Izbor EU
Ogromna rast vrednosti kriptovalut je presenetila državne administracije. Foto: Pixabay
Plačila DDV-ja je rudarjenje kriptovalut oproščeno. Foto: Pixabay
EU si želi regulirati trg kriptovalut, ker predstavlja veliko tveganje za vlagatelje. Foto: Pixabay
Menjalnice kriptovalut in ponudniki t. i. denarnic za kriptovalute bodo morali kmalu razkriti identiteto svojih uporabnikov. Foto: Pixabay

Dodaj v

EU: Kako učinkovito nadzirati kriptovalute?

Katere davke je treba plačati pri trgovanju z virtualnimi valutami
8. januar 2018 ob 06:37
Bruselj - MMC RTV SLO

Po nepričakovanem razmahu trgovanja s kriptovalutami v letu 2017 je EU napovedal uvedbo številnih nadzornih ukrepov, s katerimi želi ukiniti anonimnost poslovanja s kriptovalutami.

Eno največjih svetovnih presenečenj, morda celo največje, ki se je zgodilo v letu 2017, je bila neverjetna rast vrednosti kriptovalut, še posebej tistih najbolj priljubljenih, kot sta bitcoin ali ethereum. Ta je bila tako nepričakovana, da je tako vodstva svetovno najvplivnejših držav ali zvez, kot je Evropska unija, ter njihove pristojne regulatorje in institucije ujela tako rekoč s "slečenimi hlačami". Opotekaje so proti koncu leta začeli sprejemati odločitve, da je treba kriptovalute skušati regulirati oz. nad njimi uvesti nadzor. To naj bi skušali storiti letos. Ali bodo pri tem uspešni, je seveda svojevrstno vprašanje.

Tik pred božičnimi prazniki je po poročanju spletnega portala Euractiv evropski komisar, pristojen za gospodarske in finančne zadeve, podpredsednik evropske komisije Valdis Dombrovskis v pismu vodjem treh finančnih regulatorjev EU-ja zapisal, da razvoj kriptovalut v zadnjih tednih zahteva večjo pozornost, ter pozval tudi k "nadaljnjemu delu za oceno in potencialno izboljšanje uporabnosti regulativnega okvira za kriptovalute".

"Obstajajo očitna tveganja za vlagatelje in potrošnike, povezana z nestanovitnostjo vrednosti, vključno s tveganjem popolne izgube naložb, operativnih in varnostnih izpadov, tržnih manipulacij in vrzeli v odgovornosti," je dejal Dombrovskis v času, ko je vrednost bitcoina nenadoma padla za okoli 15 odstotkov.

Konec anonimnosti?
Nekaj dni pred Dobrovskisovim pismom so se države članice EU-ja in pristojne bruseljske institucije dogovorile za uvedbo strožjih pravil glede preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma na platformah za izmenjavo kriptovalut.

Dejstvo je, da so kriptovalute tako rekoč postale uradno sredstvo kriminalnih združb, preprodajalcev mamil in drugih zlikovcev. Zadnji precej odmevni primer uporabe kriptovalut za kriminalne namene je bila nedavna ugrabitev analitika britanske menjalnice EXMO v Ukrajini, ki so ga, kot je poročal Guardian, ugrabitelji izpustili po izplačilu nekaj več kot milijona dolarjev v bitcoinih.

Na ravni EU-ja je bila z namenom preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma sprejeta odločitev, da bodo v bližnji prihodnosti na področju EU-ja ukinjene anonimne transakcije na kriptovalutnih platformah ter z anonimnimi predplačniškimi karticami, saj organi pregona sumijo, da se z njimi financirajo tudi teroristične dejavnosti. Menjalnice kriptovalut in ponudniki t. i. denarnic za kriptovalute pa bodo morali razkriti identiteto svojih uporabnikov.

Nova evropska pravila glede kriptovalut morajo najprej sprejeti na ravni EU-ja, nato pa bodo imele države članice poldrugo leto časa, da jih implementirajo v svoje zakonodaje. Med drugim tudi Slovenija, kjer imajo pristojne finančne institucije prav tako preglavice, kako obravnavati kriptovalute.

Davki na kriptovalute
Finančna uprava (Furs) je sredi decembra objavila drugo različico davčne obravnave poslovanja z virtualnimi valutami glede na zakone o DDV-ju, dohodnini in zakon o davku od dohodkov pravnih oseb (prva različica je bila objavljena konec maja). V njej davčni uslužbenci razlagajo, kaj je glede na obstoječo slovensko zakonodajo pri trgovanju s kriptovalutami treba prijaviti kot dohodek in kaj vse je oproščeno plačila davka.

