Kandidatka za predsednico Evropske komisije pravi, da je zagovornica prostega gibanja oseb. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Kandidatka za predsednico Evropske komisije pravi, da je zagovornica prostega gibanja oseb. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Kandidatka za predsednico Evropske komisije Ursula von der Leynova je ob tem tudi navedla, da je močna zagovornica prostega gibanja oseb, ki je ena jedrnih vrednot EU-ja. Fizične ovire na mejah niso skladne s schengenom in duhom EU-ja, za odprte meje smo se borili v zadnjih 60 letih, je še dejala.

Italijanom občutljivih 30 kilometrov meje s Slovenijo

Predsednik Furlanije - Julijske krajine Massimiliano Fedriga je italijanskim poslancem povedal, da naj bi Italija postavila ograjo na meji s Slovenijo, če drugi ukrepi v boju proti nezakonitim migracijam ne bi bili uspešni. Prvič je spregovoril o tem, kje se mu ograja zdi najbolj potrebna. "Občutljivo območje je dolgo 30 kilometrov. Gre za Tržaško, ne za vseh 232 kilometrov meje. Ne moremo na vsak meter postaviti policista. Ograja, s katero bi nadzorovali prihode, je ena od rešitev."

Irena Joveva je predsedniško kandidatko vprašala tudi glede hrvaškega kršenja načel vladavine prava, konkretno evropskega prava kot posledice nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama. Ob tem pričakuje, da se bo von der Leynova izogibala praksam svojega predhodnika Jean-Clauda Junckerja, pri čemer je omenila tudi primer generalnega sekretarja komisije Martina Selmayrja. Joveva je sicer pojasnila, da ne pričakuje, da se bo postavila na slovensko ali hrvaško stran, temveč da jo sprašuje za njeno stališče glede tega primera nespoštovanja vladavine prava.

Von der Leynova je ohlapno odgovorila, da gre za primer, ki razen v Sloveniji in na Hrvaškem ni poznan, ter dodala, da se ne smemo preozko osredotočati na en sam primer, temveč se moramo zavedati, da se moramo vsi močno truditi za zaščito vladavine prava. Pri tem je navedla pomen razširitve procesa zaščite načela vladavine prava z instrumenti EU-ja, tako da bo ta bolj transparenten in zrel ter da se bo laže izogniti pastem.