Piknik v naravi. Foto: Pixabay
Piknik v naravi. Foto: Pixabay

Poleti se ljudje srečujemo na piknikih.
Pikniki so lahko
- v parku,
- na travniku ali
- v gozdu.

Na pikniku uživamo hrano in pijačo.
Pri tem moramo paziti na nekaj stvari.

Nakupovanje in ločevanje živil

Ko kupujemo hrano za piknik,
moramo ločiti surovo in pripravljeno hrano.

Damo jo v ločene zavoje.

Uporabimo različen pribor
za surovo in pripravljeno hrano.

Na primer:
- eno desko za zelenjavo,
- eno desko za že pripravljena živila,
- eno desko za meso.

Surova in že pripravljena živila režemo z različnimi noži.

Deska za rezanje hrane. Foto: Pixabay
Deska za rezanje hrane. Foto: Pixabay

Prenos hrane v hladilnih torbah

V hladilnih torbah prenašamo hrano,
ki mora biti shranjena na hladnem.

V hladilne torbe položimo hladilne blazinice.
Te blazinice nato več ur hladijo hrano in pijačo.
Hladilne torbe čim manj odpiramo,
da vanje ne pride topel zrak.

Hladilne torbe postavimo v tisti del avtomobila,
kjer je najhladneje.

Hladilna torba. V njej je pijača. Foto: Pixabay
Hladilna torba. V njej je pijača. Foto: Pixabay

V hladilnih torbah prenašamo
hitro pokvarljivo hrano

To je hrana,
ki se hitro pokvari.

Shranjevati jo moramo v zelo mrzlem okolju.

Tam, kjer je manj kot 5 stopinj Celzija.

Hitro se pokvarijo ribe in meso

Ko kupujemo hrano za piknik,
ribe in meso kupimo nazadnje.

Kupimo sveže ribe in meso.

Meso v kosu je uporabno dlje časa
od narezanega in že pakiranega mesa.

Pri že pakiranem mesu moramo biti pozorni
na natisnjeni rok trajanja na embalaži.
Sveže meso lahko zamrznemo.

Kos mesa. Foto: Reuters
Kos mesa. Foto: Reuters

Kako prepoznamo svežo ribo?

Ko v ribarnici kupujemo ribe,
moramo ugotoviti,
ali je riba sveža.

Sveža riba ima zelo značilen vonj.

Njene oči so izbočene in čvrste.
Oči so prozorne.
Škrge sveže ribe so svetlo rdeče in vlažne.
Površina sveže ribe je sijoča.
Luske ne odpadajo.

Ribe v ribarnici. Foto: Pixabay
Ribe v ribarnici. Foto: Pixabay

Odtajevanje mesa

Meso iz zamrzovalnika
postavimo v hladnilnik.

Iz hladilnika ga vzamemo,
preden se odpravimo na piknik.

Preden začnemo meso peči na žaru,
mora biti meso popolnoma odtajano.

Tako se bo lahko enakomerno zapeklo.

Hladilnik. Foto: Reuters
Hladilnik. Foto: Reuters

Ko prispemo na piknik

Hladilne torbe postavimo v senco.
Ne smejo stati na soncu.
Hladilne torbe naj bodo ves čas zaprte.

Peka mesa in rib na žaru

Meso in ribe je treba peči na dovolj visokih temperaturah.
Tako uničimo škodljive bakterije.

Bakterije lahko povzročijo bolezen in slabost.

Meso na žaru. Foto: BoBo
Meso na žaru. Foto: BoBo

Pazimo na ose

Poleti je v naravi veliko os.

Ko odpremo steklenico ali pločevinko s pijačo,
moramo paziti, da vanjo ne prileti osa.

Ko nehamo piti,
steklenico ali pločevinko zapremo.

Ose na steklenici. Foto: Pixabay
Ose na steklenici. Foto: Pixabay

Če v pijači plava osa,
nas lahko med pitjem piči v jezik.

To je lahko zelo nevarno.
Ob piku žuželke jezik močno oteče.
Nevaren je tudi pik ose na območju grla, nosu in oči.
V teh primerih je treba takoj poklicati 112.

V času koronavirusa moramo paziti tudi na
varnost ljudi na pikniku

Ohranjati moramo varnostno razdaljo
in upoštevati vse zaščitne ukrepe.

Besedilo je delni povzetek smernic NIJZ.