Shoda se je po ocenah policije udeležilo okoli 45.000 ljudi. Foto: Reuters
Shoda se je po ocenah policije udeležilo okoli 45.000 ljudi. Foto: Reuters

Število udeležencev je enkrat večje od načrtov organizatorjev, ki so med drugim napovedovali prihod več kot 250 avtobusov iz vse Katalonije.

Organizatorki shoda, ki poteka pod sloganom "Evropa: Zbudi se! Dvignimo se za demokracijo", sta civilnodružbeni organizaciji, ki se zavzemata za neodvisnost Katalonije, Katalonski narodni kongres (ANC) in Omnium Cultural.

"Ne moremo zapustiti svojega predsednika, ki je tu v izgnanstvu," je za francosko tiskovno agencijo AFP na shodu dejal Antoni Llenas. "Tu smo, da nadaljujemo boj za našo neodvisnost in zahtevamo svobodo za naše politične zapornike," je dodal.

Katalonska "vlada v izgnanstvu"
V Belgiji so ob Puigdemontu še štirje ministri katalonske regionalne vlade, ki jih je španska vlada v Madridu odstavila, a sami pravijo, da so vlada neodvisne Katalonije v izgnanstvu. Puigdemont je v sredo sporočil, da za zdaj ostajajo v Belgiji, čeprav je Španija v torek preklicala evropski priporni nalog. V veljavi pa ostaja španski nalog za njihovo aretacijo.

Nekdanji katalonski predsednik se je skupaj s štirimi katalonskimi politiki v Bruselj zatekel po potrditvi neodvisnosti v katalonskem parlamentu. Španija je nato proti njim vložila obtožnice in zanje izdala evropske priporne naloge.

Puigdemontov odvetnik je že v soboto zatrdil, da bo Puigdemont v Belgiji zagotovo ostal vsaj do katalonskih volitev 21. decembra, verjetno pa vse do sredine januarja.