Napaka v tvitu nemškega ministrstva

Na tvit nemškega ministrstva za gospodarstvo in energijo o majhni, komaj dvomilijonski državi, ki naj bi s skrbjo za dober gospodarski razvoj postala neto plačnica, so se hitro odzvali nekateri slovenski politiki. Tudi premier Janez Janša, ki je čivk pospremil s komentarjem, da bi bili neto plačnica že od leta 2013, če zaradi levičarskih vlad ne bi zapravili priložnosti.

Ob vrnitvi s pogajanj v Bruslju je premier sicer dejal, da država ostaja neto prejemnica. "Kar je seveda glede na samo stanje tudi pogled z določenim obžalovanjem za nazaj, zakaj se nismo v tem času bolje razvili, pogled s trenutne situacije, v kateri smo, je pa pozitiven, je to uspeh," je dejal Janša.

Ministrstvo se je opravičilo za napako

Zaradi protislovja v informacijah smo se o tvitu pozanimali pri nemškem veleposlaništvu. To je ugotovilo, da je šlo za napako, kar je v odgovorih na izvirni tvit dalo na znanje tudi nemško ministrstvo za gospodarstvo in energijo. "Oprostite za zmedo. Uporabili smo napačne podatke, za napako se globoko opravičujemo," so na Twitterju zapisali na nemškem ministrstvu za gospodarstvo in energijo.

Na našem finančnem ministrstvu so skoraj prepričani, da bo Slovenija tudi brez sredstev za okrevanje ostala neto prejemnica evropskih sredstev, a bolje, pravijo, ve Evropska komisija.
A iz Bruslja so sporočili, da izračuni o neto prejemnicah oziroma plačnicah še niso narejeni, saj tudi še niso sprejeli prihodnjega proračuna in večletnega finančnega okvira. Poudarili so, da ne moremo govoriti o zmagovalcih in poražencih, ker so zmagovalke vse države, saj so prejele sredstva za odpravo ekonomskih in socialnih posledic krize pandemije.