Evropski kmetje in prodemokratični protestniki že od junija protestirajo proti podpisu trgovinskega sporazuma. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Evropski kmetje in prodemokratični protestniki že od junija protestirajo proti podpisu trgovinskega sporazuma. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Protestniki so med drugim v središču belgijske prestolnice sežgali podobe evropskih voditeljev, pri čemer so jih budno nadzorovali številni policisti. Prav tako je policijski kordon protestnikom preprečil dostop do stavb. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Protesti v Belgiji

Voditelji EU-ja so na vrhu v Bruslju v četrtek pozvali h končanju pogajanj o prostotrgovinskem sporazumu z ZDA do konca leta 2015. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je zagotovil, da sporazum ne bo omogočil privatizacije vodnih virov, kljub temu pa se je v Bruslju danes odvil protest proti dogovoru. Prišli so tudi kmetje s traktorji.

Pred glavnimi evropskimi institucijami v središču Bruslja se je zbralo okoli tisoč ljudi, ki so izrazili nasprotovanje varčevanju in čezatlantskemu trgovinskemu in naložbenemu partnerstvu (TTIP), o katerem se EU pogaja z ZDA. Prišli so tako kmetje z okoli 30 traktorji kot predstavniki različnih nevladnih organizacij.

Policisti so že od jutra v neprebojnih jopičih in s čeladami v pripravljenosti, če bi izbruhnili morebitni izgredi. Sporazum Čezatlantskega trgovinskega in naložbenega partnerstva (TAFTA ali TTIP) predvideva večji uvoz gensko spremenjenih organizmov (GSO) iz ZDA v Evropo, kot sta hormonsko spremenjena govedina in gensko spremenjena koruza.

Protestniki pod sloganom Vsi proti TAFTI nasprotujejo sklenitvi spornega sporazuma že od junija letos in zbirajo podpise za peticijo. Gibanje je še posebej močno v Nemčiji in Franciji, kjer peticijo, naslovljeno "Državljani Evrope so proti čezatlantski pogodbi" odpirajo številni znani umetniki, pisatelji in politiki. Francija je lani zatrdila, da TTIP-ja ne bo podpisala, dokler bodo ZDA izvajala vohunske dejavnosti.

Pogajanja potekajo v tajnosti
"Netransparentna pogajanja se izvajajo za našim hrbtom in za hrbtom vseh Evropejcev in Američanov," je zapisano v peticiji ter "pod pretvezo domnevne gospodarske rasti bodo ta pogajanja znižala naš socialni, ekonomski, zdravstveni, kulturni in okoljski standard."

Francija, Velika Britanija in Nemčija so novembra letos prav tako sprejele skupen sklep, da bodo preprečile podpisa sporazuma, če bo vanj vključen mehanizem za zaščito tujih vlagateljev (ISDS) v trgovinsko-naložbeni sporazum med EU-jem in ZDA. Skrbi jih namreč, da bi ISDS tujim korporacijam omogočil, da od članic EU-ja zahtevajo visoke odškodnine v morebitnih naložbenih sporih.

Podpis sporazuma naj bi bil že konec leta 2015
"Vesel božič in srečno varčevanje," je navajal eden od plakatov, ki so ga prinesli protestniki. EU želi pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu z ZDA kljub pomislekom javnosti pripeljati do konca. Na četrtkovem vrhu so namreč v končnih sklepih voditelji pozvali h končanju pogajanj o ambicioznem, celovitem in vzajemno koristnem trgovinskem sporazumu z ZDA do konca prihodnjega leta.

Juncker je medtem poudaril, da v prizadevanjih za konec pogajanj Evropa "ne bo opustila načel, ki so nam pri srcu". Sporazum tako ne bo vplival na javne storitve in vodni viri ne bodo privatizirani, je zagotovil.

Dvig BDP-ja ali nižanje socialnih standardov?
Predlagatelji sporazuma trdijo, da bo sporazum dvignil BDP-ja v EU-ju za 100 milijard dolarjev in v ZDA za več kot 100 milijard dolarjev, prav tako pa, da bo ustvaril 700.000 novih delovnih mest. Nasprotniki opozarjajo, da so omenjene številne popolnoma nerealne in da bodo cenejše dobrine in storitve preplavile evropski in ameriški trg.

Protesti v Belgiji