Mateusz Morawiecki je znova zanikal, da Poljska načrtuje izstop iz Evropske unije. Foto: Reuters
Mateusz Morawiecki je znova zanikal, da Poljska načrtuje izstop iz Evropske unije. Foto: Reuters

Predsednica Evropske komisije je med razpravo o odločitvi poljskega ustavnega sodišča, ki je razsodilo, da so nekatere temeljne določbe pogodbe EU-ja po poljskem pravu neustavne, v Evropskem parlamentu v Strasbourgu dejala, da ta sodba postavlja pod vprašaj temelje EU-ja. "Ne bomo dovolili, da se naše vrednote postavijo na kocko," je zatrdila. "To je neposreden izziv enotnosti evropskega pravnega reda," je dejala v svojem nagovoru poslancem. Po njenem prepričanju le skupni pravni red zagotavlja enake pravice, pravno varnost, medsebojno zaupanje med državami članicami in s tem skupne politike.

"Možnosti so znane"

Po besedah predsednice komisije je to prvič, da je sodišče države članice ugotovilo, da so pogodbe EU-ja nezdružljive z nacionalno ustavo. "Ne moremo dovoliti in ne bomo dovolili, da naše vrednote postavijo na kocko. Evropska komisija bo ukrepala," je zatrdila. Možnosti so znane, je dejala in pri tem omenila postopek za ugotavljanje kršitev, instrumente za zaščito evropskega proračuna in postopek po 7. členu pogodbe EU-ja. Tega je označila za "močno orodje" v pogodbi EU-ja, h kateremu "se moramo vrniti".

"Globoko obžalujem, da smo se znašli v tej situaciji," je še dejala Nemka in dodala, da je bila in vselej bo zagovornica dialoga. "To je situacija, ki jo je mogoče in treba rešiti," je poudarila. Ob koncu govora je še dejala, da si "želimo močno Poljsko v združeni Evropi", in sklenila z besedami: "Poljska, si in boš vedno v osrčju Evrope."

Von der Leyen je opozorila, da je odločitev poljskega ustavnega sodišča neposreden izziv za pravni red EU-ja. Foto: Reuters
Von der Leyen je opozorila, da je odločitev poljskega ustavnega sodišča neposreden izziv za pravni red EU-ja. Foto: Reuters

Tudi evropski poslanci so bili v današnji razpravi o pravni državi večinoma kritični do nedavne odločitve poljskega ustavnega sodišča glede primarnosti evropskega prava. Poljski vladi so očitali, da vodi državo po poti "polexita".

Evropsko komisijo so pozvali k odločnemu ukrepanju, tudi z zamrznitvijo evropskih sredstev.

Poljski vladi so očitali, da deluje proti interesom Poljakov, ki si večinoma želijo ostati v EU-ju. Poudarili so, da EU temelji na evropskem pravu in skupnih pravilih, ki veljajo za vse. Kritični so bili tudi do Evropske komisije, ki bi morala odločneje ukrepati proti vladi v Varšavi.

Vodja največje politične skupine, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber je dejal, da v današnji razpravi "ne gre za Poljsko, ampak poljsko politiko in vlado". Evropa je skupnost držav, ki temelji na skupnih pravilih. Ustava držav članic je temeljna, ampak skupna pravila v tej skupnosti so pomembnejša, je dejal Weber. Kot primer je navedel svojo državo Nemčijo, ki je ob pristopu maastrichtski pogodbi morala temu ustrezno spremeniti ustavo.

Poljski premier: Najvišji zakon v EU-ju je ustava neke države

Evropske poslance je nagovoril tudi poljski premier Mateusz Morawiecki, čigar vlada je v napetih odnosih z Brusljem, te napetosti pa so se po nedavni razsodbi poljskega ustavnega sodišča še okrepile. V govoru je izrazil podporo evropski integraciji, obenem pa je zagovarjal odločitev poljskega ustavnega sodišča in bil kritičen do evropskih institucij. "Evropska integracija je naša izbira. Evropa je naš prostor, ne želimo iti nikamor drugam," je dejal Morawiecki in se zavzel za močno Evropo. Pravila igre morajo biti enaka za vse in spoštovanje teh pravil je obveznost za vse, je še dejal. To je po njegovem prepričanju pravna država.

Kot je dejal, ima evropsko pravo prednost pred nacionalnim pravom znotraj področij, ki jih je pooblastila država članica. To načelo je priznano v vseh državah članicah. Vendar je najvišji zakon v EU-ju ustava neke države, je prepričan. Če evropske institucije prekoračijo ali kršijo delegirane pristojnosti, morajo imeti države članice sredstva, da se odzovejo, je ob tem pojasnil. Pri tem je zavrnil "jezik groženj" in izsiljevanja evropskih institucij. V svojem skoraj polurnem govoru se je tudi zavzel za suverenost držav v razmerju do Bruslja.

Logar: Evropska unija je unija prava

V razpravi je v vlogi predstavnika Sveta EU-ja v odnosih z Evropskim parlamentom med slovenskim predsedovanjem sodeloval tudi zunanji minister Anže Logar. V svojem nastopu je dejal, da je spoštovanje pravne države ključnega pomena za dobro delovanje EU-ja. Evropska unija je unija prava in primarnost evropskega prava je njen temelj, je poudaril. Po Logarjevih besedah je v arhitekturi EU-ja primarnost evropskega prava način zagotoviti enakost države članice pred pogodbami in da imajo vsi državljani Unije enake pravice.

Evropski poslanci o vladavini prava na Poljskem