Foto:
Foto:

V sporočilu poslancev evropskim voditeljem sedanjih in prihodnjih članic Unije so še zapisali, naj medvladna konferenca, na kateri mora biti dokument dokončno dogovorjen, spoštuje uravnotežene rešitve ter vanje z bistvenimi spremembami ne posega.

Mnenje, ki ga je sprejel parlament, je dobro in če bi lahko glasoval, bi ga tudi sam podprl, je po glasovanju dejal slovenski poslanec Lojze Peterle, eden od sedmih parlamentarnih opazovalcev iz Slovenije, ki so se današnjega zasedanja v Strasbourgu za kratek čas
udeležili v polnem številu, kar se ne dogaja pogosto. Peterle je še dodal, da je konvencija dosegla konsenz glede sestave Evropske komisije in v parlamentu je prevladalo prepričanje, da tega vprašanja ne gre več odpirati.

Evropski parlament je še odločil, naj o novi ustavni pogodbi države članice izvedejo referendume, če jim seveda to omogoča njihova ustavna ureditev, zavrnil pa je predlog, da bi bila izvedba referendumov obvezna. Peterle je ob tem menil, da bi Slovenija lahko glede svojo prakso in vsebino reforme izvedla referendum, ki pa ni nujen, saj je na nedavnem referendumu svoj vstop Unijo že potrdila.

V podporo osnutku nove ustave Unije je glasovalo 335 poslancev, proti pa 106. Medvladna konferenca, ki jo pripravlja italjansko predsedstvo Uniji, pa se bo začela 4. oktobra v Rimu.