Evropska unija

Poudarki

  • Predstavniki držav Beneluxa poudarili pomen vladavine prava
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 71 glasov Ocenite to novico!
Obisk predstavnikov Beneluksa
Belgijski minister za zunanje in evropske zadeve Didier Reynders, luksemburški predsednik vlade Xavier Bettel, nizozemski predsednik vlade Mark Rutte in predsednik slovenske vlade Miro Cerar se pogovarjajo med sprehodom po Ljubljani 6. februarja 2018. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
VIDEO
Voditelji Beneluksa obisk...

Dodaj v

Cerar: Meja ne spada več v okvir dvostranskega reševanja

Srečanje Slovenija-Beneluks
6. februar 2018 ob 15:35
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vprašanje meje s Hrvaško ne spada več v okvir dvostranskega reševanja, je po vrhu Slovenije in držav Beneluksa v Ljubljani dejal premier Miro Cerar.

Predsednik slovenske vlade Miro Cerar se je na novinarski konferenci s predstavniki držav Beneluxa tako odzval na svežo izjavo predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, ki je ponovno pozval k rešitvi spora o meji med Slovenijo in Hrvaško.

"Arbitražna razsodba je dokončna, zavezujoča za obe državi in predstavlja mednarodno pravno obvezo za Slovenijo in Hrvaško, da jo izvedeta," je Cerar ponovil stališče Slovenije.

Poudaril je, da je odločitev arbitražnega sodišča vpeta tudi v evropsko pravo oziroma pravo EU-ja. "Zato je Hrvaška, ker še ni implementirala odločbe in ker je ne želi implementirati, tudi kršilka prava EU-ja, in če v kratkem ne bo prišlo do spremembe stališča na hrvaški strani, bo Slovenija prisiljena uporabiti pravna sredstva," je dodal premier.

Spomnil je še, da so vprašanje meje neuspešno dvostransko reševali 20 let, Hrvaški pa je bilo kot pogoj za vstop v EU postavljeno, da bo spoštovala odločitev arbitražnega sodišča.

Cerar: Brez tega ni civiliziranega sveta
"Kršitev te zaveze je kršitev civilizacijske norme, vladavina prava ni samo temeljno načelo ali vrednota EU-ja, to je civilizacijska norma, brez tega ni civiliziranega sveta in zato pričakujem, da bo komisija vztrajala pri dosedanjem stališču, da je treba razsodbo uveljaviti," je povedal Cerar. Dodal je, da vedno odprt za dialog s Hrvaško o tem, kako uveljaviti odločbo.

Kaj so rekli tuji državniki
Tudi luksemburški premier Xavier Bettel, predsednik nizozemske vlade Mark Rutte ter belgijski zunanji minister Didier Reynders so poudarili pomen vladavine prava in ponovili svoje skupno stališče iz julija lani, ko so obe državi pozvali k spoštovanju arbitražne odločbe v konstruktivnem duhu.

Rutte je dodal, da so že takrat občutili, da to ni le stvar Slovenije in Hrvaške, ampak da zadeva tudi njih. Reynders pa je dodal, da je včasih mogoče rešiti zadeve tudi dvostransko, kot sta nedavno storili Belgija in Nizozemska, ki sta se dogovorili o novi mejni črti. Poudaril pa je, da je "treba vztrajati pri vladavini prava in implementaciji, pri čemer pa je pomemben tudi dialog, ki bo vodil v pravo implementacijo".

Juncker: Dvostranski problem Evropske unije
Juncker je v Evropskem parlamentu pozval k rešitvi spora o meji med Slovenijo in Hrvaško. "Gre za dvostranski problem, a tudi problem EU-ja. Nujno ga je treba rešiti," je poudaril. Opozoril je tudi, da nobena država Zahodnega Balkana ne bo več vstopila v EU, ne da bi pred tem rešila vse težave z mejami.

