Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

"Potrebujemo dodatne ukrepe, da bomo skupino BMW naredili odpornejšo na zunanje vplive in tržna nihanja," so navedli v družbi. Ob tem so poudarili, da bodo število zaposlenih poskusili zmanjšati z mehkimi metodami.

BMW bo poleg tega začasno prekinil sodelovanje z Mercedes-Benzom pri razvoju samovozečih vozil. V skupni izjavi sta avtomobilska velikana dodala, da ob upoštevanju stroškov, ki bi jih prinesla vzpostavitev skupne tehnološke platforme, in splošnih gospodarskih okoliščin trenutno ni pravi čas za takšne naložbe.

21-odstotni padec prodaje

BMW se tako kot večina njegovih tekmecev spoprijema s posledicami pandemije, ki je močno oklestila prodajo avtomobilov. V prvem letošnjem četrtletju je bavarski velikan prodal 477.000 vozil, kar je 21 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju.

Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja okužb je moral za več tednov zapreti tudi številne tovarne. Že prejšnji mesec so iz družbe sporočili, da so za letos načrtovane naložbe skrčili s predvidenih skoraj šest milijard evrov na manj kot štiri.