Marka Pavliho naj bi spodnesla anonimka, ki je člane odbora, ki so odločali o njegovi kandidaturi,
Marka Pavliho naj bi spodnesla anonimka, ki je člane odbora, ki so odločali o njegovi kandidaturi, "poučila" o njegovih preteklih ostrih izjavah glede Hrvaške. Foto: BoBo

Spomnimo, marca so poslanci v državnem zboru zavrnili kandidaturo Mira Preka zaradi očitkov o nasilju nad sodelavko, namesto njega pa podprli prav Pavliho.

Po naših zanesljivih informacijah Marku Pavlihi na zaslišanju v Bruslju ni uspelo prepričati sedmih evropskih pravnikov, članov t. i. odbora 255. Uradnega razloga, zakaj so Pavliho zavrnili, nam ni uspelo izvedeti. Odbor, ki bo naše pravosodno ministrstvo o svoji odločitvi uradno obvestil v torek, menda ne objavlja uradnih pojasnil, zakaj določen kandidat ni primeren. Najpogosteje pa gre za pomanjkanje izkušenj s področja mednarodnega in evropskega prava.

Sorodna novica Miro Prek po zavrnitvi DZ-ja ne odhaja za sodnika na Splošno sodišče EU-ja

Anonimno pismo

Uspelo nam je izvedeti, da naj bi na nekatere naslove v Bruslju, torej na odbor, nekaj dni pred zaslišanjem Pavlihe prejeli anonimno pismo, v katerem jih pisec oz. pisci opozarjajo na njegove pretekle izjave v povezavi s Hrvaško, katere konkretno, ni znano. Govorili smo tudi s Pavliho, ki naših informacij ni želel komentirati. Povedal je le, da je za njim 14 mesecev trdega dela in priprav.

Kako bo zdaj ravnala Slovenija?

Kot kaže, bi naša država hipotetično lahko ujela rok do 31. avgusta, ko bo Preku, dozdajšnjemu sodniku v Luksemburgu, potekel šestletni mandat. Na razpis se je prijavilo šest kandidatov, na potezi pa je zdaj predsednik Borut Pahor, ki bo med njimi moral izbrati najprimernejšega in svoj predlog poslati v DZ. Poslanci ga morajo seveda potrditi, o tem pa bo odločal še pristojni odbor v Bruslju.

Malo verjetno pa je, da bo Slovenija do septembra v Luksemburg poslala še enega sodnika, ki nam po novem pripada, saj bo zanj moralo ministrstvo razpis ponoviti.

V Bruslju naj bi zavrnili kandidaturo Pavlihe