Furs v uvodu razloži, da se po zakonu o plačilnih storitvah in sistemih virtualne valute ne štejejo niti za denarno sredstvo niti za finančni instrument. "Davčna obravnava dohodka, doseženega pri takem trgovanju/poslovanju ali v taki obliki, je odvisna od okoliščin posameznega primera. Tako je treba ugotoviti, kdo dosega dohodek in za kakšne vrste dohodek v posameznem primeru gre (dohodek iz kreiranja virtualnih valut, iz kupovanja in prodajanja virtualnih valut, izplačilo drugega dohodka v virtualni valuti)," pojasnjujejo na Fursu.

Kaj je ugotovil Furs?
Furs med drugim v svojih ugotovitvah navaja, da so obdavčeni vsi dohodki, ki so bili doseženi v davčnem letu. Ker kriptovalute (še) niso "denarno sredstvo" ali "finančni inštrument", so uvrščene v isto kategorijo kot dohodek, prejet "v naravi".

"Dohodek, ki je obdavčljiv po ZDoh-2 (npr. plačilo za opravljeno storitev svetovanja), a ga fizična oseba ne doseže v evrih, temveč v virtualni valuti, se obdavči kot tovrstni dohodek, prejet v naravi. Višina dohodka v evrih se določi upoštevaje vrednost virtualne valute v evrih v času, ko je dohodek prejet," so pojasnili na Fursu. Med drugim so tudi dodali, da je na dan prejema obdavčen tudi dohodek od rudarjenja kriptovalut. Prodaja kriptovalut pa se ne šteje v dohodnino.

Posli s kriptovalutami so večinoma oproščeni DDV-ja
Glede plačila DDV-ja pri trgovanju s kriptovalutami Furs pojasnjuje, da je provizija oz. plačilo za storitve menjave običajne valute v virtualno valuto ali obratno, pri čemer se sklicujejo na sodbo sodišča EU-ja.

Plačila DDV-ja je oproščeno tudi rudarjenje kriptovalut. "Potrjevanje transakcij, ki jih opravijo rudarji med rudarjenjem virtualnih valut za nagrado v obliki provizije, ne predstavljajo storitve, ki bi bila predmet DDV-ja, če je provizija prostovoljno dana s strani osebe, ki opravi transakcijo s kriptovaluto (tudi brez provizije bi bila transakcija potrjena), in gre z vidika rudarja za storitev potrjevanja kriptovalute, ki rudarju ne daje nikakršnih pravic do prejema plačila zanjo," navajajo. Plačila DDV-ja so oproščene tudi storitve digitalne denarnice.

Na drugi strani pa so, kot pravi Furs, z DDV-jem obdavčene storitve menjalnih platform kriptovalut, saj delujejo kot posredniki.

Treba je izdajati tudi račune
Bolj zapletena je situacija pri t. i. žetonih (tokenih), saj je zgolj njihova izdaja oproščena plačila DDV-ja. V trenutku, ko se začnejo uporabljati kot plačilno sredstvo za neko storitev ali blago, so transakcije z njimi obdavčene z DDV-jem.

Čeprav se žetoni tako kot kriptovalute ne štejejo niti za denarno sredstvo niti za finančni instrument, pa je pri plačilih z njimi treba izdajati račune, še opozarja Furs: "V primeru, ko se bo kriptografski token uporabljal za plačevanje posameznih produktov in storitev (token nastopa v funkciji plačilnega sredstva), je davčni zavezanec dolžen izdati račun in ta račun, ki je plačan z eno izmed oblik gotovine, davčno potrditi."

Davčni uradniki namreč opozarjajo, da se kot plačilo z gotovino šteje vsako plačilo, ki ni neposredno nakazilo s transakcijskega računa kupca na transakcijski račun prodajalca, in torej tudi plačilo z virtualno valuto in kriptografskim žetonom.

Gregor Cerar
Prijavi napako
Komentarji
mare008
# 08.01.2018 ob 06:49
Najprej so jih zeleli razvrednotiti, ces to je nateg. Zdaj ko so ugotovili v katero smer gre financni sistem, pa takoj obdavcit! Ni kaj, zal je bilo to za pricakovati...
malikaliber
# 08.01.2018 ob 07:19
Država mora povsod vtaknit nos. Samo, da diši po dobičku.
webman
# 08.01.2018 ob 07:15
So napisali tako, da kot smo od njih pričakovali. Zmedeno in ne v slovenščini.

