Orban je dejal, da zakon določa, da o tem, kako bodo o spolnosti izobraževali otroke, odločajo izključno starši. Foto: Reuters
Orban je dejal, da zakon določa, da o tem, kako bodo o spolnosti izobraževali otroke, odločajo izključno starši. Foto: Reuters

Madžarski premier Viktor Orban sicer vztraja, da novosprejeta zakonodaja nima nikakršne povezave s skupnostjo LGBTQ, poroča BBC.

Tudi belgijski premier Alexander De Croo je ob odhodu z zasedanja dejal, da je bila razprava odkrita in da so države članice dale madžarskemu premierju Viktorju Orbanu skoraj soglasno vedeti, da je omenjeni zakon nesprejemljiv. Foto: Reuters
Tudi belgijski premier Alexander De Croo je ob odhodu z zasedanja dejal, da je bila razprava odkrita in da so države članice dale madžarskemu premierju Viktorju Orbanu skoraj soglasno vedeti, da je omenjeni zakon nesprejemljiv. Foto: Reuters

Madžarska zakonodaja je sicer usmerjena k ostrejšemu kaznovanju obsojenih pedofilov, vendar pa so z amandmajem, sprejetim 15. junija, prepovedali tudi razpravo o homoseksualnosti med mlajšimi od 18 let.

Odločitev vlade bi imela lahko posledice tako na izobraževanje o spolni vzgoji kot na oglaševanje in tudi predvajanje nekaterih nanizank na Madžarskem, kot so Prijatelji ali mladinska nanizanka Harry Potter, ki bi jih tako morali predvajati v poznih večernih urah, še dodaja BBC.

O spolni vzgoji bodo lahko otroke poučevali le učitelji, ki jih bo predhodno potrdila vlada.

Orban: Zakon napačno razumljen

Orban trdi, da je bil zakon narobe razumljen. "Ni usmerjen proti homoseksualnosti. Namenjen je zaščiti pravic otrok in staršev," je dejal. Zgodba pa je dobila novo razsežnost, ko je Uefa zavrnila prošnjo mesta München, da bi na srečanju med Nemčijo in Madžarsko stadion odeli v barvo mavrične zastave skupnosti LGBTQ. Upravni organ Uefe je dejal, da je politična narava zahteve kršitev njenih pravil.

Angela Merkel: Razprava polemična, a iskrena

Nemška kanclerka Angela Merkel je po koncu prvega dne zasedanja voditeljev članic Unije v Bruslju dejala, da je bila razprava z Orbanom glede zakona v povezavi s homoseksualnostjo "polemična, a zelo iskrena". "Vsi smo zelo jasno dali vedeti, katerim temeljnim vrednotam sledimo," je dejala kanclerka. Z madžarskim zakonom se bo zdaj ukvarjala Evropska komisija, je dodala.

Ob tem je priznala, da bi potrebovali več takih razprav, saj se tako pokažejo različne predstave tudi o prihodnosti Evrope. "To pomeni, da je razpravo treba nadaljevati," je pripomnila.

Angela Merkel na pogovoru z novinarji po zasedanju. Foto: EPA
Angela Merkel na pogovoru z novinarji po zasedanju. Foto: EPA

Tudi belgijski premier Alexander De Croo je ob odhodu z zasedanja dejal, da je bil madžarski premier v dvorani skoraj osamljen.

Rutte Madžarske ne vidi več v EU-ju

Še posebej ostra pa je bila po neuradnih informacijah v četrtek zvečer izmenjava med madžarskim in nizozemskim premierjem, Orbanom in Markom Ruttejem. "Madžarska nima več česa iskati v EU-ju," je dejal, madžarskemu kolegu pa je celo predlagal sprožitev 50. člena, ki opredeljuje izstop članice iz Unije, če ne želi spoštovati vrednot EU-ja.

Bettel: Le Slovenija in Poljska na strani Madžarske

Več različnih virov je poročalo, da sta slovenski in poljski premier, Janez Janša in Mateusz Morawiecki, edina podprla Orbana.

Luksemburški premier Xavier Bettel pa je danes potrdil, da sta med razpravo o Madžarski "le dve državi konkretno rekli, da sta na strani Orbana – to sta bili Slovenija in Poljska". "Drugi so bodisi podprli (skupno izjavo glede Madžarske; op. p.) bodisi niso rekli nič," je povedal ob prihodu na vrh. "Čeprav niso ničesar podpisali, pa niso govorili v podporo Viktorju Orbanu," je še dodal.

Na vrhu EU-ja brez soglasja glede srečanja s Putinom

Angela Merkel je po koncu prvega dne zasedanja Evropskega sveta v Bruslju dejala, da voditelji članic EU-ja niso dosegli soglasja glede srečanja Unije z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Za to sta se pred vrhom EU-ja zavzela skupaj s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

"Danes nismo mogli doseči soglasja, da bi se takoj srečali na ravni voditeljev," je povedala kanclerka ob odhodu z zasedanja voditeljev članic EU-ja.

"Zame je pomembno, da dialog ostane in da si za to prizadevamo naprej," je dejala kanclerka. Osebno bi si sicer želela, da bi bil rezultat zasedanja "pogumnejši korak", je še dodala.

Nemško-francoski predlog za vrh z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom je v EU-ju dvignil precej prahu. Voditelji treh baltskih držav so posvarili pred dialogom s Putinom brez bistvenih sprememb ruskih stališč, saj da ta razume le politiko moči. Avstrijski kancler Sebastian Kurz pa je predlog Berlina in Pariza podprl.