Hrvaški premier bo skušal svoje koalicijske partnerice prepričati, zakaj je dobro, da umaknejo ERC. Foto: EPA
Hrvaški premier bo skušal svoje koalicijske partnerice prepričati, zakaj je dobro, da umaknejo ERC. Foto: EPA
Kot vse kaže, je Hrvatom le bolj pomemben vstop v EU kot ERC. Foto: MMC RTV SLO
Hrvaška: Zapleti z ERC-jem

Hrvaški premier je po posvetih s koalicijskimi partnerji še dodal, da ni razpok v vladni koaliciji in da pri vseh prevladuje enako mnenje kot v HDZ-ju, in sicer, da je "nacionalni interes vprašanje nas vseh", pri čemer bo treba pretehtati, ali lahko imajo oboje. S predsedniki koalicijskih strank se bo znova sešel v ponedeljek, ko bodo nadaljevali pogovore o aktualnih pogajanjih z EU-jem in ERC-jem.

Hrvaški ribiči od vlade zahtevajo, naj ne popusti pritiskom Bruslja
Ceh hrvaških ribičev pri Hrvaški obrtni zbornici pa je hrvaško koalicijo in druge parlamentarne stranke pozval, naj ne popustijo najnovejšim pritiskom Evropske komisije in tako ne prenehajo z uveljavljanjem ERC-ja, saj bi se v nasprotnem primeru hrvaški ribiči na Jadranu znašli v slabšem položaju v primerjavi italijanskimi.

Ne morejo se namreč sprijazniti z dejstvom, da bodo v tem primeru za italijanske ribiče veljala milejša pravila glede ribolova in ne bodo podvrženi nobenemu nadzoru v vodah ERC-ja, obenem pa bodo hrvaški ribiči morali spoštovati zakon o morskem ribolovu, s čemer bodo lahko nadzirani in sankcionirani. Ta naj bi bila svetovna izjema, so še sporočili iz ceha ribičev.

Se bo Hrvaška odpovedala ERC-ju?
Vladajoča stranka HDZ s premierjem Ivom Sanaderjem na čelu naj bi se namreč po opozorilu evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna, da bi lahko EU zamrznil pristopna pogajanja s Hrvaško, če ta ne bo spoštovala sporazuma o neuveljavitvi ERC-ja za članice EU-ja, bila pripravljena odpovedati ERC-ju. Sanader je zato sklical sestanek koalicijskih strank, da bi jim pojasnil, pod kakšnim pritiskom se je znašla Hrvaška.

"Še nekaj dni bomo skušali z intenzivno diplomatsko dejavnostjo s slovensko in italijansko stranjo doseči dogovor. Vendar smo prišli do točke, da smo, če bomo postavljeni pred ultimat Evropska unija ali ERC, pripravljeni zamrzniti cono vsaj do vstopa Hrvaške v EU," je za Jutarnji list povedal neimenovani vir v hrvaški vladi.

Hrvaška se počasi vdaja
"Z zamrznitvijo ERC-ja bomo po vsej verjetnosti počakali še do sestanka premierja Sanaderja s slovenskim in italijanskim kolegom naslednji teden v Bruslju. Vendar glede na to, da ima Italija le tehnično vlado, Slovenija pa je v volilnem letu, kjer politiki zaradi pritiskov z vseh strani nimajo veliko manevrskega prostora, nismo preveliki optimisti," je še povedal vladni predstavnik.

B. T. / B. K.

Hrvaška: Zapleti z ERC-jem