Milijarderji vlagajo v Ciper v zameno za ciprsko državljanstvo, ki jim odpre vrata v Evropsko unijo. Foto: Reuters
Milijarderji vlagajo v Ciper v zameno za ciprsko državljanstvo, ki jim odpre vrata v Evropsko unijo. Foto: Reuters

Kot piše Guardian, so milijarderji, med katerimi so tudi takšni, ki so v domovini obtoženi korupcije, med več sto ljudmi, ki so do ciprskega potnega lista v zameno za denar prišli prek sporne sheme, imenovane "zlati vizum". Samo lani naj bi Ciper izdal potne liste več kot 400 tovrstnim ljudem, kot ugotavljajo pri omenjenem britanskem časopisu, kjer so se prvič dokopali do seznama novopečenih ciprskih državljanov. Na njem so med drugim tudi nekdanji ruski poslanec, ustanovitelji največje zasebne ukrajinske banke in milijarder, ki je obogatel z igrami na srečo.

"Seznam osvetljuje malo znan, a izredno dobičkonosen posel ter postavlja pod vprašaj varnostni sistem preverjanja prošenj za državljanstvo na Cipru," še piše Guardian. Shema "zlati vizum" je v zadnjem času zbodla v oči tudi nekatere predstavnike Evropske unije, ki opozarjajo na uničevanje osnovnega koncepta državljanstva. "Program 'zlati vizum' je popolnoma nemoralen in sprevržen," je dejala portugalska evropska poslanka Ana Gomes in dodala: "Nisem proti temu, da država članica EU-ja podeli državljanstvo ali dovoljenje za bivanje nekomu, ki nekaj prispeva državi, na primer v znanosti ali umetnosti. A govorim o podelitvi državljanstva, ne njegovi prodaji."

Omenjena ciprska shema od prosilcev za državljanstvo zahteva, da v državo vložijo najmanj dva milijona evrov svojih sredstev, ni pa nikakršnih jezikovnih zahtev. Od "kupcev" ciprskega potnega lista se zahteva le še, da Ciper obiščejo najmanj enkrat na sedem let.

Tamkajšnje finančno ministrstvo trdi, da je program "zlati vizum" namenjen "pravim vlagateljem, ki na Cipru odprejo podjetje in pridobijo dovoljenje za stalno prebivanje".