Sorodna novica Janša pisal voditeljem EU-ja: "Moje pismo je poskus klica k razumu."

Po objavi pisma, v katerem slovenski premier Janez Janša problematizira pogojevanje pridobivanja evropskih sredstev za spopadanje s posledicami epidemije covida-19 s spoštovanjem vladavine prava, se vrstijo različni odzivi iz domačega in evropskega političnega okolja.

V Evropski komisiji so potrdili, da je predsednica Ursula von der Leyen prejela pismo slovenskega premierja, in pojasnili, da bo nanj odgovorila. "Nimamo komentarja glede vsebine," je še sporočil glavni govorec komisije Eric Mamer. Ob tem je spomnil, da je predsednica v tesnem stiku z nemškim predsedstvom in predsednikom Evropskega sveta glede vprašanj pogojevanja z vladavino prava, večletnega proračuna in sklada za okrevanje, kot so povedali že v torek na opoldanskem brifingu.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel za zdaj vsebine pisma še ne komentira. Foto: EPA
Predsednik Evropskega sveta Charles Michel za zdaj vsebine pisma še ne komentira. Foto: EPA

Izvršni podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, pristojen za gospodarske zadeve, pa je v odzivu na pismo poudaril, da Slovenije ni bilo med državami, ki so blokirale dogovor, temveč je ena od držav, ki so dogovor podprle. Janša je pismo naslovil na predsednico komisije Ursulo von der Leyen, je spomnil Dombrovskis in pojasnil, da tako vsebine tega precej dolgega pisma ne more podrobno komentirati ."Na splošno povedano, vemo, da Slovenije ni bilo med državami, ki so blokirale dogovor, temveč je bila dejansko ena od držav, ki so dogovor podprle," je odgovoril Dombrovskis na vprašanje Slovenske tiskovne agencije, kakšen je njegov odziv na pismo, ki je bilo zastavljeno v okviru intervjuja s skupino bruseljskih medijev.

Po navedbah virov pri EU-ju je Janševo pismo že prejel tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Voditelji članic EU-ja bodo sicer v četrtek na virtualnem zasedanju razpravljali tudi o večletnem proračunu Unije, predsednik Evropskega sveta ostaja v stiku z vsemi partnerji, drugih komentarjev pa za zdaj ni, so viri odgovorili na vprašanje, kakšen je Michelov odziv na Janševo pismo.

Slovenski premier je s pismom posredno podprl Madžarsko in Poljsko, ki sta v ponedeljek na ravni veleposlanikov članic pri EU blokirali ključna dela svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo, tj. sklep o lastnih virih in potrditev uredbe o večletnem proračunu. Razlog je njuno nasprotovanje uredbi o pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava, ki so jo članice v ponedeljek potrdile s kvalificirano večino.

Odzivi tudi v tujih medijih

Med prvimi tujimi mediji so se na Janševo pismo odzvali pri bruseljskem spletnem mediju Politico. "Maršal Tweeto piše pismo: Slovenski premier Janez Janša je svojim kolegom voditeljem EU poslal dve znameniti strani," so zapisali.

Avtorja Politicovega Playbooka Florian Eder in Zoya Sheftalovich sta tako med drugim uporabila izsek pisma, v katerem Janša piše, da so pred konvojem naših ladij, ki se imenuje EU, čeri in ledene gore. "Veliko je izzivov, ki jih lahko premagamo, vendar le, če spoštujemo enoglasen dogovor, ki določa smer našega potovanja," besede slovenskega premierja še izpostavlja Politico.

Avtorja sta se ob tem spotaknila ob metafore, ki jih je Janša uporabil v pismu, s katerim želi prepričati kolege iz članic EU, naj popustijo zahtevam Madžarske. Navedla sta primerjavo: "Zanikanje našega zgodovinskega dogovora na julijskem vrhu je kot prepir glede menija na ladji, ki pluje proti ledeni gori."

Politico se nato vpraša, kaj se bo zgodilo, če drugi voditelji ne bodo sledili "dragocenemu nasvetu". In navede Janšev odgovor: "V nasprotnem primeru lahko le čakamo, da bo naslednja ladja zapustila konvoj." "Dobro jutro. Slovenija bo v drugi polovici 2021 predsedovala Svetu EU-ja," se prispevek konča z opozorilom. O Janševem pismu pa je poročala tudi tiskovna agencija AFP.