Slovenski premier je ob tem pojasnil, da akterji in politiki v EU-ju in širše razumejo, da je primer arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško lahko primer dobre prakse, na katerem je treba graditi tudi reševanje mejnih sporov na Zahodnem Balkanu. "Ker če se ni mogoče dvostransko dogovoriti o meji, potem ostane edino pot, ki je miroljubna, pravna pot," je dejal.

Po njegovem prepričanju bi morala Slovenija in Hrvaška z uveljavitvijo arbitražne razsodbe postaviti dober zgled, da spoštujeta mednarodno in evropsko pravo.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
nanook
# 06.02.2018 ob 15:38
A res ni nikogar v tej zakrknjeni EU tvorbi, ki bi se vsaj malo malo izpostavil v našo korist :(
gremyus
# 06.02.2018 ob 15:44
Kakšna fama se dela iz tega. Pravo obstaja, odločitev je jasna... Kaj se zdaj še čaka ? Da se nam Marija prikaže ? Če bi bilo obratno bi nas že zdavnaj vsi potacali.
Miham
# 06.02.2018 ob 15:56
vse kar Slovenija naredi v skladu z arbitrazo NI ENOSTRANSKO!!!
ampak je v skladu z mednarodnim razsodiscem

vsako Hrvasko nespostovanje razsodbe mednarodnega razsodisca je enostransko!!!
Trigy
# 06.02.2018 ob 16:06
Se popolnoma strinjam s Cerarjem. To ni več dvostransko vprašanje. Čas je na naši strani, ker so sedaj v prekršku Hrvati in EU. Mi moramo samo počakati, da tako odločijo še evropski sodni mlini. Če ne bodo tako odločili, si bodo pljuvali v lastno skledo oz. žagali vejo, na kateri sedijo. In pika. Jaz meje sploh ne bi več komentiral, niti ne bi zaostroval s Hrvati. Če smo čakali 25 let bomo pa še nekaj let lovili samo do sredine. Vse ostalo smo zakonsko uredili in lahko čakamo po mili volji. Hrvatom je treba pisat kazni, če nezakonito prečkajo mejo in čao. Oni so sedaj tisti, ki nimajo urejene meje. Mi jo imamo. In pika.
cairns
# 06.02.2018 ob 15:56
Cerar: Meja ne sodi več v okvir dvostranskega reševanja

Tako je.

Meja je določena. Sedaj je samo še tožba na sodišču EU ali pa da EK prisili hrvaško na sprejem AS.
Ker od pijančka kaj takega ni pričakovati, ostane samo tožba in schengenski dril na južni meji.
Bivši uporabnik
# 06.02.2018 ob 17:38
Vse nerešene meje na Balkanu so povezane s Hrvaško...
galoper
# 06.02.2018 ob 16:29
Kaj pa če bi se Istrani raje priključili Sloveniji?
tupamaross
# 06.02.2018 ob 17:08
Gospod Plenković pred evropskim avditorijem predlaga
Sloveniji kompromis.

Gospod Plenković pozablja, da sta Slovenija in Hrvaška
okrog meje že dosegla kompromis - Arbitražno sodišče.
lojze47
# 06.02.2018 ob 15:58
Junkerju je treba jasno povedati, da je v primeru Ekološko ribolovne cone (ZERP) in v primeru Lex Perković, EU ravnala proti Hrvaški ultimativno in je moral Sabor na izrednih sejah oba sklepa preklicati. Podobno ravnanje pričakuje od EU tudi Slovenija.
tupamaross
# 06.02.2018 ob 17:09
Torej bi sedaj kompromis reševali z kompromisom.

