V EPP-ju so več let razpravljali, kako naj obravnavajo madžarskega premierja Orbana. Foto: EPA
V EPP-ju so več let razpravljali, kako naj obravnavajo madžarskega premierja Orbana. Foto: EPA

To je sporočil v pismu, ki ga je na Twitterju objavila podpredsednica Fidesza in ministrica v Orbanovi vladi Katalin Novak.

Orban je to sporočil nekaj minut za tem, ko je skupina konservativne Evropske ljudske stranke (EPP) potrdila spremembe poslovnika, ki naj bi v kratkem vodile v izključitev ali zamrznitev pravic članom Fidesza.

Madžarski premier je sicer prejšnji konec tedna napovedal, da bo Fidesz v primeru potrditev sprememb poslovnika sam izstopil iz EPP-ja. Spremembe poslovnika so "očitna sovražna poteza proti Fideszu in našim volivcem", je zapisal v pismu Webru.

"Medtem ko je na sto tisoče Evropejcev hospitaliziranih in ko naši zdravniki rešujejo življenja, je skrajno razočaranje videti skupino EPP-ja ohromljeno z lastnimi upravnimi zadevami ter da poskuša utišati in onemogočiti naše demokratično izvoljene evropske poslance," še piše v Orbanovem pismu.

Madžarski premier je "omejevanje zmožnosti našim evropskim poslancem, da opravljajo naloge izvoljenih članov Evropskega parlamenta" označil za odvzem demokratičnih pravic madžarskim volivcem.

"To je nedemokratično, nepravično in nesprejemljivo, zato se je upravljavsko telo Fidesza odločilo, da takoj zapusti skupino EPP-ja," je še zapisal Orban.

V EPP-ju, ki ima 187 članov in članic, so spremembe poslovnika potrdili s 148 glasovi za, 28 jih je bilo proti, štirje so bili pa vzdržani. Oddanih je bilo torej 180 glasovnic.

Za potrditev sprememb je bila potrebna dvotretjinska večina oddanih glasov, pri čemer se je morala glasovanja udeležiti najmanj polovica evropskih poslank in poslancev iz EPP-ja.

Spremembe poslovnika natančneje opredeljujejo vrednote, ki jih morajo spoštovati člani skupine in bi omogočale izključitev ali zamrznitev pravic vseh 12 članov Fidesza v EPP-ju, ne le posameznega člana oziroma članice.

EPP, najvplivnejša evropska politična družina, je sicer marca 2019 zamrznila članstvo Fidesza, a njegovi evropski poslanci so še naprej delovali kot del EPP-ja v Evropskem parlamentu.

Po več letih razprav v tej skupini o tem, kaj storiti z Orbanom, ki se otepa očitkov glede kršenja temeljnih evropskih vrednot, načel in pravil, so bile povod za premik besede evropskega poslanca iz Fidesza Tamasa Deutscha, ki je lani novembra izjave vodje skupine EPP-ja Webra primerjal s slogani gestapa.

Evropska poslanca iz vrst SDS-a Zver in Romana Tomc nista podprla sprememb poslovnika. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Evropska poslanca iz vrst SDS-a Zver in Romana Tomc nista podprla sprememb poslovnika. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Romana Tomc in Milan Zver sprememb nista podprla

Evropska poslanca Romana Tomc in Milan Zver iz vrst SDS-a nista podprla sprememb poslovnika EPP-ja v Evropskem parlamentu. Romana Tomc je dejala, da v času, ko se Evropa ukvarja s pandemijo in ko poteka bitka s časom za cepiva, ni primeren trenutek za hitro spreminjanje temeljnih določil poslovnika.

Poslanca imata velike pomisleke, da politična skupina na hitro spreminja določila pravilnika, ki bi bile lahko sporne z vidika izvajanja mandata demokratično izvoljenih poslancev, saj so brez predhodnih sprememb strankarskih pravil spremembe poslovnika poslanske skupine vprašljive.

Žal stranka na čelu s predsednikom Donaldom Tuskom ni bila sposobna najti in sprejeti pomembnih odločitev v povezavi s stranko Fidesz, prelaganje odločitev na ramena poslanske skupine pomeni izogibanje odgovornosti, sta še poudarila evropska poslanca iz Slovenije.

Romana Tomc in Zver pravita, da bo ta odločitev vodila do sprememb v širšem političnem prostoru in k slabitvi moči EPP-ja, česar se lahko veselijo politični tekmeci, EPP pa da bi moral biti zaradi tega zaskrbljen. Želita si, da bi čim prej opravili razpravo o prihodnosti EPP-ja na ravni celotne stranke.

V politični skupini EPP-ja so štirje slovenski člani, poleg omenjenih dveh iz SDS-a še Franc Bogovič (SLS) in Ljudmila Novak (NSi).

Bogovič: Spreminjanje poslovnika nekonstruktivno

Bogovič, ki po neuradnih informacijah prav tako ni podprl sprememb, je sicer pred glasovanjem v torek spreminjanje poslovnika označil za nekonstruktivno. Takšno spolitizirano spreminjanje pravil po njegovem mnenju tudi slabi EPP, kar je v primarnem interesu politične konkurence.

Zaradi prevelikih razhajanj "brezglavo glasovanje v tem trenutku nikakor ne more biti najbolj preudarno, tudi če se s spremembami načeloma strinjamo", je dejal v torek. Ob tem je pozval k rešitvi, ki bo bolj premišljena in sprejemljiva za vse delegacije.

V primeru izstopa Fidesza iz EPP-ja bodo v SLS-u ostali trdni člen EPP-ja, saj ta nima alternative, je dan pred glasovanjem še zapisal Bogovič, ki sicer ne vidi razloga, zakaj bi politična skupina EPP-ja prevzemala pobudo pri reševanju sporov z Orbanom in Fideszom, češ da mora rešitev poiskati predsednik stranke EPP Tusk.

Ljudmila Novak spremembe podprla

Ljudmila Novak pa je po glasovanju sporočila, da je spremembe poslovnika podprla, ker meni, da so potrebne in so uravnotežen kompromis različnih predlogov. Poudarila je, da niso bile uperjene zoper katero izmed članic družine, temveč je bilo treba jasno postaviti pravila v primeru hudih kršitev vrednot njihove politične skupine.

Ob tem je poudarila, da EPP vselej zagovarja in brani vrednote, ki so jih postavili t. i. očetje povojne Evrope. Še posebej v času pandemije imajo ljudje po njenih besedah občutek, da se kratijo njihove osnovne pravice, zato je toliko pomembneje, da se v EPP-ju bojujejo za ohranitev težko pridobljene demokracije, ki vključuje človekovo svobodo, svobodo medijev in vladavino prava.

Orbanovo obvestilo vodstvu skupine EPP-ja o odhodu Fidesza je njegova suverena odločitev, je še zapisala Ljudmila Novak, ki je dodala, da so se negotove razmere v povezavi s statusom Fidesza v skupini EPP-ja s tem tudi dokončno razrešile. "Nihče ne more sedeti na dveh stolih in zaradi lastnih interesov nenehno majati vrednot in odločitev lastne politične skupine (...) To navsezadnje od nas pričakujejo predvsem naši volivci," je sklenila.

Fidesz izstopil iz EPP-ja
Fidesz zapustil EPP