Funkcijo viceguvernerke bo Zadravčeva opravljala šest let. Foto: MMC RTV SLO
Funkcijo viceguvernerke bo Zadravčeva opravljala šest let. Foto: MMC RTV SLO
Banka Slovenije o cenovni stabilnosti

Po besedah guvernerja Banke Slovenije Marka Kranjca za leto 2011 napovedujejo 1,8-odstotno rast BDP-ja. Stopnja inflacije se bo po ocenah banke letos povzpela na 1,6 odstotka, v prihodnjem letu pa naj bi znašala 1,4 odstotka.

V Banki Slovenije pričakujejo, da se bodo investicije letos povečale za 2,6 odstotka, izvoz naj bi se povečal za pet odstotkov, uvoz pa za okoli tri odstotke. Zaposlenost naj bi se še naprej zmanjševala in naj bi se letos znižala za 2,3 odstotka.

Med glavnimi tveganji za gospodarsko rast je direktor Analitsko-raziskovalnega centra Damjan Kozamernik izpostavil stopnjevanje težav v gradbeništvu, povečanje strukturne brezposlenosti, razdolževanje bank in ostrejše posojilne standarde ter nezadostno konsolidacijo javnih financ. Med tveganji za inflacijo pa je naštel negotovost višine prispevka cen energentov. Ključna bo po njegovem mnenju konkurenčnost gospodarstva.

Stanislava Zadravec Caprirolo je za dobo šestih let prevzela položaj viceguvernerke Banke Slovenije. Pristojna je za področje finančne stabilnosti in nadzora bančnega sistema. Predsednik republike Danilo Türk je Caprirolovo, sicer nekdanjo generalno direktorico direktorata za zakladništvo ministrstva za finance in nekdanjo predsednico nadzornega sveta NLB-ja, na to mesto predlagal zaradi njenih izkušenj in poznavanja finančnega sistema. V potrditev parlamentu jo je predlagal na poprejšnji predlog dekana ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani Dušana Mramorja. DZ jo je na to mesto imenoval 26. marca.

Mesto v svetu Banke Slovenije se je spraznilo lansko jesen, ko je odšel Božo Jašovič, ki je postal predsednik uprave NLB-ja. Za njegovega naslednika je bil najprej predlagan docent na mariborski ekonomsko-poslovni fakulteti Timotej Jagrič, a je odstopil le dva tedna po začetku mandata.

Z odhodom Zadravec Capriolove se je spraznilo mesto v nadzornem svetu NLB-ja. Funkcijo predsednika je prevzel Marko Simoneti, ministrstvo za finance pa je konec marca objavilo javni poziv za novega člana, ki se bo iztekel v ponedeljek.

Banka Slovenije o cenovni stabilnosti