Pravosodna ministrica: Vladavina prava je ena in treba jo je spoštovati

Od pisma se je distancirala tudi ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič: "Vladavina prava je ena in treba jo je spoštovati. Zato podpiram vsakršne napore in mehanizme, ki pripomorejo k temu." Pojasnila je, da v pripravo pisma na ministrstvu za pravosodje niso bili vključeni, pismo pa tudi ni bilo obravnavano na vladi. "Glede na to, da smo s pismom seznanjeni zgolj iz citiranih povzetkov v medijih, lahko le poudarimo, da vladavina prava ni prazen pojem, ki se ga lahko razume in presoja enkrat tako in drugič drugače. Pojem vladavina prava je opredeljen tako v odločitvah Sodišča EU-ja kot tudi Evropskega sodišča za človekove pravice. Je vrednostno in vsebinsko polno načelo, ki obsega jasno opredeljena temeljna demokratična načela ter postulate, kot so načelo zakonitosti, transparentnosti, pravne varnosti, neodvisnost sodstva, delitve oblasti ter seveda spoštovanja temeljnih človekovih pravic in svoboščin."

Koalicijske partnerice zavračajo vsebino pisma. SMC: Volitve leta 2014 smo pošteno zmagali

Od vsebine zapisa, ki ga je Janša naslovil med drugim tudi na predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in nemško kanclerko Angelo Merkel, pa so se že distancirali v koalicijskih Novi Slovenij in in DeSUS-u. Kot je na Twitterju zapisal prvak stranke Matej Tonin, "pismo predstavlja mnenje predsednika vlade", saj vlada o njegovi vsebini ni odločala.

"Pismo predsednika vlade evropskim voditeljem zagotovo ne koristi interesom Slovenije, postavlja nas med problematične države, kamor nikoli nismo sodili. To terja resno razpravo," pa se je na Janševo potezo konkretneje odzval začasni vodja stranke DeSUS Tomaž Gantar in hkrati opozoril na to, da se EU trenutno spoprijema z največjo zdravstveno in gospodarsko krizo po 2. svetovni vojni in da je enotnost držav članic v tem kontekstu bistvenega pomena.

Da zavračajo vsebino pisma o vladavini prava, so poudarili tudi v koalicijski stranki SMC. "Vladavina prava je za SMC eden temeljnih postulatov delovanja Evropske unije in podpiramo vsa prizadevanja članic in evropskih institucij za uveljavitev tega načela v vseh državah članicah EU-ja in širše," so zapisali v objavi na družbenih omrežjih. "Povsem nerazumljive so tudi trditve o ukradenih volitvah. SMC je na volitvah 2014 zmagala pošteno, na podlagi volje ljudi, izražene na svobodnih in demokratičnih volitvah," so še dodali.

Posebej na Twitterju pa se je odzval tudi gospodarski minister in vodja SMC-ja Zdravko Počivalšek: "Kot minister se trudim skrbeti za naša podjetja in delavce. Najhujša zdravstveno-ekonomska kriza našega časa je dovolj velik izziv sam po sebi. Odveč so poteze, ki jemljejo energijo in načenjajo prepotrebno zaupanje. Ostanimo pri naši temeljni odgovornosti: zdravje in varnost."

Vladavina prava in pisma: pogovor s pravnima strokovnjakoma, Janjo Hojnik z Univerze v Mariboru in Matejem Avbljem z Nove univerze

"Pismo sramoti in ruši našo državo"

Predsednica stranke SAB Alenka Bratušek pa je na Twitterju neposredno nagovorila Tonina: "Počasi bo trenutek, da se ta norost konča. Matej Tonin, se ti ne zdi, da je narejeno že dovolj škode državi?" Stranka pa je na Twitterju zapisala, da je nedopustno, da premier pod vprašaj postavlja vladavino prava, enega temeljnih postulatov sodobne demokracije. S tem brani svoji zaveznici Poljsko in Madžarsko, ki z blokado evropske pomoči med pandemijo utegneta povzročiti novo krizo v EU-ju, so poudarili. "Zdi se mi nedopustno, da predsednik vlade Janez Janša pošilja pisma takoj, ko mu kaj pade na pamet. Z zadnjim pismom je predsednik vlade znova predstavil sebe kot žrtev, čeprav je on tisti, ki je ugrabil državo," pa je v izjavi za medije poudaril poslanec SAB-a Andrej Rajh in ob tem Janševe koalicijske partnerje pozval, da bi morali odločneje zavzeti stališče do njegovih izjav in spoznati, da je prestopil vse meje.

Na Twitterju se je oglasil tudi nekdanji premier in predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec: "Rad piše. Po sporu glede volitev v ZDA se je zdaj lotil še temelja EU-ja, vladavine prava. Ta človek je uničil še zadnjo trohico kredibilnosti predsedovanja Svetu EU-ja in njega v tej vlogi. Izoliran kot Enver Hoxa v 60. in 70. letih. Bunkerji še in bo."

