Britanci bodo na volišča odšli v predprazničnem času. Foto: Reuters
Britanci bodo na volišča odšli v predprazničnem času. Foto: Reuters

Za volitve 12. decembra je glasovalo 438 poslancev, 20 jih je bilo proti. Parlament bo razpuščen šestega novembra. To bodo prve volitve v decembru po letu 1923.

Predtem so poslanci zavrnili predlog laburistov, da bi predčasne parlamentarne volitve pripravili 9. decembra. Volitve na omenjeni datum je podprlo 295 poslancev, 315 jih je bilo proti.

Podpredsednik parlamenta je pred tem zavrnil razpravo o predlogu opozicije, da bi starostno mejo za volilno pravico znižali na 16 let in da bi pravico glasovanja dobili tudi državljani Evropske unije, čeprav je imel podporo več strank.

Britanski premier Boris Johnson je tik pred nocojšnjim glasovanjem o predčasnih volitvah desetim od skupno 21 izključenim konservativnim poslancem ponudil vrnitev v poslansko skupino. Vsi so pred približno dvema mesecema v sporu glede Johnsonove politike do brexita glasovali proti lastni vladi. Za zdaj še ni znano, koliko od njih bo njegovo ponudbo tudi sprejelo.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je sporočil, da je 27 držav članic Evropske unije končalo proceduro, s katero so odobrile odlog brexita do 31. januarja leta 2020. "Ta, tretja preložitev bi lahko bila tudi zadnja," je dodal.

To je bil sicer že četrti Johnsonov poskus za razpis predčasnih volitev, odkar je poleti prevzel položaj. Nazadnje so predlog za razpis volitev 12. decembra zavrnili v ponedeljek, ko predlog ni prejel potrebne dvotretjinske večine.

Johnson: "Treba je osvežiti parlament in dati ljudem izbiro"

Johnson je v razpravi poudaril, da Velika Britanija potrebuje nov parlament, da bi izvedla brexit. "Samo ena pot je, da se ob tej neizprosni parlamentarni obstrukciji izvede brexit," je povedal Johnson. "Treba je osvežiti ta parlament in dati ljudem izbiro," je poudaril. Kritičen je bil do glavne opozicijske laburistične stranke, ki ji je očital, da želi zgolj zavlačevati. "Brexita ne želijo ne 31. oktobra, ne 31. novembra, ne 31. januarja," je dejal.

Jeremy Corbyn, ki je premaknil laburiste precej na levo, napoveduje
Jeremy Corbyn, ki je premaknil laburiste precej na levo, napoveduje "najbolj ambiciozno in radikalno kampanjo". Foto: EPA

Corbyn: Pomembno, da ne bo brexita brez dogovora

Vodja laburistov Jeremy Corbyn je v odzivu povedal, da njegova stranka "podpira volitve, ker se želimo znebiti te lahkomiselne in destruktivne konservativne vlade". Poudaril je, da je "čas za pravo spremembo". Dodal je, da so laburisti pripravljeni na volitve, ne glede na to, za kateri datum predčasnih volitev se bo poslanska zbornica odločila.

Corbyn je še pojasnil, da je z EU-jevo odobritvijo preložitve brexita do 31. januarja prihodnje leto izpolnjena njihova zahteva po odpravi grožnje izstopa iz EU-ja brez dogovora, kar so laburisti zahtevali v zameno za podporo predčasnim volitvam.

Zdaj bodo sprožili "najbolj ambiciozno in radikalno kampanjo za resnično spremembo, kakršne naša država še ni videla", je dejal Corbyn.

Opozicijske stranke laburisti, liberalci in Škotska nacionalna stranka (SNP) so bili sprva sicer bolj naklonjeni volitvam bližje 9. decembru. Liberalci in SNP so se zavzemali za volitve prav na ta dan, vlada pa je pripravljena po navedbah vladnega vira sprejeti volitve 11. decembra, da bi dobila podporo opozicije.

Prožna preložitev brexita do 31. januarja pomeni, da lahko Združeno kraljestvo izstopi tudi pred tem datumom, če bo ločitveni sporazum ratificiran prej, in sicer 1. decembra, 1. januarja, ali pa 1. februarja.

Britanci 12. decembra na parlamentarne volitve