Predsednik slovenske vlade Janez Janša med videopogovorom z nemško kanclerko Angelo Merkel. Foto: Twitter Vlade republike Slovenije
Predsednik slovenske vlade Janez Janša med videopogovorom z nemško kanclerko Angelo Merkel. Foto: Twitter Vlade republike Slovenije

Kot je po pogovoru z Merklovo dejal Janša, je Nemčija ponudila Sloveniji pomoč, če bi jo ta v boju proti pandemiji covida-19 potrebovala. "Pomoč je bila ponujena v kritični medicinski opremi, ne pa v kadru, s katerim ima težave tudi Nemčija," je pojasnil premier Janša na popoldanski novinarski konferenci.

Slovenja in Nemčija se tako kot druge evropske države spopadata z drugim valom pandemije covida-19, ki je v Sloveniji veliko izrazitejši kot prvi. V obeh državah zaostrujejo ukrepe za zajezitev širjenja okužb.

Voditelji članic EU-ja, med njimi tudi Janša in Merklova, so ob slabšanju epidemioloških razmer v Evropi na nedavnem vrhu EU-ja pozvali k nadaljnjemu usklajevanju ukrepov proti novemu koronavirusu na podlagi najboljših znanstvenih dognanj, še zlasti glede pravil o karanteni, čezmejnega sledenja stikom okuženih, testiranja in začasnih omejitev nebistvenih potovanj v Unijo.

Sorodna novica Janša: Zanikanje virusa sili k sprejemanju ostrejših ukrepov, kot bi bili potrebni

Nemčija, Portugalska in Slovenija v triu predsedujejo Svetu Evropske unije
Poleg razprave o strategiji boja proti novemu koronavirusu so bili v središču pogovorov Janše in Merklove še tesni odnosi med Nemčijo in Slovenijo v okviru tria predsedovanja Svetu Evropske unije, ki poteka še s Portugalsko.

Nemčija do konca leta predseduje Svetu EU-ja, nato bo januarja predsedovanje prevzela Portugalska, v drugi polovici leta 2021 pa Slovenija. Države aktivno usklajujejo programe v okviru tria. Eden glavnih ciljev slovenskega predsedovanja, drugega po letu 2008, bo prispevati k močnejši in odpornejši Evropski uniji, ki bo sposobna obvladovati različne krize, kot so pandemije, kibernetski napadi in nezakoniti migracijski tokovi. Med nemškim predsedovanjem pa je decembra letos pričakovati začetek pristopnih pogajanj EU-ja s Severno Makedonijo.

Izjava premierja Janše po pogovoru z Merklovo