Srečanje Šarca in Macrona je potekalo v
Srečanje Šarca in Macrona je potekalo v "zelo dobrem vzdušju". Foto: Reuters
Marjan Šarec
Slovenski premier je eden izmed 51 voditeljev na vrhu Evrope in Azije. Foto: Reuters

Po neuradnih informacijah je imel Šarec z Medvedjevom konstruktivno spoznavno srečanje z obojestransko izraženim interesom za nadaljnje sodelovanje. Medvedjev je slovenskega premierja povabil v Moskvo.

Predtem se je premier sešel z Macronom. Oba voditelja, ki "pripadata novi generaciji voditeljev EU-ja", sta izmenjala stališča o najbolj perečih temah, kot so migracije, zunanja varnost in novi finančni okvir EU-ja, je sporočila slovenska vlada.

"Potrdila sta odlične dvostranske odnose in izrazila interes za nadaljnjo krepitev slovensko-francoskega sodelovanja," so v tvitu sporočili na slovenskem stalnem predstavništvu pri EU-ju.

Premier Šarec je pozneje pojasnil, da so dvostranski odnosi tradicionalno dobri, zlasti na področju avtomobilske industrije, in da sta govorila tudi o možnostih nadaljnjih investicij v Sloveniji, a na splošno, saj za konkretnejši pogovor ni bilo časa. Dodal je, da je bilo vzdušje zelo dobro in pogovor odličen.

Združevanje na evropski ravni
Voditelja sta imela dolgo razpravo zlasti o evropskem projektu in zoperstavljanju populistom. Slovenski premier je poudaril, da ni verjetno, da se bo Macron pridružil evropski liberalni skupini, znani po okrajšavi Alde, v katero bo na kongresu novembra v Madridu vstopila LMŠ, se pa pripravlja neka oblika sodelovanja.

Slovenski premier in francoski predsednik sta po neuradnih informacijah govorila o vzpostavljanju proevropske platforme liberalcev, ki naj bi združevala Alde, Macronovo stranko in druge zainteresirane somišljenike iz obstoječih političnih skupin. Šarec je že v sredo med pričakovanimi temami pogovora z Macronom poudaril zlasti evropske volitve in vprašanje, kaj bo storil Macron.

Poleg evropskih volitev in boja proti populizmu sta imela Šarec in Macron po navedbah virov pri EU-ju dolgo razpravo o migracijah, tudi v povezavi z Zahodnim Balkanom, krepitvi mejne straže in schengenu. Slovenski premier je po navedbah virov Macronu predstavil tudi slovenska stališča o vprašanju meje s Hrvaško.

Rešitev arbitraže bi lahko bila vzorec za Zahodni Balkan
Šarec pa je v povezavi z arbitražo dejal, da sta se z Macronom strinjala, da je treba najti rešitev za ta problem, ki bi lahko bil vzorec za reševanje podobnih vprašanj meje na Zahodnem Balkanu, ni bila pa to glavna tema pogovora.

Slovenski premier je še povedal, da je Macrona povabil na obisk in da je francoski predsednik celo sam izrazil željo, da bi prišel v Slovenijo. Datum obiska še ni določen. Morda bo celo prej dogovorjen slovenski obisk v Parizu, je še dejal Šarec.

Največji vrh v Bruslju
Vrha Evrope in Azije se udeležujejo voditelji 51 držav. Razpravljali bodo zlasti o migracijah in varnostnih vprašanjih. Gre za največji letošnji vrh v Bruslju, udeležuje se ga tudi kitajski premier Li Kečjang.