Prebivalci Malte so na protestih v zadnjem mesecu zahtevali odstop premierja Muscata. Ta je odstop napovedal za začetek prihodnjega leta. Foto: Reuters
Prebivalci Malte so na protestih v zadnjem mesecu zahtevali odstop premierja Muscata. Ta je odstop napovedal za začetek prihodnjega leta. Foto: Reuters

Poslanci so poudarili, da mora biti preiskava umora neodvisna in pripeljati do ustreznih sklepov. Napoved odstopa malteškega premierja Josepha Muscata za začetek prihodnjega leta ni dovolj za zagotovitev neodvisne preiskave o tem, kdo je naročil in izvedel novinarkin umor, poudarjajo v političnih skupinah Evropske ljudske stranke (EPP) in liberalcev (Renew). Pozivajo k njegovemu takojšnjemu odstopu, s čimer bi bila zagotovljena verodostojnost preiskave.

Evropski parlament bo v sredo sprejemal resolucijo, v kateri naj bi Evropsko komisijo pozval k uvedbi mehanizma za zaščito demokracije, ki naj bi omogočil nepristransko ocenjevanje demokratičnih standardov in zaščito vladavine prava v vseh članicah Unije.

Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova je danes v Strasbourgu že napovedala vzpostavitev tega mehanizma. Umor novinarke predstavlja napad na svobodo medijev, je poudarila in Malto pozvala k temeljiti in neodvisni preiskavi brez kakršnega koli političnega vmešavanja. "Novinarji v EU-ju morajo biti varni pri svojem delu, sicer je ogrožena demokracija," je dejala.

Evropski poslanci skeptični do Malte

Vodja delegacije za Malto: "Treba je zagotoviti integriteto"

Sophie in't Veld je po obisku Malte izrazila dvom o neodvisnosti sodstva v državi. Foto: Reuters
Sophie in't Veld je po obisku Malte izrazila dvom o neodvisnosti sodstva v državi. Foto: Reuters

Posebna delegacija Evropskega parlamenta je na začetku decembra na Malti preverjala dvome o nepristranskosti sodne veje oblasti in korupciji v državi, vodja preiskave, nizozemska poslanka Sophie in't Veld (Renew), je danes poudarila, da je neodvisnost preiskave umora novinarke, ki je bila glasna kritičarka vlade premierja Josepha Muscata in je preiskovala korupcijo v njegovem ožjem krogu, ogrožena, dokler bo premier ostal na položaju.

Malteški premier, ki je odstop napovedal za januar, naj bi po trditvah družine umorjene novinarke in drugih kritikov ščitil odgovorne za umor, vendar mu njegova laburistična stranka, ki pripada politični skupini socialdemokratov (S&D), stoji ob strani.

Sledi malteške preiskave kažejo na povezave med kriminalom in politiki vse do urada predsednika vlade, je opozorila in't Veldova. "To je del sistema v članici EU-ja. Ali si bomo ob koncu lahko pogledali v oči in rekli, da smo storili vse, kar je v naših močeh? Domneva nedolžnosti nikoli ne sme biti pretveza za nedolžnost, treba je zagotoviti integriteto preiskave," je vztrajala.

Poslanci pozivajo socialdemokrate, naj podprejo resolucijo

Če je svoboda izražanja postala smrtno tveganje, mora nekdo prevzeti odgovornost, je dejal Esteban Gonzales Pons (EPP). Muscat se želi obdržati na oblasti še vsaj 30 dni in bo skušal vplivati na preiskavo, pa je dejala Roberta Metsola (EPP).

Da bi moral Muscat odstopiti takoj, so v razpravi menili tudi nekateri poslanci evropske združene levice (GUE/NGL) ter konservativcev in reformistov (ECR). "Muscat mora odstopiti, saj se bojimo vmešavanja v preiskavo," je dejal Stelios Kouloglou (GUE/NLG).

"" je opozorila poslanka Assita Kanko (ECR). Foto: Reuters

Pri tem je izrazil pričakovanje, da bodo ob pozivih za spoštovanje pravne države tudi poslanci EPP-ja enako odločni, ko bo govor o Madžarski in stanju pravne države tudi v drugih članicah. "Nikoli si nisem predstavljala, da bi bila Evropa lahko celina korupcije, ustrahovanja in umora novinarjev in da bo postavljena pod vprašaj neodvisnost preiskav," je opozorila Assita Kanko (ECR).

V razpravi so nekateri poslanci na socialdemokrate naslovili vprašanje, zakaj ne podprejo predloga, da bi Evropski parlament z resolucijo pozval Muscata k takojšnjemu odstopu. EU mora poslati jasno sporočilo vsem preiskovalnim novinarjem, da bomo poskrbeli za spoštovanje pravne države v vseh članicah EU-ja, je dejala Tineke Strik (Zeleni).

Poslanka Birgit Sippel iz skupine socialdemokratov (S&D) je poudarila, da je Malta trenutno simbol korupcije, in poudarila odgovornost, da se to spremeni.

Evropski poslanec z Malte Alex Agius Saliba (S&D) je na drugi strani dejal, da so ugotovitve v predlogu resolucije Evropskega parlamenta preostre. Na Malti so stekle aretacije, roka pravice bo storilce in naročnika dosegla, to pa je po njegovem dokaz, da sistem na Malti deluje.

Žalovanje za Daphne se nadaljuje

Podjetnik Yorgen Fenech je obtožen vpletenosti v umor novinarke. Foto: Reuters
Podjetnik Yorgen Fenech je obtožen vpletenosti v umor novinarke. Foto: Reuters

V Valletti so se medtem v ponedeljek Maltežani znova zbrali na žalni slovesnosti za Daphne Caruana Galizia. Njen avtomobil, v katerega je bila podtaknjena bomba, je v bližini družinske hiše razneslo pred 26 meseci. "Če želijo, da uživamo ob božiču, vedno kaj morajo storiti. Muscat naj odstopi takoj," je na shodu pozvala pisateljica Vicki Ann Cremona.

Aktivist in bloger Manuel Deli je poudaril, da se je stanje od zadnje žalne slovesnosti novembra popolnoma spremenilo. "Yorgen Fenech je bil aretiran, Melvin Theuma je priznal svojo vlogo v umoru, Kondar Mizzi (minister za turizem) in Keith Schembri (vodja Muscatovega kabineta) sta odstopila in Joseph Muscat je napovedal odstop," je za časopis Malta Today naštel Delia, a poudaril, da pravici še ni bilo zadoščeno, saj je Mizzi še zmeraj poslanec in svojim volivcem pošilja božična voščila, Schembri na domu spremlja potek preiskave, Muscat pa je še zmeraj premier.