Iz obvestila na spletni strani je razvidno, da ostaja borza začasno zaprta. Foto: BitStamp
Iz obvestila na spletni strani je razvidno, da ostaja borza začasno zaprta. Foto: BitStamp

"Bitstamp ostaja likviden, več zaradi same preiskave težko povem," je pojasnil soustanovitelj borze Damijan Merlak in dodal, da so stran ustavili, "ker bi se z nadaljevanjem obratovanja s strežnikov brisale pomembne sledi". "Trenutno v San Franciscu s strokovnjaki postavljamo duplikat celotne infrastrukture, kar bo predvidoma urejeno v naslednjih 24 urah. Takrat bomo lahko tudi ponovno vzpostavili storitev," je za STA pojasnil Merlak.

Na borzi še zatrjujejo, da imajo "več kot dovolj rezerv", da pokrijejo izgubljene bitne kovance. Hekerji naj bi odnesli le "majhen delež" vseh bitnih kovancev - borze z bitcoini namreč ravno zaradi takšnih primerov večino bitnih kovancev shranjujejo na računalnikih, ki niso povezani z internetom.

Kot so še zapisali na spletni strani, naj bi delovanje borze znova vzpostavili v nekaj dneh, o vdoru pa so že obvestili pristojne organe.

Osnovan v Kranju, zdaj deluje v Londonu
Bitstamp je nastal v Kranju leta 2011, nato pa sta ustanovitelja Nejc Kodrič in Damijan Merlak sedež podjetja preselila v London. Po propadu japonske borze Mt Gox v začetku lanskega leta je Bitstamp nekaj časa zasedal položaj največje borze na svetu, v zadnjem mesecu pa je z okoli šestodstotnim tržnim deležem zasedal tretje mesto.

Bitni kovanci so vrhunec dosegli decembra predlani, ko se je vrednost enega bitnega kovanca povzpela na dobrih 1100 dolarjev. Sledil je strm padec in propad nekaterih borz, med drugim tudi takrat največje borze Mt Gox, ki je aprila lani razglasila tečaj. Danes je en bitni kovanec vreden okoli 270 dolarjev.

Digitalna valuta se kljub težavam počasi uveljavlja. Plačila v bitnih kovancih sprejema vse več uveljavljenih podjetij - sredi decembra je plačevanje z bitcoini omogočil ameriški tehnološki velikan Microsoft, spletna enciklopedija Wikipedia pa donacije v bitnih kovancih sprejema že od avgusta lani.