Foto:
Foto:
Zgradba v Neaplju, kjer zasedajo ministri EU-ja in držav pristopnic.

Tako zunanji ministri EU-ja in desetih držav pristopnic niso dosegli dogovora o omembi krščanskih korenin v preambuli. To namreč zagovarja približno tretjina držav, na čelu s predsedujočo EU-ja, Italijo, ki namerava to omembo tudi v kratkem predložiti.

Slovenija sicer ne sodi med države, ki so za omembo krščanskih korenin v ustavi. Menimo, da je besedilo, ki omenja kulturno, versko in humanistično dediščino, najbolj ustrezno, je povedal zunanji minister Dimitrij Rupel.

Protest zaradi kršitve
Nizozemska, Španija, Avstrija in Finska so v Neaplju ostro protestirale zaradi nedavne kršitve pakta o stabilnosti in rasti. Pravila morajo veljati za vse članice, sicer bodo državljani začeli izgubljati zaupanje v Unijo, je na zasedanju po navedbah diplomatov poudaril nizozemski državni sekretar Atzo Nicolai.

Pakt o stabilnosti je bil kršen na začetku tedna, ko so finančni ministri EU-ja s preglasovanjem sprejeli odločitev o ustavitvi postopka proti Nemčiji in Franciji zaradi previsokega proračunskega primanjkljaja.

Kritično do italijanskega kompromisnega predloga
Zunanji ministri Evropske unije in desetih držav pristopnic so na konklavu v Neaplju do kompromisnega predloga italijanskega predsedstva EU za rešitev odprtih vprašanj v nastajajoči ustavni pogodbi nastopili prej kritično, so potrdili diplomatski viri. V celoti pa z dokumentom o ustavni pogodbi EU-ja le še dva tedna pred načrtovano sklenitvijo medvladnega dogovarjanja ni bila zadovoljna nobena država.

Velika trojka o obrambni politiki
Dogovor o evropski Francija, Velika Britanija in Nemčija so se v Neaplju dogovorile o skupnem predlogu o evropski obrambni politiki, ki ga bodo predstavile drugim članicam Evropske unije, je po pogovori med zunanjimi ministri teh treh držav povedal francoski minister Dominique de Villepin.

Predlog morajo pokazati tudi še ZDA, ki grozijo, da bodo blokirale prizadevanja EU-ja za lastne obrambne sile. S tem predlogom trojica držav upa, da se bodo ZDA z njim strinjale.