Nemška kanclerka Angela Merkel meni, da bi zavračanje prebežnikov na meji pripeljalo do težav z Avstrijo, ki bi morala prevzeti odgovornost za večino zavrnjenih ljudi. Foto: Reuters
Nemška kanclerka Angela Merkel meni, da bi zavračanje prebežnikov na meji pripeljalo do težav z Avstrijo, ki bi morala prevzeti odgovornost za večino zavrnjenih ljudi. Foto: Reuters
Sebastian Kurz in Horst Seehofer
Kurz in Seehofer sta na Dunaju potrdila, da so notranji ministri Nemčije, Avstrije in Italije vzpostavili "os voljnih" za boj proti migracijam. Foto: Reuters
Seehofer in Kurz za krepitev nadzora zunanjih meja

Nemški notranji minister in vodja bavarske Krščansko-socialne unije (CSU) Horst Seehofer si prizadeva, da bi nemška policija na meji zavračala prebežnike, ki so za azil zaprosili že v drugi državi članici EU-ja. Prav tako se zavzema za idejo, da bi policisti lahko zavrnili tudi vse tiste, ki so brez zakonitih dokumentov ali pa so bili že deportirani iz Nemčije in se skušajo vrniti.

Krščanski demokrati (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel in sestrska stranka CSU ideji niso naklonjene. "Pomembno je, da tovrstne odločitve sprejemamo skupaj v Evropi, in ne ravnamo enostransko," je dejala kanclerka po torkovem srečanju z avstrijskim kolegom.

Ob tem je opozorila, da bi lahko zavračanje prebežnikov na nemški meji močno škodovalo EU-ju in spodkopalo solidarnost znotraj nje, kar bi lahko pripeljalo do težav z Avstrijo, ki bi morala prevzeti odgovornost za večino zavrnjenih prebežnikov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Kurz in Seehofer vzpostavljata "os voljnih"
Nemški notranji minister je po izjavah Merklove odpovedal udeležbo na integracijskem vrhu v uradu kanclerke in odpotoval k avstrijskemu kanclerju Sebastianu Kurzu, s katerim sta v sodelovanju z Italijo začrtala novo smer sodelovanja pri izvajanju begunske politike.

Kurz in Seehofer sta se na Dunaju zavzela za zaščito zunanjih meja EU-ja. Kurz je po pogovorih s Seehoferjem povedal, da so notranji ministri Avstrije, Nemčije in Italije oblikovali "os voljnih" za boj proti nezakonitim migracijam.

"Zadovoljen sem, ker med Rimom, Dunajem in Berlinom želimo vzpostaviti sodelovanje in menim, da bo prispevalo k zmanjšanju nezakonitega priseljevanja v Evropo," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Kurz napoveduje ostre ukrepe
Avstrijska vlada, ki bo z julijem prevzela predsedovanje EU-ju, si bo po njegovih besedah prizadevala za večjo zaščito zunanjih meja Unije. To je edina pot za ohranitev schengenskega območja s prostim pretokom ljudi, meni Kurz, ki se je zavzel za krepitev evropske mejne in obalne straže Frontex – ta bi se morala preoblikovati v polno operativno obmejno policijo, s čimer bi se, po besedah Kurza, izognili potrebi po enostranskem ukrepanju posameznih držav članic.

"Potekajo prizadevanja za vzpostavitev zavetišč izven Evrope, kjer bi lahko namestili begunce in jim zagotavljali zaščito, ne pa tudi boljšega življenja v Srednji Evropi," je v torek zvečer za avstrijsko televizijo ORF idejo o centru zunaj EU-ja znova potrdil avstrijski kancler.

Seehofer in Kurz za krepitev nadzora zunanjih meja