Po mnenju Tanje Fajon premier z dejanji, ki niso usklajena znotraj koalicije, zlorablja institut vlade. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Po mnenju Tanje Fajon premier z dejanji, ki niso usklajena znotraj koalicije, zlorablja institut vlade. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

"Zdravstveni sistem je na robu kolapsa. Bolnišnice so brez nujne opreme, ljudje umirajo. Medtem novo pismo PV-ja, ki sramoti in ruši našo državo, na katero smo v EU-ju ponosni. Ideologijo SDS-a postavlja nad pravno državo. Brani države, ki blokirajo denar za spopadanje Evrope z epidemijo," pa je v odzivu na Janševo pismo zapisala predsednica stranke SD-ja Tanja Fajon.

Pozneje je v izjavi za medije še dodala, da se je predsednik vlade postavil na stran držav, ki danes blokirajo denar, ki je nujno potreben za spopadanje z epidemijo, in to je tisto, kar nas mora skrbeti. "Če misli, da nam bodo države bogatega dela Evrope pomagale, potem ko se postavlja med problematične države, kot sta Madžarska in Poljska, se močno moti," je poudarila Fajonova. Kot pravi, jo to skrbi. "Postaja vazal nekih politikov na Madžarskem, na Poljskem (...)," je bila kritična do Janše.

Po prepričanju Fajonove premier s tovrstnimi dejanji, ki niso usklajena znotraj koalicije, po njenih besedah zlorablja institut vlade. Kot je poudarila, bodo morali tudi koalicijski partnerji sprejeti soodgovornost za posledice. Pozvala jih je, naj ne podprejo tovrstnih ravnanj in naj se "vprašajo, koliko časa bodo še sedeli v tej koaliciji".

Glede navedb, da o vladavini prava ne bi več odločala sodišča, ampak tisti, ki predsedujejo EU-ju, je odgovorila, da so sodišča nad politiko in da je treba sodišča spoštovati. "Vladavina prava nam v EU-ju zagotavlja mehanizme, da se spoštujejo človekove pravice," je poudarila. Opozorila je, da so v EU-ju tudi države, ki kršijo temeljne pravice, in da je bil proti Madžarski in Poljski že pred nekaj časa sprožen postopek za odvzem glasovalnih pravic, zdaj pa se bo treba sprijazniti s tem, da bosta ti državi očitno izgubili evropska sredstva. "Kot si razlaga predsednik vlade, da se lahko neka ideologija postavlja nad pravno državo, nad pravičnost, demokracijo in temeljne svoboščine, je zame povsem napačno," je še dejala. Napovedala je, da bo SD skupaj z drugimi opozicijskimi strankami zahteval razpravo v DZ-ju zaradi odmikov od naše zunanjepolitične usmeritve, ki so se kazali že pri stališčih predsednika vlade do volitev v ZDA, zdaj pa se kažejo tudi v tem pismu.

Janša: Nobena ustanova EU-ja se ni odzvala, ko so bile v Sloveniji ukradene volitve

Mesec: Za Janšo je zunanja politika vračanje uslug svojim političnim botrom na skrajni desnici

Na Janševo pismo se je odzval tudi koordinator Levice Luka Mesec. "Že drugič v dveh tednih je Janša pokazal, da mu je za interese in ugled Slovenije in njenih prebivalcev popolnoma vseeno, zanj je zunanja politika prilizovanje in vračanje uslug svojim političnim botrom na skrajni desnici. Zadnjič Trumpu, tokrat Orbanu in Kaczynskemu." S pismom je namreč Janša podprl vladi Poljske in Madžarske, ki grozita, da bosta z vetom blokirali evropski sklad za okrevanje in odpornost ter nov večletni finančni načrt, če bo EU izplačevanje teh sredstev pogojeval s spoštovanjem načel pravne države in ločitve oblasti. "S tem je Janša stopil tako proti interesom Slovenije, ki v krizi krvavo potrebuje evropsko pomoč, kot celotne Unije. Zavoljo vračanja uslug Orbanu, ki mu med drugim financira medijsko omrežje v Sloveniji, je Janša očitno pripravljen na kocko postavljati tudi dostop do 10 milijard evropskega denarja, za katere se je poleti hvalil, da jih je 'izboril'."

