Britanska vlada je pripravila nove potne liste, ki bi morali začeti veljati 30. marca, torej dan po predvidenem izstopu Združenega kraljestva iz EU-ja.

Glede na to, da je London že drugič prosil za podaljšanje izstopa, sprva do 12. aprila in nato še do 30. junija, pa je marsikaterega lastnika novi potni list temnordeče barve, ki na ovitku nima več izpisane besede Evropska unija, presenetil.

Ogorčeni so predvsem zato, ker menijo, da jih država ne bi smela zamenjati, vse dokler bo Združeno kraljestvo del EU-ja. Na Twitterju se je tako razširila objava Susan Hindle Barone, ki "resni zgroženo", kot je zapisala, v rokah drži svoj stari in novi potni list, objava pa je izzvala več kot 3.000 komentarjev.

To so sicer le začasni potni listi, saj namerava država z novim letom uvesti ikonične modre potne liste, kot jih je imelo Združeno kraljestvo pred vstopom v 27-erico, poroča BBC.

Novi potni list Združenega kraljestva po izstopu iz EU-ja bo znova temno modre barve. Država bo sicer še naprej izdajala potne liste, ki bodo imeli na platnicah natisnjeno ime Evropska unija, saj želijo s porabo zalog privarčevati. Foto: EPA
Novi potni list Združenega kraljestva po izstopu iz EU-ja bo znova temno modre barve. Država bo sicer še naprej izdajala potne liste, ki bodo imeli na platnicah natisnjeno ime Evropska unija, saj želijo s porabo zalog privarčevati. Foto: EPA

Nekdanji vodja stranke UKIP Nigel Farage je leta 2017 odločitev uvedbe temnomodrih potnih listov označil za 'brexmas'. Gre za izraz, ki ga uporabljajo podporniki brexita in ki je besedna skovanka, saj se kratica xmas sicer uporablja za besedo božič.

Pariz: Čas je, da se konča zmeda glede brexita

Medtem je francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian dejal, da je že čas, da se konča zmeda glede brexita, saj to vprašanje ne more več prevladovati v razpravah Evropske unije. "Ne moremo stalno živeti z brexitom," je dejal ob robu ministrskega srečanja skupine G7.

"Britanske oblasti in britanski parlament morajo razumeti, da se Evropska unija ne bo mogla stalno izčrpavati z vzponi in padci britanske notranje politike," je Le Drian dejal ob robu srečanja v Dinardu na severu Francije.

"Britanci nam morajo zelo hitro povedati, kdaj bodo izšli iz te krize," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Francija želi okrepiti pritisk na britansko premierko Thereso May pred srednim izrednim vrhom Unije o brexitu. Francoski predsednik Emmanuel Macron je že dejal, da njena prošnja za podaljšanje brexita do 30. junija ne bo avtomatično sprejeta, kar pomeni, da bi lahko država iz povezave izstopila brez dogovora.