Tudi, če je to Balkan (menda zahodni), je preveč.
Zlato9
# 06.02.2018 ob 15:47
Torej, arbitraža na arbitražo?
xavi
# 06.02.2018 ob 19:02
Arbitraža je sestavni del hrvaške pristopne pogodbe k EU. Če za njih del pogodbe o arbizraži ne velja, potem ne velja celotna pristopna pogodba. Naj tudi Slovenija enostransko odstopi od potrditve Hrvaške pristopne pogodbe in zahteva njeno razveljavitev. Potem bomo pa videli kaj bo!
rooster
# 06.02.2018 ob 17:03
A res ni nikogar v tej zakrknjeni EU tvorbi, ki bi se vsaj malo malo izpostavil v našo korist :(

Nemci. Izpostavili so se glede arbitraze na veliko in na glas. Zal so trenutno brez vlade.
Tao3
# 06.02.2018 ob 16:04
Ne pozabite, da so HDZ, SDS in Juncker v isti stranki ... malo tiho je s tiste strani, nič ne pritiska domoljub na svoje strankarske kolege. Raje kalkulira za lastne interese na volitvah ...
SpicyWeiner
# 06.02.2018 ob 15:51
Eh Cerar in Erjavec samo nekaj lajata. Naj že vložijo tisto tožbo proti Hrvaški in naj začnejo s striktnimi pregledi pri izstopu in vstopu na Hrvaško. Poleti pa vse skupaj še dodatno zaostriti, da bodo že v Avstriji prisiljeni poročati o 10 kilometerskih zastojih na meji. Dokler se tega ne stori, je to jamranje v mikrofone popolnoma brez učinka
abcabc
# 06.02.2018 ob 19:24
Tako kot se je znala EU potrudit in pritiskat na svojo članico Slovenijo, da spusti Hrvaško v EU brez rešenega mejnega vprašanja, tako naj zdaj pritisne na članico Hrvaško, da bo sprejela ofločbo. S Slovenijo to nima več nič.
tupamaross
# 06.02.2018 ob 16:21
Soglašam z gospodom predsednikom vlade. Dvostranski
pogovori okrog meje so končani kmpromisom, po katerem
o zadevi bo odločalo Arbitražno sodišče,ki je o tem odločilo,
obe udeleženki, Slovenija in Hrvaška pa so se zavezale, da
bodo arbitražno odločitev spoštovale.
kapljač
# 06.02.2018 ob 17:22
Res je meja ne sodi več v okvir dvostranskega reševanja. Postaja pa okvir problema Hrvaške in Evropske unije.
Homer.
# 06.02.2018 ob 15:40
Morda bi o svoji tezi poskušal prepričati Junckerja........, a dvomim da bo kaj več od objemanja!
xerces8
# 06.02.2018 ob 21:31
Opozoril je tudi, da nobena država Zahodnega Balkana ne bo več vstopila v EU, ne da bi pred tem rešila vse težave z mejami.

Super, da lahko Hrvaška izsiljuje druge ex-yu države.
Plosk plosk...
severnik
# 06.02.2018 ob 20:17
Prisilit jih ne more noben, enako kot noben ne more prisilit nobene druge države, da nekaj naredi, razen z uporabo sile, kar se pa ne bo zgodilo.

Pa še kako se da prisilit državo, še posebej majhno, nepomembno, finančno nestabilno hrvaško.

Vse se začne in konča pri denarju. Vzvodov je precej, problem je v interesu.
kapljač
# 06.02.2018 ob 17:26
Sedaj pa tako zapret kopensko mejo. Do začetka sezone se bo turizem na Hrvaškem lahko prestrukturiral kar v peskolome.
pero5
# 06.02.2018 ob 21:42
@Benji
Sporazum je v vsakem primeru izjemno slab za Slovenijo, veliko bolje je da se opravičimo Hrvatom in začnemo znova, z drugim zunanjim ministrom seveda. Ker so bili vsi problemi v 26 letih že obravnavani neštetokrat bo rešitev prišla takoj, ko bo zato politična volja.

Moraš biti res biser, da napišeš take neumnosti. Če imamo že v sloveniji take, kakšno je šele stanje na hrvaškem. Uboga naroda, v zlatu plačata tretji osebi, da jima določi mejo, ampak ljudje bi za njeno priznanje še vedno radi 'politično voljo'.
henodarling
# 06.02.2018 ob 19:26
Tako se govori!

Kakšni dvostranski dogovorim še?

