Orban je v šali dejal, da ima Fidesz v EPP-ju
Orban je v šali dejal, da ima Fidesz v EPP-ju "status črne ovce". Foto: Reuters

Priznal je sicer, da je doslej zbral "zelo malo kandidatov", poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Orban je bil gost na konferenci, ki so jo organizirale skrajnodesne organizacije iz ZDA, Velike Britanije, Madžarske, Italije in Izraela. Na srečanju se je med drugim šalil na račun "statusa črne ovce" njegove stranke Fidesz v EPP-ju. Ta je v ponedeljek sicer podaljšala zamrznitev članstva Fidesza.

"Z EU-jem imamo težave, ki izhajajo iz različnih pristopov, kako zgraditi Evropo," je poudaril. Po njegovem mnenju obstajata dva pristopa. "Prvi je graditev Evrope od dna s sodelovanjem med narodi. Drugi koncept je graditev od vrha s federalističnim pristopom, ki ne spoštuje suverenih držav," je nadaljeval. Po njegovih besedah sta ta dva pristopa v EU-ju konkurenčna, ta proces pa je glavna tema pogovorov z evropskimi voditelji in institucijami.

Donald Tusk ne skriva prepričanja, da za Fidesz Viktorja Orbana trenutno ni mesta v Evropski ljudski stranki. Foto: Reuters
Donald Tusk ne skriva prepričanja, da za Fidesz Viktorja Orbana trenutno ni mesta v Evropski ljudski stranki. Foto: Reuters

Bil je tudi kritičen, da EPP tvega izgubo identitete, ker s socialisti in demokrati sklepa kompromise, da bi obdržala nadzor nad evropskimi institucijami. "Korak za korakom izgubljamo identiteto. Postajamo sredinska in s tem liberalna ter levousmerjena politična družina. Ta proces poteka (...) kaj za vraga delamo," je dejal.

Ob robu srečanja se je Orban sešel z več podobno mislečimi skrajnodesnimi evropskimi politiki, kot sta vodja italijanske Lige Matteo Salvini in predsednik španske stranke Vox Santiago Abascal.

Salvini je bil sprva napovedan med govorniki konference, a je udeležbo tik pred zdajci odpovedal. Na srečanje ni prišla niti vodja italijanske skrajno desne stranke Bratje Italije Giorgia Meloni. Se je pa z Orbanom in organizatorji konference sešla v ponedeljek.

Podaljšanje zamrznitve članstva v EPP-ju

EPP, v kateri so tudi slovenske stranke SDS, NSi in SLS, je članstvo Fideszu zamrznil marca lani zaradi Orbanovih napadov na EU in njegove institucije ter nespoštovanja vladavine prava, medijske svobode in pravic manjšin. Zamrznitev pomeni, da se člani Fidesza ne udeležujejo strankarskih sestankov ter nimajo glasovalnih pravic in pravice kandidirati za položaje.

Zamrznitev članstva madžarski vladajoči stranki so ta teden podaljšali.

Evropski poslanec madžarskih krščanskih demokratov György Hölvenyi je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI povedal, da se nadaljuje "prostovoljna zamrznitev" članstva Fidesza.

Sorodna novica Tusk za podaljšanje suspenza Fideszu

O tem se je strinjal tudi t. i. odbor treh modrecev, ki ga sestavljajo nekdanji predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, nekdanji avstrijski kancler Wolfgang Schüssel in nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering. Odbor so ustanovili po prvi odločitvi o zamrznitvi članstva.

Neusklajeni modreci

Odbor "treh modrecev" je ocenjeval izpolnjevanje treh pogojev EPP-ja s strani Fidesza. To so takojšen umik plakatov in drugega oglaševalskega gradiva, uporabljenega za kampanjo lažnih novic proti tedanjemu predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju, da se vzdržijo takšnih napadov v prihodnje in da se razčistijo odprta pravna vprašanja glede Srednjeevropske univerze. Modreci se o oceni niso mogli uskladiti.

Tusk ne vidi možnosti za vrnitev Fidesza

Po poročanju britanskega Financial Timesa je predsednik EPP-ja Donald Tusk v ponedeljek za zaprtimi vrati dejal, da nima prav velikih pričakovanj za "vidno izboljšanje" glede Fidesza. "Če se razmere ne bodo spremenile, ne vidim možnosti, da bi se Fidesz vrnil v našo družino, vsaj dokler bom jaz predsednik EPP-a," je dejal donedavni predsednik Evropskega sveta.