Bank of America je po premoženju največja ameriška banka. Foto: EPA
Bank of America je po premoženju največja ameriška banka. Foto: EPA

Znatno je k tako dobremu rezultatu pripomogla banka Merrill Lynch, ki so jo prevzeli s 1. januarjem, saj je ob neupoštevanju določenih stroškov prevzema k čistemu dobičku prispevala 3,7 milijarde dolarjev. Hkrati pa je po premoženju največja ameriška banka že 1. julija lani prevzela tudi hipotekarno banko Countrywide Financial.

Zadnje lansko četrtletje je končala z 1,7 milijarde dolarjev izgube, s poslovanjem v prvem četrtletju pa je že močno presegla napovedi analitikov in ustvarila 44 centov čistega dobička na delnico, medtem kos so analitiki pričakovali le 4 cente na delnico.

Bank of America je za pomoč med krizo od države dobila 45 milijard dolarjev, ki pa jih bodo, kot trdijo, čim prej vrnili. Tako naj bi za prvo četrtletje banka državi izplačala 402 milijona dolarjev prednostnih dividend.

Ti rezultati so so novo pozitivno presenečenje za prvo četrtletje v ZDA. Pričakovanja sta namreč z doseženim že presegli med drugimi JPMorgan Chase in Citigroup.

Vendar pa napoved pozitivnih razultatov ni razveselila ameriške borze, saj je Bank of America javnost hkrati obvestila, da se je ob dobičku povečalo tudi število tveganih posojil, kar kaže, da se trg še ne umirja. Vlagatelje so po poročanju AP-ja zaskrbele tudi izjave vladnih uradnikov o stanju bančnega sektorja, in sicer o možnosti, da bi vlada posojila največjim finančnim institucijam spremenila v delnice.

M. R.