse skupaj dobro premešamo.

Moko presejemo v skledo.
Dodamo kvasec.
Nato dodamo še mešanico rumenjakov.
Sestavnice zmešamo, da nastane testo.
Testo z rokami zgnetemo v gladko kepo.

Testo pokrijemo in pustimo vzhajati.
Testo mora vzhajati približno pol ure.

Kako pripravimo orehov nadev?

Orehe prelijemo z vročim mlekom.
Premešamo in pustimo,
da se mešanica ohladi.
Dodamo jajce, sladkor,
vaniljev sladkor, cimet,
limonino lupino in malo ruma.
Na koncu dodamo še 1 žlico kisle smetane.
Vse skupaj dobro premešamo.

Kako oblikujemo potico?

Priprava potice. Foto: BoBo
Priprava potice. Foto: BoBo

Vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik.
Testo premažemo z nadevom.
Tesno zvijemo in položimo v namazan potičnik.
Potico večkrat prebodemo.
Pustimo, da spet vzhaja približno 30 minut.

Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija.
Potico pečemo 45 minut.
Potico pustimo v potičniku še 15 minut.
Potem jo vzamemo iz potičnika.
In pustimo, da se ohladi.

Potico lahko potresemo s sladkorjem v prahu.

Kako pripravimo medenjake?

Seveda so mize v času božiča
polne različnih sladic in piškotov.

Če je peka potice prezahtevna,
se lahko lotite tudi peke medenjakov.

Medenjaki so priljubljeni piškoti.
Narejeni so iz moke, sladkorja in medu.

Za medenjake potrebujemo:
- 500 gramov moke,
- 150 gramov margarine,
- 150 gramov sladkorja v prahu,
- 150 gramov medu,
- 2 jajci,
- 1 žlico mletega cimeta,
- 1 žlico sode bikarbone.

Vse sestavine damo v veliko skledo.
Sestavine zmešamo.
Nastati mora gosta masa.

Nato maso razvaljamo.
Iz mase oblikujemo manjše kroglice.
Lahko uporabimo tudi modelčke
in izrežemo piškote različnih oblik.

Na pekač položimo papir za peko.
Nanj zložimo oblikovane piškote.
Piškote položimo dovolj narazen,
ker v pečici piškoti zrastejo.

Pečico segrejemo na 160 °C.
Medenjake pečemo 12 minut.