Pahor: Odločitev Evropskega parlamenta je treba spoštovati

Na pismo slovenskega predsednika vlade se je odzval tudi predsednik države Borut Pahor. Kot je poudaril, so vsi, zlasti ob potrebnem odzivu na pandemijo, pozdravili dogovor o novem večletnem proračunu EU-ja in skladu za okrevanje, ki ga je julija dosegel Evropski svet. Evropski parlament ga je nato v postopkih sprejemanja v skladu s svojimi pristojnostmi dopolnil in potrdil. "To odločitev je treba spoštovati. Morebitno novo rešitev je mogoče iskati samo z enotno politično voljo v medinstitucionalnem dialogu," je opozoril Pahor.

Odzval pa se je tudi na Janševe trditve o "ukradenih volitvah" leta 2014. Pahor je prepričan, da so bile od prvih demokratičnih volitev aprila 1990 naprej vse izvedene volitve legalne in legitimne, in sicer v skladu z določbami slovenske ustave. K temu je dodal, da bodo naslednje volitve v državni zbor brez sence ustavnega dvoma legalne in legitimne samo pod pogojem, da se pred tem uveljavi odločba ustavnega sodišča o nujnih spremembah: "Ustavno sodišče je za njeno uveljavitev postavilo rok 21. december letos, zato je to zdaj najpomembnejše politično vprašanje slovenske demokracije."

Ob tem pa je, tako Mesec, ponovno pljunil po ugledu Slovenije v svetu, saj je v pismu zapisal tudi, da so bile volitve leta 2014 v Sloveniji "ukradene". Da gre znova za provokacijo, ob kateri mu ni mar za ugled Slovenije, govori že to, da Janša danes koalicijo sestavlja s SMC-jem, torej stranko, ki ji očita, da je volitve pred šestimi leti ukradla, še dodaja Mesec.

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je pozneje v izjavi za novinarje dejal, da je Janša edini evropski voditelj, ki je podprl Poljsko in Madžarsko pri spodkopavanju vladavine prava. "To vladavino prava spodkopava sam v Sloveniji in to vladavino prava pomaga spodkopavati v Evropski uniji," je poudaril.

Po Vatovčevih besedah zato Janša ni primeren ne samo za vodenje slovenske vlade ali katero koli drugo javno funkcijo v tej državi, ampak ni primeren niti za slovensko predsedovanje Svetu EU-ja v drugi polovici prihodnjega leta. "Kaže se iz dneva v dan, da je njegovo vodenje vlade škodljivo in bi bilo najprimerneje, da v trenutku odstopi," je povedal Vatovec. Ker od premierja ni mogoče pričakovati, da bo odstopil sam, bo treba vložiti nezaupnico, je še pojasnil.

Ostri odzivi na Janševo pismo

KUL: Janševa vlada slovenski državi povzroča nepopravljivo škodo

Glede Janševega pisma evropskim voditeljem pa se je Koalicija ustavnega loka (KUL) odzvala še s skupno izjavo, ki jo je medijem posredoval Jože P. Damijan.

Po mnenju KUL-a je po sramotilnih tvitih ob ameriških predsedniških volitvah to že drugi katastrofalen zdrs predsednika slovenske vlade v zadnjih dveh tednih. Prepričani so, da ne gre za naključje, ampak za premišljeno premikanje temeljev slovenske zunanje politike. "Temu primeren mora biti tudi odziv slovenske politike in javnosti: popolna zavrnitev takšne politike in nezaupnica v Državnem zboru, saj vlada Janeza Janše slovenski državi, njenim strateškim interesom in njenim ljudem povzroča nepopravljivo škodo."

Z zadnjim pismom razkriva tudi veliko odvisnost od severovzhodne sosede in višegrajskih "prijateljev". "Dajati na evropskem parketu prednost zasebnim interesom pred strateškimi interesi in plebiscitarno potrjenimi vrednotami lastne države je enako izdaji. Problematizirati vladavino prava, ta temeljni gradnik evropske enotnosti, v resnici pomeni ogrožati Evropsko unijo in evropsko idejo samo. Brez vladavine prava namreč ni ne demokracije ne človekovih pravic, svobode, pravičnosti in enakosti. Ni vrednot, ki so gradile evropsko sodelovanje in mir," opozarjajo v KUL-u. Dodajajo še, da predsednik vlade namiguje celo na izstop iz Evropske unije, če se ta ne bo odpovedala vrednoti vladavine prava. "Za kaj takega predsednik slovenske vlade nima mandata. Predsednik vlade nam poskuša ukrasti državo: ta poskus izdaje in prodaje moramo preprečiti," so še med drugim poudarili v skupni izjavi.

Evropska poslanca Romana Tomc in Klemen Grošelj o Janševem pismu