Telekom je zlorabljal prevladujoči položaj na trgu z vsiljevanjem ISDN-priključka. Foto: BoBo
Telekom je zlorabljal prevladujoči položaj na trgu z vsiljevanjem ISDN-priključka. Foto: BoBo

Opeharjeni naročniki pričakujejo vračilo denarja. A do danes podjetje ni vrnilo niti centa.

Skoraj tri leta je Telekom Slovenije naročnikom, ki so želeli dostop do širokopasovne internetne povezave, poleg obveznega ADSL-priključka, neupravičeno vsiljeval tudi ISDN-priključek. In za to zaračunal dobrih 105 evrov na priključek. Pred tremi meseci je upravno sodišče pritrdilo Agenciji za varstvo konkurence, ki je ugotovila, da je Telekom Slovenije med letoma 2002 in 2005 s tem zlorabljal prevladujoči položaj na trgu.

"Telekom je kupil takšno opremo za ADSL, ki je delovala samo na omrežju ISDN, čeprav so takrat obstajale ADSL-rešitve, ki so delovale na čisto navadni analogni tehnologiji, ki smo jo vsi že imeli," pojasnjuje Matjaž Klančar, urednik revije Monitor, ki je pred dobrimi desetimi leti sprožila postopek proti Telekomu, in dodaja: "Bistvo je v tem, da podjetje neke dodatne storitve ne sme pogojevati s prodajo svoje osnovne storitve."

Telekom zlorabe prevladujočega položaja ne priznava
Telekom je na vrhovno sodišče vložil zahtevo za revizijo postopka. Kaj to pomeni za okoli 80 tisoč naročnikov, ki so po nepotrebnem kupili ISDN-priključek, poleg tega pa plačevali tudi dražjo naročnino? "Odločba je pravnomočna, morali bi plačati, ampak bodo počakali, da bo zadeva zastarala. Tako to gre," je pesimističen Klančar: "Naša sodišča, naši regulatorji, delujejo grozno počasi, da od vsega skupaj ni nobenega učinka. Ta postopek se vleče že 10 let. Telekom na koncu izgubi, učinka pa ni. "

Najpoznejši zastaralni rok je 20. april
In res prav lahko se zgodi, da bo celotna zadeva zastarala, še preden bo vrhovno sodišče primer sploh vzelo v roke. "Datumi so nekoliko nejasni, a najpoznejši zastaralni rok je zagotovo 20. april," opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije. Zato so Telekom pozvali, naj naročnikom bodisi vrne stroške priključnine ali pa pri notarju deponira izjavo, da bo to storil v primeru zavrnitve revizije. Poziv, naj ob nespoštovanju odločitve sodišča ukrepa tudi večinski lastnik, so poslali tudi predsedniku vlade: "Primer Telekoma je lahko preizkusni kamen, kako resno misli Slovenija tudi v praksi - in ne le deklarativno na papirju - zagotavljati uresničevanje enega od ciljev zakonodaje o preprečevanju omejevanja konkurence, to je varstvo potrošnikov."

Telekom se je odzval na poziv ZPS-a
ZPS je danes prejel odziv Telekoma, vladnega odziva pa ne. Telekom je ponovil stališče, da postopek še ni končan in da pred odločitvijo vrhovnega sodišča ne morejo sklepati nobenih poravnav. Pa tudi, da so nekateri naročniki ISDN-priključek dejansko želeli, zato vseh ne gre metati v isti koš. In še: "Odločitve sodišč spoštujemo."

Ali jih res, bomo - upamo - videli kmalu. Na ukrepanje oblasti ne gre računati, saj so njihove pristojnosti omejene. Inštituta skupinske tožbe, s katero bi lahko potrošniška ali kaka druga organizacija v imenu opeharjenih naročnikov vložila tožbo, slovenska zakonodaja ne pozna. Tako ljudem preostane le še zasebna tožba. Ta pa za sabo povleče tudi visoke sodne stroške, zato se bodo zanjo bržkone odločili le redki. Glede na počasnost sodnih mlinov je torej scenarij, da postopek zastara, zelo možen. Telekom se bo izmazal nekaznovan, potrošnikom pa bo ostal le grenak priokus.

Več o temi, ki zadeva kar 80 tisoč potrošnikov, ki jim je med letoma 2002 in 2005 Telekom neupravičeno vsilili tudi ISDN-priključek, v oddaji Posebna ponudba ob 17.30 na TVS1.
Svoja vprašanja nam lahko sporočite na elektronski naslov posebna.ponudba@rtvslo.si, med oddajo pa lahko pokličete na telefonski številki 01/475 2020 in 01/475 2021. Pišete nam lahko tudi na našo stran na Facebooku in Twitter.