V nikogaršnjo korist se ni treba nikomur v EU postavljati.
Evropa in njeni organi naj varujejo zakonitost in vladavino prava .
simonc27
# 06.02.2018 ob 22:11
Slovenci hočemo vladavino prava, Hrvati pa bi se šli v nedogled neko balkansko nadmudrivanje, čemur oni pravijo "dvostranski pogovori".
Junker pa je še enkrat več pokazal kakšen idiot je pravzaprav.
garmond
# 06.02.2018 ob 20:51
Drinker spet vidi bele miši. Poziva obe strani k rešitvi spora o meji med Slovenijo in Hrvaško???!!! Ma, človek nesrečni, meja med Slovenijo in Hrvaško je že ad acta določena in razrešena z odločbo mednarodnega arbitražnega sodišča, katerega sta obe strani sporazumno izbrali za določitev meja med državama in se tudi obvezali da bosta spoštovali in uveljavili razsodbo tega sodišča, kakršnakoli že bo.
Hrvaški politiki pa kot hrvaški politiki, iz svoje kože ne morejo, zahrbtni kot vedno.
severnik
# 06.02.2018 ob 20:12
Spomnil je še, da so vprašanje meje neuspešno dvostransko reševali 20 let, Hrvaški pa je bilo kot pogoj za vstop v EU postavljeno, da bo spoštovala odločitev arbitražnega sodišča.

Končno so tudi to javno izpostavili.
no72
# 06.02.2018 ob 20:48
Juncker je navaden bandit !!

Bandit= nekdo, ki ima svoja načela in zakone, vendar se jih ne drži.
živko
# 06.02.2018 ob 18:12
Tisti ki je pobasal denar, naj zadevo reši. Če ne naj ga vrne.
Sirtuin
# 06.02.2018 ob 18:02
Cerar: Brez tega ni civiliziranega sveta
civiliziranega sveta že dolgo ni več... ljudje volijo Trumpe, Erdogane, Kurze, Orbane...
jetre
# 06.02.2018 ob 16:19
S hrvati ni nič dvostranskega - samo oni ...
pazi_mina
# 06.02.2018 ob 15:59
slovenski politiki so tako nespoobni, da če bi obstajalo svetovno prvenstvo v nesposobnosti, bi zasedli drugo mesto, tolko so nesposobni
manifesto31
# 07.02.2018 ob 01:34
ko sem danes poslušal Junckerja v parlamentu govoriti o tem da je odgovornost za rešitev težave na obeh straneh sem se vprašal kako za vraga nihče od naših evroposlancev nima jajc temu hinavcu povedat kar mu gre. in ja, vsi so bili tiho, Fajonova ga je še poljubčkala. Pa p.i.zda koga vi farbate? Povejte da je treba zaveze spoštovat al pa gremo ven iz te nepotrebne tvorbe. pika. čemu vas mamo tam v eu parlamentu? da vlečete plačo pa se ljubčkate z junckerjem ki je poniglav hinavec? gremo ven pa je. nihče se sicer ne bo sekiral zarad tega, pokazali pa bomo da verjamemo v svoje argumente. drgač pa pač ostanite not, se smejte pa objemajte in iščite kompromisne rešitve in vlečte dobre plače banda pokvarjena evroposlanska
Bivši uporabnik
# 07.02.2018 ob 00:30
Imam idejo. Tiste Hrvaške ribiče, ki lovijo v Slovenskem morju zaprimo v azilni center. Na Hrvaško pa pošljimo Šamija, da Plenkoviću sporoči, da jih bomo iz centra spustili šele, ko prizna mejo.
Springbok
# 06.02.2018 ob 22:20
Problem je, da slovenska politika namerno zavaja slovensko javnost s trditvijo, da je arbitražna odločba del pravnega sistema EU. In ker se laž vztrajno ponavlja, večina, vsaj v Sloveniji, verjame. Arbitražni sporazum NI del pravnega sistema EU. Arbitražnega sporazuma ni niti v zbirki primarnega prava EU, niti kot sekundarni vir prava EU.

Sicer naj minister pokaže izvod Uradnega lista EU, kjer je Arbitražni sporazum objavljen. Ni objavljen. Je objavljen le v uradnih listih Slovenije in Hrvaške.