Vendar pa še vedno velja: od dobička (povečane vrednosti kriptovalute) kot fizična oseba ne boste plačali dohodnine.
Bivši uporabnik
# 08.01.2018 ob 07:16
Dejstvo je, da so kriptovalute valute tako rekoč postale uradno sredstvo kriminalnih združb, preprodajalcev mamil in drugih zlikovcev.

za te namene je sta še vedno daleč na prvem mestu dolar in euro...sicer pa naj prvo zrihtajo razne bančne oaze za pranje denarja, ki obstajajo celo znotraj eu....
sandiego1995
# 08.01.2018 ob 09:08
@bepajoseph

ti si vzorčni primer Slovenca, ki je povečini zavisten, zakompleksan, zelo verjetno v državni službi in s tem zagotovljeno doživljensko službo. Ker je tako, vaši možgani ne migajo, saj jim ni potrebno, sčasoma otopiš in spregledaš realno življenje. V nekem trenutku pa vseeno trzneš in slišiš, da obstaja na tem svetu celo stvar, ki sem ji reče kripto valuta. Poizveduješ in na koncu zveš, da se da lahko celo zaslužiti s tem. In to zelo lepo zaslužiti. Ker tebi, na jaslih državne uprave tega ni treba, zamahneš z roko.
Čes čas od znanca izveš, kako lepo napreduje njegov zaslužek, takrat pa te začne razjedat zavist. Ker veš, da ne boš nikoli tak kot prijatelj, sposoben, iznajdljiv, predvsem pa mu ne privoščiš, da bo zaslužil, če ne zaslužiš tudi ti. Se vsedeš za računalnik in zatuliš

KRIPTO VALUTE JE TREBA PREPOVEDATI!!!!!

P.S. Nikoli pa nisi pomislil, da so kripto valute ustvarjene med drugim tudi zato, čeprav ne samo zato, da končno postavijo največje zlo človeštva, BANKE, na mesto, kamor spadajo.
A si mogoče kdaj tudi zatulil??

BANKE JE TREBA PREPOVEDATI!!!!!

Taiste banke, ki te kradejo iz dneva v dan, za razliko od kripto valut.
Follow Me
# 08.01.2018 ob 08:32
Od mene ne dobijo niti kinte :D
Springbok
# 08.01.2018 ob 08:43
@ Janez1965 - Ko sta Banka Slovenije in Ministrstvo za finance želela v zaćetku 90 prejšnjega stoletja nadzirati Ferplej, Keč'd'keš in podobne ponzijeve sheme, so organizatorji cepetali, da je potrebno ljudem dovoliti, da obogatijo, da nadzorniki niso pristojni, ipd. Vse, dokler ni priščo do padca. tedaj pa so klcali državo. Zakonodajaj je tedaj (pred 30 imi leti) bila res luknjičava, vendar medtem je prepoved Ponzi sheme zakonodjano urejena.

Saj je s krediti v Frankih enako, Ko je BS opozarjala na tveganja, so kreditojemalci cepetali, da zakaj se vpleta, saj so krediti v frankih bolj ugodni. Sedaj pa imamo društvo frank in samaritanske poslance, ki vlagajo zakonske predloge za konverzijo kreditov iz CHF v EUR.

Kriptovalute so samo bis repetitia. Vse že videno. Sedaj nadzorniki le opozarjajo. Pristojsnosti za ukrepanje nimajo, ker zakonodaja vselej zaostaja pri regulacij novitet. Ko pa bo sledil padec, bodo frizerke in natakarji ustanavljali društvo Kojn.si

Gre za cikel. Noviteta. Prvi zaslužijo. Pridejo vlagatelji - gospodinje. Nadzorniki nimajo zakonske pristojnosti (ker gre za noviteto), zato samo opozarjajo. Investitorji cepetajo - ne vpletajte se: mi bogatimo. Po padcu, se ustanavljajo društve za zaščito.
kingeston
# 08.01.2018 ob 08:58
Enostavno vprašanje? Pozna kdo koga, ki si je s trgovanjem z kriptovalutami kupil novo bajto

