Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Foto: BoBo/Srdjan Živulović

S 607 glasovi za, tremi glasovi proti in 19 vzdržanimi so evropski poslanci v sredo sprejeli nezavezujočo resolucijo, v kateri zahtevajo ukrepanje proti nezakoniti trgovini s hišnimi ljubljenčki. Ta namreč povzroča trpljenje živali in širjenje bolezni ter ustvarja visoke prihodke za organizirani mednarodni kriminal.

Za zaščito dobrega počutja živali, lastnikov hišnih ljubljenčkov in javnega zdravja pozivajo k akcijskemu načrtu Evropske unije za odpravo nezakonite trgovine z domačimi živalmi.

Evropski parlament poziva k obveznemu sistemu za registracijo mačk in psov na ravni EU-ja, vzpostavitvi definicije velikih komercialnih objektov za rejo na ravni EU-ja ter izboljšanemu kazenskemu pregonu in strožjim sankcijam. V resoluciji pa predlagajo tudi ukrepe, s katerimi bi ljudi spodbudili k posvojitvi hišnih ljubljenčkov namesto k nakupu.

Po ocenah se med državami EU-ja vsak mesec trguje 46.000 psov, večina pa jih ni registrirana. Rejci zlorabljajo evropsko zakonodajo o gibanju hišnih ljubljenčkov o netrgovinskih premikih hišnih živali, kar pomeni, da z njimi trgujejo pod pretvezo, da potujejo s svojimi lastniki.