Zato tudi Erjavec cinca vložiti tožbo pred Sodiščem EU. Odlaša do primernega trenutka pred volitvami. Tožbi bo vložil pravočasno za potrebe predvolilne kampanje. Vendar ne prezgodaj, da bi jo sodišče kot nepristojno zavrglo In Sodišče EU bo tožbo zavrglo, ker arbitraža nima nič s pravo EU. To verjamejo le slovenske ovce, ki jih je slovenska politka uspela naplahtati.

Arbitraža je bila res pogoj, da je Slovenija dvignila blokado za vstop Hrvaške v EU. Arbitražni sporazum je res tudi parafiral Komisar Rehn, vendar s tem sporazum ni postal del prava EU. To trdi le Erjavec, vendar to žal ne vzdrži pravne presoje.

S tem ne trdim, da Arbitražni sporazum ne zavezuje Slovenije in Hrvaške. Zavezuje ju. Kot tudi zavezuje arbitražna odločba. Vendar zavezuje le obe državi. Za tretje je le pravno dejstvo. Arbitražno odločbo morata izpolniti Slovenija in Hrvaška. EU formalno nima nič z izvršbo. Lahko pa sevda, kar tudi ves čas počenja, izvršuje politični pritisk, in obe državi poziva k izpolnitvi arbitražne odločbe. Mehanizma, vsaj pravnega, za njeno izvršbo pa nima.

Kajti, če bi tak pravni mehanizem obstajal, bi ti isti, ki sedaj zahtevajo odločno ukrepanje EU proti Hrvaški, zgroženo ugotovili, da se da isti pravni mehanizem uporabiti, proti državam, ki že dalj časa sistemaično kršijo temeljna načela prava EU, kot na primer Poljska. Pravzaprav si nihče, ki sedaj terja odločne ukrepe Komisije ne želi, da bi ta ista Komisija pristjonost ukrepati, in na razpolago usrezne pravne mehanizme, saj bi se to lahko hitro obrnilo proti suerenosti kake druge države.

Torej pozabite to, kar vam pravijo politiki. Arbitražna odločba je zdaj v službi predvolilne kampanje.
MatRag
# 06.02.2018 ob 21:11
Če se EU v tem primeru ne postavi na našo stran potem ali sami istopimo iz te farse ali pa zahtevamo, da hrvate vržejo ven. Zgleda, da so Britanci za sebe pametni, da se ne grejo te štale.

Hrvat pa kot hrvat. Vedno bil in bo tat!
veza
# 06.02.2018 ob 20:59
Spet čudna izjava Cerarja, oziroma, nepopolna. moral bi še dodati, da je HRV tisti, ki noče sprejeti arbitraže, sedaj zgleda, kot da smo oboji tu problem.
cepc
# 06.02.2018 ob 16:25
Ko bodo Hik in miljon podobnih prenehal dopustovati na Hrvaškem,ko bomo dva miljona prenehali kupovati Hrvaške izdelke,potem pa mogoče Hrvate pamet sreča
manifesto31
# 07.02.2018 ob 01:40
pa še to. redko gledam tv. ampak dons, ko sem spremljal odmeve, se mi je res zazdelo da je čist vseeno, če vse novinarje ukinemo. samo prazno branje copy paste novic, brez kakršnihkoli mnenj o izjavah pokvarjenih politikov. kvazi nastopaško branje brez jajc. pa naj bo Bergant, Bobovnik al pa bognedaj Pesek, vse je to brezjajčno povzemanje reuters novičk. Gustinčič se v grobu obrača.
jan15
# 06.02.2018 ob 18:27
Prof. dr. Verica Trstenjak je nekako zapisala, da je treba arbitražo spoštovani, a dodala je, da kdo bo slovensko vodstvo jemal resno, če poskuša večina parlamenta spremeniti ustavo, da bi obšli sklep ustavnega sodišča o javnem in privatnem šolstvu...
Da je ustava kot vsakdanji kruh!!
slovenecnadunaju
# 06.02.2018 ob 17:46
"Zato je Hrvaška, ker še ni implementirala odločbe in ker je ne želi implementirati, tudi kršilka prava EU-ja, in če v kratkem ne bo prišlo do spremembe stališča na hrvaški strani, bo Slovenija prisiljena uporabiti pravna sredstva," je dodal premier.

