Violeta Tomić, Matjaž Hanžek, Luka Mesec Foto: BoBo
Violeta Tomić, Matjaž Hanžek, Luka Mesec Foto: BoBo

V slovenski Levici potrditev Violete Tomić vidijo kot priznanje delu stranke v evropskem kontekstu. Pri tem napovedujejo, da bodo nastopili kot zagovornik drugačne Evrope, ki je ne bosta rušila neoliberalizem sredine na eni strani in populizem desnice na drugi strani. "Naše sporočilo je preprosto: drugačna Evropa je mogoča! To je Evropa, ki je demokratična na vseh ravneh družbe, Evropa solidarnosti in sodelovanja, za katero se borimo v Levici. Za Evropo ljudi, ne kapitala," so sporočili iz Levice.

Tomićeva je sicer namestnica koordinatorja Levice, poslanka slovenskega parlamenta in članica Parlamentarne skupščine Sveta Evrope, kjer je glavna poročevalka za pravice oseb LGBT. Ali bo Tomićeva tudi nosilka liste slovenske Levice, še ni jasno. Kot je v izjavi za medije pojasnila poslanka, evidentiranje kandidatov v stranki še poteka, se pa bo prijavila tudi sama.

V Evropski levici so v obrazložitvi izbire med drugim zapisali, da ima s kandidaturo Tomićeve stranka na čelu kandidatov predstavnico iz vzhodnoevropske države, ki se je soočila z zahtevnim obdobjem preobrazbe. Kot so še pojasnili v stranki Evropska levica, so vodilna kandidata za evropske volitve imenovali na zasedanju izvršnega odbora stranke, ki je konec tedna potekalo v Bruslju. Na volitvah bodo nastopili s programom "Za progresiven izhod iz krize. Na evropskih volitvah volite Levico." Z vodilnima kandidatoma pa želijo ljudem dati jasno izbiro. Kot je poudaril predsednik Evropske levice Gregor Gysi "smo na strani tistih, ki ne sprejemamo vedno večjega protislovja med bogastvom in revščino".

Pri tem je Gysi še poudaril, da smo zlasti v vzhodni Evropi priča konfrontaciji, ki vključuje politiko izključevanja, omejevanje svobode in državljanskih pravic. Evropska levica pred evropskimi volitvami poudarja, da je ključno vprašanje našega časa socialno vprašanje. Verodostojnost politik je v veliki meri odvisna od sposobnosti prerazporeditve bogastva v koristi revnejših razredov, preprečiti pa je treba tudi militaristično Evropsko unijo. Za evropsko levico je bistvenega pomena novo gibanje mladih proti podnebnim spremembam in za soočenje s posledicami napačnih političnih odločitev, je še poudaril Gysi.

Violeta Tomić vodilna kandidatka Evropske levice