Orbanovi stranki grozi izključitev iz EPP-ja, ki ima v Evropskem parlamentu največjo politično skupino. Foto: Reuters
Orbanovi stranki grozi izključitev iz EPP-ja, ki ima v Evropskem parlamentu največjo politično skupino. Foto: Reuters

"V Evropski ljudski stranki poteka razprava, ki se osredotoča na vprašanja migracij. Pripravljeni smo na razpravo in na zastopanje našega stališča. Fidesz ne želi zapustiti EPP-ja. Naš cilj je, da se protimigracijske sile v okviru EPP-ja okrepijo," so sporočili iz Fidesza, ki dodaja, da je obramba evropskih krščanskih vrednot in zaustavitev migracij pomembnejša od vzpostavljanja reda znotraj EPP-ja.

Vodilni kandidat EPP-ja na evropskih volitvah Manfred Weber je pod vse večjim pritiskom, naj ukrepa proti Viktorju Orbanu. Foto: EPA
Vodilni kandidat EPP-ja na evropskih volitvah Manfred Weber je pod vse večjim pritiskom, naj ukrepa proti Viktorju Orbanu. Foto: EPA

EPP ima sicer v 750-članskem Evropskem parlamentu 217 sedežev, 12 jih zasedajo poslanci iz Fidesza. Kot kažejo raziskave, bo ostala največja stranka v novi sestavi, a naj bi izgubila nekaj mest. Orban je že nekaj časa deležen kritik Bruslja zaradi svojih načel glede migracij in nekaterih drugih vprašanj. Spor pred prihajajočimi majskimi evropskimi volitvami še narašča.

Izključitev ali zamrznitev?
Madžarski premier je sprožil medijsko kampanjo, ki majske volitve opredeljuje kot izbiro med silami, ki podpirajo in nasprotujejo množičnemu priseljevanju, zaradi česar je bil deležen novih kritik Evropske komisije in tudi številnih članov EPP-ja.

EPP je v ponedeljek sporočil, da je izključitev Fidesza uradno zahtevalo 12 strank iz devetih držav, ki so članice te konservativne evropske stranke. V skladu z njihovimi pravili mora izključitev posamezne stranke zahtevati najmanj sedem strank članic EPP-ja iz petih držav.

Sorodna novica SDS in SLS nasprotujeta izključitvi Orbanovega Fidesza, NSi za zamrznitev članstva

Skupščina EPP-ja bo o izključitvi Fidesza po napovedih razpravljala na svojem srečanju 20. marca. Po navedbah virov bosta na mizi dve možnosti – izključitev Fidesza ali zamrznitev članstva. Odločitev mora biti sprejeta z absolutno večino navzočih.

Weber: Prenehati z retoriko proti EU-ju
Medtem je Nemec Manfred Weber, vodilni kandidat EPP-ja na evropskih volitvah in trenutno vodja poslanske skupine v Evropskem parlamentu, v intervjuju za Bild dejal, da mora Orban, če želi s svojo stranko ostati del EPP-ja, izpolniti tri pogoje. Nemudoma mora prenehati z retoriko proti EU-ju. Dodal je, da se mora hkrati madžarski premier opravičiti preostalim članicam EPP-ja in zagotoviti obstoj Srednjeevropske univerze v Budimpešti.

Weber Orbanu postavil tri pogoje