zagotovljeno jih je v sloveniji kar nekaj.
seveda pa tega ne bodo povedali ostalim favšnim slovenčkom
jfri
# 08.01.2018 ob 08:56
A je sploh kdo razen webmana prebral FURSov dokument?? V njem ni niti besede o obdavčenju dobička od TRGOVANJA s kriptovalutami. Obdavčijo se samo različne vrste POSLOVANJA, kjer se kriptovaluta uporabi kot plačilno sredstvo. Kar je povsem logično in pravilno in za 99% ljudi, ki imajo račun na Bitstampu nima nobene veze.
sportivko
# 08.01.2018 ob 08:53
Furs naj raje stopi na prste tistim, ki imajo 15 računov odprtih na Cipru, tle pa nikome ništa!
GopnikMcBlyat
# 08.01.2018 ob 08:25
Če bi vsaj malo vedeli kako delujejo kriptovalute, bi vedeli da se jih regulirati ne da oz. je to izjemno težko. Že danes če kupiš BTC na borzi se da povezati nakup z fizično osebo, ampak bitcoin lahko dobim tudi od fizične osebe, brez da se prijavim na Bitstamp (ali podobno).

Pač se bodo morali sprijazniti da je tu en sistem ki se ga regulirati ne bo dalo, razen če si povprečen uporabnik in ne znaš uporabljati kriptovalute, te se te bo seveda dalo nadzorovati in obdavčiti, sicer pa je to nemogoče.

@BepaJoseph: tako je, vodi v anarhijo. Omogoča svobodo. Da mi noben ne bo gledal na račun, koliko imam, noben ne bo gledal kaj kupujem. To je bilo neizbežno. Saj jočite, revolucije se itak ne da ustavit. :)
M-filter
# 08.01.2018 ob 09:12
torej, če jaz plačam solato s kruhom moram plačat še davek?
MZ
# 08.01.2018 ob 06:45
To najbrž tudi pomeni konec široke uporabe kriptovalut. Velike ribe bodo pobrale dobičke, dokler jim še nihče ne bo gledal pod prste (ali izumile kakšne nove, skrite platforme, ki bodo namenjene izbranim), za male pa bodo ob dejstvu, da bodo kriptovalute nadzirane in obdavčene, padli tudi argumenti, zaradi katerih so bile tako popularne.
mikemodano
# 08.01.2018 ob 08:48
A je že panika ker se denar z bank preliva v kripto? Kar naj bo.
Majestic12
# 08.01.2018 ob 08:13
FURS seveda med najbolj glasnimi (požrtnimi)
5tane
# 08.01.2018 ob 07:34
Država bi pobrala davek na dobiček na izgubo pa ne LOL. Sploh je pa to valuta in ne bi smela biti obdavčena.
Rocknrolla
# 08.01.2018 ob 09:26
Največja fora je to, da poleg Bitcoina obstaja tudi kar nekaj kriptovalut, ki so resnično neizsledljive... Kako bodo pa "regulirali" njih? PIVX, DASH, Monero in še kakšno manj znano bi se našlo... In pol so tukaj še coinshifterji, ki ti transakcijo razbije na več manjših in jih preko nekih vmesnih računov dostavi v tvojo denarnico... Pol je tukaj še faktor novih "naslovov", ki jih folk uporabi SAMO 1x... Kako bodo pa ugotavljali kateri naslovi so "tvoji"? Mah, ta FURS sanja kukuruz ... Oni zgleda res mislijo, da bo folk v davčno napoved napisu, da je v letu 2017 zaslužu 100k-200k€ in prostovolno plaču davke, ki bodo šli pol v NLB in DUTB in pokrivali tajkunske kredite, ki so jih nesposobni ujeti... Malo morgen...
sandiego1995
# 08.01.2018 ob 09:23
@ginza

ha, ha, ha, ....kakšne neumnosti pa pišeš no.
Jaz sem bil delničar, torej tudi lastnik NKBM. Saj se spomniš ane? Ja, naše banke, ki je v rokah države.
Čez noč je moja država to delnico likvidirala in mene pustila brez vsega. Nisem imel malo vloženega denarja, mene pa je dobesedno, nahegnila moja lastna država. Ostal sem brez vsega. ČISTA NULA.
Mi sporočiš prosim, pri komu se lahko pritožim, ker sem imel delnice v rokah in ne kripto valute?
ps11
# 08.01.2018 ob 09:00
Folk ni zabit, računi se bojo odprli v tujini nekje izven eu in se bo denar pač dvigoval tam. Čim manj dajte državi, ker se vse pokrade ali pa gre za plače za neumno javno upravo, kjer jih tričetrt po nepotrebnem vidri po pisarnah kot leta 1970, ko še ni bilo računalnikov.
Gastrbajtr
# 08.01.2018 ob 09:09
@ Celjan27

A niso kriptovalute nateg:)))