A kdo ve kaj to sploh pomeni v praksi, oz. zakaj se teh pravnih sredstev že ni uporabilo?
soultaker
# 07.02.2018 ob 09:38
To pa je Korlova free Palestina....

pa še kr ne neha
blef
# 07.02.2018 ob 07:07
Ve se kakšni so normalni postopki na šengenski meji. Danes je pravi čas za začetek normalnega dela. Lp.
Springbok
# 06.02.2018 ob 22:22
Pozitivno pa je, da se Cerar druži z ministri iz liberalnega dela Evrope.

Bolje Slovenija v Beneluxu, kot pri Višegrajciih.
kapljač
# 06.02.2018 ob 21:17
Janša je karakterni strahopetnež , zato pa glumi mrkega in močnega dečka, na kar je politika nekaj časa prav padala skoraj v nezaves,. Pripisovali so mu celo državljansko vojno , še pred tem puč in kaj še ne vsega. Sčasoma , so začeli kot miši iz lukenj zaznavat, da temu le ni tako, in prvi ki mu je v brk zabrusil, d a se ga "glumca" Janše ne boji, je bil ravno Pahor. Najbolj norca iz Janše se pa je delala ravno ženska , Bratuškova, ta mu je "spila pol živcev" , zato ga verjetno tolk skup vleče", če sem malo hudoben, kolk je Janša žleht, nas milijon ne more biti toliko hudobnih.
kapljač
# 06.02.2018 ob 21:09
Kam bo alo kam bi @ amigo zlezel Cerar v prihodnje , je nepomembno . Dec za zdaj stoji veliko bolj stabilno , kot se je stalo do sedaj , to mu je treba priznati. ( razen Pahorja, ta je izbojeval, kar bodo šele cenile generacije zanamcev) Največja prpa od vseh je bil ravno Janša.
zozozo
# 06.02.2018 ob 19:18
Naj tudi Slovenija enostransko odstopi od potrditve Hrvaške pristopne pogodbe in zahteva njeno razveljavitev. Potem bomo pa videli kaj bo!

Potem se nam bojo smejali. Ideja, da bojo kako članico EU-ja naenkrat izključili zato, ker je v sporu z drugo članico, je zgrešena. Zato pa se nam Hrvati lahko smejijo, dokler to poskušamo urejat politično čez EU.
zozozo
# 06.02.2018 ob 19:00
Seveda ne spada v dvostransko reševanje, ampak na ustrezne inštance. Nehajte se že enkrat delat norca iz nas in iz evropske komisije, ki s tem nima nič, in vložite tožbo na ustrezno instanco, tj. mednarodno sodišče.
oliva
# 06.02.2018 ob 18:07
Bravo, Cerar.
Točno tako.
(sem prejle ujela/slišala njegovo izjavo)

Za dvostranskost je bilo 25 let časa.

(tehnično in odločno, a prijazno in diplomatsko.
Morda nas zdaj ne upoštevajo, nas pa še bodo; po mojem nas je pa nemogoče ne prezret in tudi ne upoštevat... in na koncu se sprijaznit, uveljavit in sfurat...)
forhand
# 06.02.2018 ob 16:50
Vse je zakuhal Pahor ko je doživel čudovit dan. Hrvaška je njega in vse nas že takrat spravila na limanice, saj je vedela, da arbitražne sodbe ne bo priznala, če bo nam pripadlo več kot polovica Piranskega zaliva. Na kopnem so dobili več kot mi a simbol je morje. So pa nas oziroma Pahorja in Erjavca s prisluhi ujeli Hrvat (kdo jim je dal posnetke prisluhov) kot otroka s prsti v marmeladi.
Kazalo