Sproščen pogovor med francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in britanskim premierjem Borisom Johnsonom. Foto: Reuters
Sproščen pogovor med francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in britanskim premierjem Borisom Johnsonom. Foto: Reuters

Prvi mož Francije Emmanuel Macron je dejal, da deli mnenje z nemško kanclerko Angelo Merkel, da Londonu zmanjkuje časa glede izstopa Združenega kraljestva iz EU-ja, je pa v nekoliko pozitivnejšem tonu dejal, da je rešitev mogoče poiskati tudi v zadnji minuti.

Sorodna novica Irski komisar: "Johnson kocka z mirom na Irskem"

Pri tem je izpostavil vlogo evropskega pogajalca Michela Barnierja, ki bi lahko pomagal pri iskanju odgovorov, "ne da bi bilo treba dogovor popolnoma obrniti na glavo". Ob tem je izrazil upanje, da bodo Britanci našli dogovor v prihodnjih 30 dneh, kar je Johnsonu, ki je v Pariz prispel v range roverju, odetem v britansko zastavo, dejala dan prej Angela Merkel, ko se je mudil v Nemčiji.

Novi britanski premier na neki način izsiljuje Bruselj, češ da bi britanski poslanci do 31. oktobra lahko sprejeli predlog brexita z dogovorom, a le, če bo umaknjeno irsko varovalo, ki ga je izpogajala njegova predhodnica Theresa May.

Boris Johnson v Parizu

Johnson: Irsko varovalo ni v skladu z referendumom

Irsko varovalo predvideva ohranitev odprte meje in nenadzorovan pretok ljudi in blaga med Irsko in Severno Irsko tudi po brexitu. A s tem bi po Johnsonovem mnenju Združeno kraljestvo z EU-jem ohranilo preveč vezi, kar je v nasprotju z izidom referenduma leta 2016, v katerem se je 52 odstotkov volivcev izreklo za izstop iz EU-ja in torej prekinitev vseh vezi z Unijo, poroča BBC.

Novi britanski premier je poudaril, da so rešitve, kako se izogniti nadzoru na meji med Irsko in Severno Irsko, znane. "Tehnične rešitve so že na voljo, o njih pa je potekala že dolga razprava," je pojasnil. Kot primera je navedel "zaupanja vredne trgovinske sheme in predhodno elektronsko preverjanje". Ob tem je ponovil, da želi, da bi njegova država EU zapustila z dogovorom.

Bruselj ni pripravljen na nova pogajanja

Macron je v Elizejski palači sprejel Johnsona. Foto: Reuters
Macron je v Elizejski palači sprejel Johnsona. Foto: Reuters

Voditelji EU-ja so sicer neomajni, da je irsko varovalo del predloga dogovora o brexitu in da niso pripravljeni na nova pogajanja. Macron je Johnsonu znova dejal, da je irsko varovalo zagotovilo za stabilnost Irske in ukrep za zaščito integritete evropskega trga ter da morajo morebitni novi britanski predlogi to upoštevati.

Če Johnsonov kabinet ne bo našel alternativnega predloga, bi po Macronovih besedah to pomenilo "globljo, politično težavo – težavo britanske politike". "To politično odločitev bo moral sprejeti britanski premier, in ne mi," je bil jasen.

Tudi Merklova je v sredo, ko je v Berlinu gostila Johnsona, podobno kot Macron dejala, da bi rešitev za irsko varovalo lahko našli "v prihodnjih 30 dneh". Nemška kanclerka je povedala, da je zdaj osredotočena na to, da Britanija izstopi iz EU-ja na tak način, da bi lahko obe strani še naprej imeli tesne in prijateljske odnose. Nemčija je po njenih besedah pripravljena tudi na britanski izstop brez dogovora.