Kot so se dogovorili prejšnji teden, bo Velika Britanija Evropsko unijo zapustila najpozneje 31. oktobra letos. Foto: Reuters
Kot so se dogovorili prejšnji teden, bo Velika Britanija Evropsko unijo zapustila najpozneje 31. oktobra letos. Foto: Reuters

Kot je Duncan Smith dejal za televizijsko mrežo Sky News, je več deset strankinih predstavnikov že pisalo Mayevi in ji sporočilo, da se ne nameravajo udeležiti evropskih volitev. "To bi bila za nas popolna katastrofa," je dodal.

Mayeva, ki ji nikakor ne uspe zagotoviti podpore britanskega parlamenta za ločitveni sporazum z Evropsko unijo, je dosegla prožni zamik brexita do 31. oktobra letos. Če država ne bo prej izstopila iz Unije, bo morala maja izvesti tudi volitve v Evropski parlament.

"Volite me in čez tri mesece me ne bo več"

Toda številni pripadniki njene stranke nastopu na volitvah nasprotujejo. "Kaj jim boste rekli – volite me in čez tri mesece me ne bo več? To je popolnoma nesmiselno," je prepričan Duncan Smith.

Po njegovih besedah gre za to, ali so konservativci izpolnili zavezo, da bo Združeno kraljestvo zapustilo EU. "Resnično moramo oditi in preprosto ne moremo nastopiti na evropskih volitvah," je še dejal.

Britanska vlada bo sicer prihodnji teden nadaljevala pogovore z opozicijskimi laburisti o tem, kako premakniti brexit z mrtve točke. Če do 23. aprila, ko se z velikonočnih počitnic vrnejo poslanci, ne bodo dosegli dogovora, bodo po besedah Davida Lidingtona, de facto namestnika Mayeve, parlamentu v glasovanje predložili več mogočih rešitev.