Evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici in podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis na novinarski konferenci v Evropskem parlamentu v Strasbourgu. Foto: EPA
Evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici in podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis na novinarski konferenci v Evropskem parlamentu v Strasbourgu. Foto: EPA
Matteo Salvini
Italijanski notranji minister in vodja Lige Matteo Salvini je iz Bukarešte sporočil, da vztraja pri predlogu proračuna. Foto: Reuters
Evropska komisija zavrnila italijanski proračun

"Prvič se je zgodilo, da mora EK pozvati državo članico evroobmočja, naj popravi svoj proračun. A druge možnosti nismo imeli," je po poročanju BBC-ja pojasnil podpredsednik EK-ja Valdis Dombrovskis v Strasbourgu in dodal, da pojasnila Italije niso bila zadostna.

Italijanski dolg dosega že 130 odstotkov BDP-ja
Načrtovani proračunski primanjkljaj nove italijanske vlade pod vodstvom premierja Giuseppeja Conteja je 2,4 odstotka BDP-ja, kar je trikrat več od načrtovanega primanjkljaja prejšnje vlade. Načrtovani primanjkljaj bo namreč le še poglobil že tako ogromen italijanski dolg, ki znaša okoli 130 odstotkov BDP-ja. Meja EU-ja je sicer pri 60 odstotkih, večji dolg od Italije pa ima v Uniji le še Grčija. Italijanska koalicija, ki jo sestavljata Liga in Gibanje petih zvezd, se je sicer zavezala, da bo dolg do leta 2021 oklestila na 126,5 odstotka BDP-ja.

Italijanska vlada je v ponedeljek EK-ju poslala pismo, v katerem je dodatno pojasnila svoje proračunske načrte in zatrdila, da bo vztrajala pri njih, saj meni, da bo dodatna potrošnja spodbudila gospodarsko rast. A Evropska komisija s stališči Italije ni zadovoljna.

Dombrovskis: Visoka primanjkljaj in dolg ne prinašata trajne rasti
"Italijanska vlada gre namerno proti svojim zavezam. Italijanski izdatki za obresti na dolg so v letu 2017 dosegli 65,5 milijarde evrov oziroma 3,8 odstotka BDP-ja, kar je enak znesek kot sredstva, namenjena izobraževanju. Izkušnje kažejo, da višja proračunski primanjkljaj in dolg ne prispevata k trajni rasti. Čezmeren dolg gospodarstvo bolj izpostavi prihodnjim krizam. Torej, žogica je na strani italijanske vlade,"
je po poročanju Reutersa pojasnil Dombrovskis.

Dombrovskis je dodal, da če Italija v treh tednih ne bo popravila proračuna, bo EK prisiljen sprožiti disciplinski postopek zaradi presežnega proračunskega primanjkljaja.

Salvini: Napad na italijanski narod
Italijanski notranji minister Matteo Salvini je v prvem odzivu na zavrnitev italijanskega proračunskega načrta od Evropske komisije zatrdil, da Italija načrta za prihodnje leto ne bo spreminjala. "Ničesar ne bomo spremenili. Ugibanj je konec. Poti nazaj ni," je dejal Salvini ob obisku v Bukarešti. Salvini je še poudaril, da Evropska komisija z zavrnitvijo italijanskega proračunskega načrta ne napada vlade v Rimu, temveč italijanski narod.

Evropska komisija zavrnila italijanski proračun