Bruselj je predstavil tudi predlog za enotni certifikat starševstva. Foto: Pixabay
Bruselj je predstavil tudi predlog za enotni certifikat starševstva. Foto: Pixabay

V Evropski uniji je po nekaterih ocenah dva milijona otrok, ki bi lahko imeli v drugi državi članici težave s priznavanjem zakonite povezave s starši, je ob predstavitvi predloga povedal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

"Razlog za trenutne težave s priznavanjem starševstva je v tem, da imajo države članice različna pravila mednarodnega zasebnega prava na tem področju," je pojasnil.

Da bi odpravili te razlike, komisija predlaga enotna evropska pravila. Med drugim bi določili, katero sodišče države članice je pristojno za zadeve, povezane s starševstvom. Komisija predlaga tudi, da bi določili pravo, ki bi se uporabljalo v teh primerih. Predlog predvideva, da bi bilo to pravo države, kjer ima običajno prebivališče oseba, ki je otroka rodila.

Predlog za enotni certifikat starševstva

Bruselj predlaga še oblikovanje evropskega certifikata starševstva. Otrok ali njegov zakoniti zastopnik bi ga lahko zahteval od države članice, ki je ugotovila starševstvo, in z njim dokazal starševstvo v drugi državi. Certifikat bi lahko uporabljale tudi družine, če bi želele. Še naprej bi lahko starševstvo dokazovali z drugimi dokumenti, kot je rojstni list.

Starševstvo v eni državi bi priznali v vseh

S predlogom bi poleg tega določili pravila za določanje starševstva. Veljalo bi, da bi moralo biti starševstvo, ki je bilo ugotovljeno v eni državi, priznano tudi v vseh drugih članicah brez posebnega postopka.

"Zelo jasno določamo, da priznanje ne more biti zavrnjeno na način, ki bi bil v nasprotju z Evropsko listino o temeljnih pravicah, na primer na temelju tega, da sta starša istospolni par," je dejal Reynders.

Družinsko pravo ostaja v pristojnosti članic

Ob tem je poudaril, da ne gre za poenotenje družinskega prava, ki bo ostalo v pristojnosti držav članic, tudi glede starševstva. Članice bodo še naprej lahko odločale o tem, kdo lahko postane starš.

Evropsko pravo sicer v skladu s tolmačenjem Sodišča EU-ja že določa, da bi bilo treba starševstvo, ugotovljeno v eni državi članici, v vseh drugih državah članicah priznavati za namene, kot so vstop na ozemlje, pravica do prebivanja in nediskriminacija državljanov.

Na tnalu pravice, kot sta dedovanje in preživnina

Današnji predlog pa otrokom v primerih, povezanih z več državami, omogoča uživanje pravic, ki izhajajo iz starševstva v skladu z nacionalnim pravom. Gre za dedovanje, preživnino, varstvo in vzgojo ter pravico staršev, da delujejo kot zakoniti zastopniki otroka.

Predlog uredbe bo zdaj obravnaval Svet EU-ja, ki ga bo moral potrditi s soglasjem, pri tem se bo posvetoval z Evropskim parlamentom.

V evropskih organizacijah za pravice skupnosti LGBTIQ ILGA-Europe in Nelfa so že pozdravili predlog komisije. Poudarili so, da je to velik korak naprej k zagotavljanju pravne varnosti za otroke, da imajo oba starša priznana po vsej Uniji.

Krepitev nacionalnih organov za enakost

Evropska komisija je danes sprejela tudi predloga za okrepitev nacionalnih organov za enakost, zlasti njihove neodvisnosti, virov in pristojnosti. Novi direktivi bosta zagotovili, da bodo organi za enakost – v Sloveniji je to zagovornik načela enakosti – lahko v celoti izkoristili svoj potencial. Omogočili bosta boljšo zaščito žrtev diskriminacije in učinkovitejše preprečevanje diskriminacije.