Foto:
Foto:

Predsednik nove komisije Jose Manuel Barroso je predlagal, da bi bilo področje nediskriminacije neposredno pod njegovim nadzorom. Buttiglione je povedal, da se čuti odgovornega, da se žrtvuje za odpravo krize. Ob tem še naprej zavrača svoj odstop in meni, da mu Barrosov predlog nalaga še več odgovornosti, ker bo nujno večje sodelovanje.

Rocco Buttiglione se je sicer že včeraj opravičil za sporne izjave o homoseksualnosti.

Dosedanja komisija pod vodstvom Romana Prodija je že sporočila, da je pripravljena podaljšati svoj mandat, če prihodnja ekipa pod vodstvom Portugalca Joseja Manuela Barrosa prihodnji teden, 27. oktobra, na glasovanju v Evropskem parlamentu v Strasbourgu ne bo dobila zelene luči in posledično 1. novembra ne bo mogla nastopiti svojega petletnega mandata.

Barroso že tretjič zbral svojo ekipo
Prihodnja Evropska komisija se je pod vodstvom predsednika Joseja Manuela Barrosa danes na odročnem gradu v kraju Arquennes sestala še na tretjem neformalnem srečanju ter se pripravila na sklepno fazo postopka svoje potrditve, to je na glasovanje v Evropskem parlamentu prihodnji teden v Strasbourgu.

Prihodnji komisar iz Slovenije Janez Potočnik, razporejen na področje znanosti in raziskav, je po srečanju kratko povedal, da se je komisija pogovarjala o poteku zaslišanj kandidatov za člane v Evropskem parlamentu med 27. septembrom in 11. oktobrom ter izkušnjah, podprla pa je tudi dosedanje korake svojega predsednika.