Že pri prejšnjem sklopu sankcij 29. julija lani je Venezuela veleposlanici EU-ja dala 72 ur, da zapusti državo, ob izteku roka pa si je premislila. Na fotografiji je Isabel Brilhante Pedroso, potem ko je izvedela za izgon. Foto: EPA
Že pri prejšnjem sklopu sankcij 29. julija lani je Venezuela veleposlanici EU-ja dala 72 ur, da zapusti državo, ob izteku roka pa si je premislila. Na fotografiji je Isabel Brilhante Pedroso, potem ko je izvedela za izgon. Foto: EPA

Dodal je, da jo je na podlagi odločitve predsednika Venezuele Nicolasa Madure na srečanju obvestil, da v državi ni več zaželena.

EU je v ponedeljek uvedel dodatne sankcije proti 19 visokim venezuelskim državnim funkcionarjem zaradi njihove vloge pri dejanjih in odločitvah, ki so po oceni Unije škodile demokraciji ter vladavini prava v Venezueli.

Z odločitvijo, ki so jo potrdili zunanji ministri 27 držav članic, je Unija uvedla sankcije proti skupno 55 visokim predstavnikom venezuelske oblasti. Sankcije vključujejo prepoved potovanj v EU in zamrznitev premoženja na ozemlju Unije.

Arreaza: Sankcije EU-ja nezakonite

EU je med drugim uvedel sankcije proti guvernerju zvezne države Zulia, poveljniku vojske Remigiu Ceballosu Ichasoju, trem članom volilnega sveta, tudi predsednici sveta Indiri Maira Alfonzo Izaguirri ter dvema poslancema.

Unija je januarja napovedala dodatne sankcije zaradi poslabšanja razmer v Venezueli po spornih parlamentarnih volitvah decembra lani, ki so potekale ob bojkotu glavnih opozicijskih strank. Izida volitev zaradi številnih nepravilnosti niso priznale EU, ZDA in več latinskoameriških držav.

Arreaza je sankcije EU-ja obsodil kot nezakonite, izrazil je upanje, da bo Unija znova premislila in da bodo lahko znova zgradili mostove zaupanja in dialoga.

Že pri prejšnjem sklopu sankcij 29. julija lani je Venezuela veleposlanici EU-ja dala 72 ur, da zapusti državo, ob izteku roka pa si je premislila.

Odziv Unije

EU je v odzivu zahteval, da Venezuela prekliče to odločitev. "EU globoko obžaluje to odločitev, ki bo vodila zgolj k še večji mednarodni izolaciji Venezuele. Pozivamo k preklicu te odločitve," je povedala tiskovna predstavnica visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja Josepa Borrella.

Venezuela lahko to krizo premaga zgolj prek pogajanj in dialoga, čemur je Unija popolnoma zavezana, je še dodala, hkrati pa opozorila, da odločitev Caracasa to spodkopava.