Michel Barnier je predstavil podrobnosti dogovora. Foto: Reuters
Michel Barnier je predstavil podrobnosti dogovora. Foto: Reuters

Pogajalci so dogovor, o katerem so se pogajali tri leta, želeli doseči pred četrtkovim zasedanjem voditeljev držav članic, ki bodo zdaj prvi odločali o predlogu dogovora. V sredo popoldne so pogajalci zbližali stališča, v četrtek pa vendarle dosegli dogovor. Čeprav so pogajalci EU-ja našli skupni jezik z britanskim premierjem Borisom Johnsonom, to še ne bo zagotovilo urejenega brexita 31. oktobra. V primeru podpore voditeljev držav članic dogovor poleg potrditve v britanskem parlamentu potrebuje še podporo Evropskega parlamenta.

Sorodna novica Varadkar: Dogovor o brexitu je dober za Irsko in Severno Irsko

"Kjer je volja, je dogovor. Imamo ga!" je na Twitterju zapisal Juncker. Dogovor je opisal kot pošten in uravnotežen za obe strani, voditeljem članic pa priporočil, naj ga podprejo. "Imamo sijajen nov dogovor, ki nam vrača nadzor," je prek Twitterja sporočil Johnson. Pozval je britanski parlament, naj dogovor na zasedanju v soboto podpre, da bi se tako lahko posvetili drugim prednostnim nalogam.

Irskega varovala ni več

Johnson in Juncker potrdila, da je dogovor dosežen

Glavni pogajalec EU-ja o brexitu Michel Barnier je predstavil podrobnosti dogovora. Kot je dejal, je večji del besedila novega dogovora enak tistemu, ki so ga izpogajali pred letom dni, vsebuje pa nekaj pomembnih novosti. Glede ključnega vprašanja – prihodnjega režima na meji med Irsko in Severno Irsko – je Barnier povedal, da irskega varovala, ki je bil najspornejši element, ni več. Vstop na enotni evropski trg bo v Severni Irski in ne na meji z Irsko. Za uveljavitev novega carinskega režima glede posebnega nabora blaga bodo odgovorne britanske oblasti. Severna Irska bo pod britanskim carinskim režimom, hkrati pa tudi vstopna postaja v skupni evropski trg. Dosegli so tudi dogovor glede davka na dodano vrednost, ki po Barnierjevih besedah ne bo povzročal nelojalne konkurence na skupnem evropskem trgu, je iz Bruslja sporočila dopisnica RTV Slovenija Mojca Širok.

"Med razpravo o Severni Irski smo se posvetili gospodarstvu, tehničnim in trgovinskim vprašanjem. Rad bi poudaril, da so bili od prvega dneva pogajanj, ki so se začela pred tremi leti, v središču ljudje, prebivalci Severne Irske in Irske. Najpomembnejši je mir," je na novinarski konferenci povedal Barnier.

Severna Irska bo vsaka štiri leta odločala o sistemu

Ura britanskega slovesa od EU-ja se nezadržno bliža

Nov pristop predvideva, da bo severnoirska skupščina, znana po imenu Stormont, z navadno večino v rednem demokratičnem postopku odločala, ali ohraniti dogovorjen sistem ali ne. Prvič bo odločala štiri leta po brexitu, torej po izteku predvidenega prehodnega obdobja.

Irski protokol tako ni več zavarovalna polica, ki velja do sklenitve sporazuma EU-ja in Združenega kraljestva, v okviru katerega naj bi se strani dogovorili o vprašanju irske meje, temveč je to zdaj popolnoma pravno operativna rešitev, ki bo veljala, dokler bo imela demokratično podporo na Severnem Irskem.

Barnier še poudaril, da velikih presenečenj v primerjavi z dogovorom izpred leta dni ni, zato je verjame, da je urejen brexit še zmeraj možno zagotoviti v predvidenem roku, torej 31. oktobra.

V Gibraltarju, britanskem čezmorskem ozemlju, potekajo splošne volitve. Zaradi brexita je gibraltarski premier Fabian Picardo volitve, ki so bile predvidene decembra, sklical predčasno, da bi Gibraltar pred odhodom Združenega kraljestva iz EU-ja imel močno vodstvo. Ankete napovedujejo zmago zavezništvu njegovih laburistov in liberalcev.

V soboto seja britanskega parlamenta

Johnsona do sobote, ko bodo britanski politiki na seji sprejemali ključne odločitve, čaka še zahtevna naloga iskanja večine v poslanski zbornici. O tem, za kako pomembne korake gre, priča tudi podatek, da bodo poslanci šele petič zasedali v soboto, nazadnje so to storili leta 1982 ob falklandski krizi, je poročal RTV-jev dopisnik iz Londona Adrijan Bakič.

Pred britanskim premierjem je torej velik izziv. V sredo je na več sestankih na svojo stran poskušal pridobiti evroskeptične konservativce in severnoirske unioniste. To so tisti poslanci, ki jih v prvi polovici letošnjega leta s svojimi prizadevanji ni uspelo prepričati njegovi predhodnici Theresi May. Premier mora torej do sobote dobiti parlamentarno podporo za nov dogovor ali odobritev izstopa brez dogovora, sicer mora po zakonu, ki so ga pred kratkim sprejeli poslanci, zaprositi za trimesečno preložitev brexita.