So, ampak FURS ne more prebolet, da niso prvi nategnli, ker je nateg primarno njihova domena.
kingeston
# 08.01.2018 ob 09:00
In zakaj bitcoin ne bi smel biti obdavcen?

ker ni nobene potrebe da bi bil. vlagamo svoj denar, ki ga dobimo od plače kar ga ostane, in od plače smo že plačali preveliko davka.

nobene potrebe ni da bi še na to enkrat plačali davek, samo zato ker favšni slovenčki tako menijo, da smo pri špekulacijah z lastnim denarjem komu kaj dolžni plačevati. še najmanj pa smo dolžni z davki podpirati propalice in plenilsko državo
sm0ve
# 08.01.2018 ob 08:40
Zakaj taka potreba po regulaciji? Kriptovalutam gre odlično brez regulacije.
Guinness
# 08.01.2018 ob 07:22
To najbrž tudi pomeni konec široke uporabe kriptovalut.

8. januar - prvi clanek o kriptovalutah letos in seveda takoj prvi komentar o padcu kriptovalut. Zgleda bo 2018 na tem forumu isto kot 2016 in 2017.
zapravico
# 08.01.2018 ob 08:08
Kako češ pobirati davke,če to ni uradna valuta?
RoSeR
# 08.01.2018 ob 09:31
Ne se kregat. Najbolj pomemben podatek za fizično osebo je, da je kriptovaluta tretirana kot "premičnina" in je kot takšna neobdavčljiva.
Gastrbajtr
# 08.01.2018 ob 09:11
Še računov v tujini ne morejo odkrit, pa bodo kriptovalute. Japajade.
hervard
# 08.01.2018 ob 09:10
Sedaj ko so politiki in ostali kriminalci, oprali denar preko kriptovalut in ko so kriptovalute začele kupovati poštene frizerke in avtomehaniki, jih bodo obdavčili in regulirali.
Rocknrolla
# 08.01.2018 ob 09:07
To kar se gre naš FURS je probala tudi Kitajska, Amerika, Rusija... In kolikim je ratalo? Nobenmu... Ker imamo kar nekaj trgovalnih platform, pri katerih ni potrebno nobene KYC registracije... Kako bodo dobli podatke od uporabnikov denarnic na Blockchain.info in myetherwallet, kjer jih ne potrebuješ... MIslim, halo??? Zopet zelo premišljena poteza naše vlade... Namesto, da bi rekli, v Sloveniji so kriptovalute popolnoma proste vseh davkov in dajatev in bi postali meka za crypto-svet... Ampak, NE, pri nas dacarji kr neki sanjajo... To je samo strašenje ljudi, zadnji izdihljaji FURSA, da probajo odvrnit ljudi od uporabe kriptovalut in da bi še naprej nadzor na našim denarjem z pomočjo raznih bank, zavarovalnic... Ljudje spoznavajo, da je FIAT sistem čisti nateg in da jim vlaganja v kriptovalute prinaša veliko večje dobičke kot denar na banki ali pa v raznih življenskih zavarovanjih, ki so spet čisti nateg... Rajš si čimprej umislite svoj kos pogače od kriptovalut
ps11
# 08.01.2018 ob 09:02
angelmanuel, moj sorodnik je lani plačal skoraj polovico nakupa nepremičnine z denarjem iz kriptotrgovanja.
sosman
# 08.01.2018 ob 08:13
Pokvarjen star sistem (politika, banke) voha denar in se bo slej ali prej prisesal na to dojko.
Celjan27
# 08.01.2018 ob 08:11
A niso kriptovalute nateg:)))
prim00z
# 08.01.2018 ob 09:09
Da vidimo odziv drzave...ce so pametni, bo v drzavo prislo cimvec kapitala, lahko bi postali recimo kripto davcna oaza...hmmmm
Hladilnik
# 08.01.2018 ob 08:50
bistvenega sporočila FURS-a pa avtor članka ni povzel:

Skladno z navedenim se od dobička iz kapitala, ki ga fizična oseba dosega s prodajanjem virtualnih valut, ne plača dohodnina.
Triglavski zmaj
# 08.01.2018 ob 07:31
Dobro jutro!

Bitcoin je leta 2013 napredoval za višji faktor kot 2017!
timoti
# 08.01.2018 ob 11:03
Slovenija bi lahko postala marsikaj..tudi "center" kriptovalut, ČE bi bila samostojna

tako pa vse po nareku Bruslja.... g. premier, želite delati kaj po svoje ?? ok, "hiša" standard&poors vam je močno znižala bonitetno oceno, krediti bojo od sedaj naprej po 6% obrestni meri....

tako preprosto je to, moja so-raja.
Rocknrolla
# 08.01.2018 ob 09:15
@sandiego1995

BRAVO!!! Se 100% strinjam s tabo...

