Lani so Poljaki protestirali proti zniževanju starostne meje sodnikov. Foto: EPA
Lani so Poljaki protestirali proti zniževanju starostne meje sodnikov. Foto: EPA

Znižanje upokojitvene starosti sodnikov vrhovnega sodišča "ni upravičeno z legitimnim ciljem in posega v načelo neodstavljivosti sodnikov, ki je neločljivo povezano z njihovo neodvisnostjo", so sporočili s sodišča.

Sodišče EU-ja je Poljski naložilo, da mora nemudoma izpolniti obveznosti, ki izhajajo iz prava EU-ja. Če bo Evropska komisija ugotovila, da Poljska ni sprejela ukrepov, potrebnih za izvajanje sodbe, lahko vloži novo tožbo in zahteva denarno kazen.

Postopek proti Poljski je zaradi ogrožanja neodvisnosti sodstva pred Sodiščem EU-ja septembra lani sprožila Evropska komisija. Aprila lani je poljska vlada namreč sprejela zakon, ki je znižal upokojitveno starost sodnikov vrhovnega sodišča s 70 na 65 let.

Posledično je bilo prisilno upokojenih več kot tretjina vseh sodnikov vrhovnega sodišča, med njimi tudi predsednica vrhovnega sodišča Malgorzata Gersdorf.

Sodišče oktobra sprejelo začasno odredbo

Sodišče EU-ja je nato v začasni odredbi 19. oktobra lani od Varšave zahtevalo takojšnjo ustavitev prisilnega upokojevanja sodnikov vrhovnega sodišča in njihovo vrnitev na delo. Danes je sodišče sprejelo končno razsodbo.

Poljske vrhovne sodnike so sicer že oktobra lani, takoj po odločitvi Sodišča EU-ja, v Varšavi poklicali nazaj v službo, poljska vlada pa je nato novembra lani tudi začasno odpravila sporne določbe.

Evropska komisija je v primeru Poljske decembra 2017 sploh prvič predlagala uporabo sedmega člena pogodbe EU-ja, ki je v bruseljskem žargonu zaradi možnosti skrajnega ukrepa odvzema glasovalnih pravic poznan kot "jedrska bomba".