Vsi tulijo koliko so potrebne spremembe, ko pa imajo na voljo RESNIČNO SPREMEMBO, pol pa kvasijo neumnosti iz svojih zamašenih glav... Ampak glej, morda jih prej ali slej sreča pamet...
bicesniga
# 08.01.2018 ob 09:06
@angelmanuel.....o kaki hiši,avtu, playstationu govoris? Keša je tolk, da se kupujejo bloki, avtomobilski koncerni in firme konzol...ne bit jezen.
bistvo
# 08.01.2018 ob 08:00
Pri vsaki stvari država pobere davek od dobička, izguba pa je na plečih vlagatelja. Delnice, nepremičnine, ... Zakaj bi bile kriptovalute izjema?
GLaDOS
# 08.01.2018 ob 15:40
tisti, ki ste v kriptovalutah se ne ustrasit rdecih stevilk...dva tedna v zelenem...treba mal padca, da se dokupuje ;)

margin traderji...good luck ;), danes bo par accjev zbrisanih...zal
oziris.va
# 08.01.2018 ob 10:35
Po nepričakovanem razmahu trgovanja s kriptovalutami v letu 2017 je EU napovedal uvedbo številnih nadzornih ukrepov, s katerimi želi ukiniti anonimnost poslovanja s kriptovalutami.

Torej se bojijo?
timoti
# 08.01.2018 ob 10:29
Gregor,

katastrofa od članka. Zelo zavajujoč.

evo vam "svobodne" Evrope, kjer mora oblast vedeti še kdaj prdnemo.

tisto o financiranju terorizma in kriminala - vse to je bilo že pred kriptovalutami, zatorej je to čisto nakladanje in prikladen izgovor za še več represije nad prebivalci.

smrt fašizmu !!!
Guinness
# 08.01.2018 ob 08:19
In zakaj bitcoin ne bi smel biti obdavcen?

Naj se najprej drzava/EU razjasni glede statusa kriptovalut. Potem se lahko zacnemo pogovarjat o davkih.
zapravico
# 08.01.2018 ob 07:51
Najlepše je nastaviti lonček pa bo dobiček brez napora-banana republik
SF-SN
# 08.01.2018 ob 18:57
Dejstvo je, da so kriptovalute tako rekoč postale uradno sredstvo kriminalnih združb, preprodajalcev mamil in drugih zlikovcev.

LAŽ!!
Mafija šekar na veliko uporablja NESLEDLJIVE diamante ter sama mamila.
Seveda pa perejo denar elektronsko v največjij svetovnih bankah
Alorius
# 08.01.2018 ob 09:41
Skratka... FURS je nam vsem povedal da je zadeva neobdavčena... all we want to know.

Gremo naprej!
kingeston
# 08.01.2018 ob 09:02
btw, na kitajskem so že pred meseci uvedli veliko omejitev glede ICO-tov, ampak to z namenom da preprečijo scame in nategače, ker kitajci se zavedajo da je kriptovlak velika priložnost za gospodarstvo države!
ne pa kot pri nas kjer na kriptomanijo gledajo kot na obiranje vlagateljev...
ps11
# 08.01.2018 ob 09:00
nvk, zakaj euro ni obdavčen?
Janez1965
# 08.01.2018 ob 08:14
Kdo je pa nadziral Ferplej, Keč'd'keš in podobne.....
utegurovic
# 08.01.2018 ob 21:58
vi še lastnih mej niste sposobni nadzirat, zdaj boste pa kar kriptovalute. preveč whiskeya škodi.
fiston
# 08.01.2018 ob 12:20
@plavix ko hočeš nadzirati vse

ko jekonkurenca huda

bančna mafija bi popadla

Saj se ne gre samo za bančno mafijo. Če recimo ni nadzora nad kriptovalutami, potem lahko recimo zdaj vsak od teh kriptovalut lepo živi (dokler stvar deluje) od države pa pobira socialno podporo, pa drugi mu zdravstvo plačujejo... itd.

No če to spregledaš, potem je enako kot bi recimo dovolil delo na črno..., ono se tudi recimo nikamor ne šteje, pa nekateri lepo pobirajo podporo in delajo na črno.

Tako da daleč od tega da je problem samo zaradi bank.
Kazalo