Naftni kartel Opec se je v nasprotju s pričakovanji dogovoril o znižanju proizvodnje, s čimer bo naftni trg manj zasičen. K sporazumu je pristopila tudi Rusija, ki obljublja, da bo v prvi polovici leta 2017 postopno načrpala do 300 tisoč sodov dnevno manj. Foto: Reuters
Naftni kartel Opec se je v nasprotju s pričakovanji dogovoril o znižanju proizvodnje, s čimer bo naftni trg manj zasičen. K sporazumu je pristopila tudi Rusija, ki obljublja, da bo v prvi polovici leta 2017 postopno načrpala do 300 tisoč sodov dnevno manj. Foto: Reuters
Na Wall Street je vlagatelje že precej minilo navdušenje po Trumpovi zmagi na predsedniških volitvah 8. novembra. Vseeno je Dow Jones zasidran nad 19 tisoč točkami in je letos za deset odstotkov v plusu. Foto: Reuters
Facebook
Delnice nekaterih tehnoloških velikanov po Trumpovi zmagi (novi ameriški predsednik grozi, da bo uvedel visoke carine za izdelke iz Kitajske) izgubljajo. Facebookove so se novembra pocenile celo za dvanajst odstotkov. Foto: Reuters
bitcoin
Kriptovaluta bitcoin se še naprej krepi in je zadnji teden poskočila za okrog pet odstotkov. Foto: Reuters

Zlasti v sredo so cene podivjale in se zvišale za deset odstotkov, potem ko je Opec prvič po letu 2008 omejil črpanje, in sicer za 1,2 milijona 159-litrskih sodov načrpane nafte dnevno. Od posameznih članic bo črpanje največ, za 500 tisoč sodov (na 10,06 milijona sodov) dnevno znižala Savdska Arabija. Sporazumu se je (čeprav ni članica Opeca) pridružila tudi Rusija, ki bo načrpala 300 tisoč sodov manj.
Zdaj bo treba preiti od besed k dejanjem
Rusija zdaj (podatki so za november) načrpa kar 11,21 milijona sodov dnevno, kar je največ v posovjetskem obdobju. Čeprav je kar nekaj negotovosti, ali se bodo članice Opeca in Rusija res držale dogovora, je nafta brent pri skoraj 55 dolarjih vseeno dosegla več kot enoletni vrh, a je še vedno polovico nižje kot sredi leta 2014, ko se je začela zgodba o vedno višjih zalogah in s tem prenasičenosti trga.
V ZDA brezposelnost le še 4,6-odstotna
V New Yorku je vlagatelje že precej minilo navdušenje nad zmago Donalda Trumpa, ki je navzgor poganjalo predvsem delnice finančnih podjetij. Širši delniški indeks S & P 500 je zadnji teden izgubil odstotek, Nasdaq pa 2,7 odstotka. Ameriško gospodarstvo je novembra ustvarilo neto 178 tisoč delovnih mest, stopnja brezposelnosti pa se je s 4,9 znižala na 4,6 odstotka. To je najmanj v zadnjih devetih letih.
Fed bo ta mesec skoraj gotovo ukrepal
Sveže poročilo o ameriških gibanjih na trgu dela ima vseeno črna madeža: za september in oktober so navzdol popravili rast novoodprtih delovnih mest, povprečna urna postavka se je novembra v primerjavi z oktobrom znižala za 0,1 odstotka. Gre za prvo nazadovanje po decembru 2014. Analitiki so pričakovali 0,2-odstotno rast. Kljub temu je skoraj gotovo, da bo Fed ta mesec zvišal obrestno mero, ki je od lanskega decembra, ko je Fed prvič po finančni krizi zaostril denarno politiko, v razponu od 0,25 do 0,50 odstotka.

Dow Jones (ZDA)

19.170 točk

Nasdaq (ZDA)

5.255
DAX30 (Frankfurt)10.513
Nikkei (Tokio)18.426
10-letne slov. obvezn.donos: 1,15
10-letne am. obvezn.donos: 2,39
EUR/USD

1,0665

EUR/CHF

1,0776

bitcoin

758 USD

nafta brent54,43 USD
zlato

1.177 USD

euribor (6-mesečni)-0,219 %


Funt se zlasti v primerjavi z evrom krepi
Na deviznih trgih posebnega odziva na spodbudne ameriške podatke o zaposlenosti ni bilo. Rast dolarja, ki je bila po Trumpovi zmagi očitna, se je ustavila, se pa še naprej krepi britanski funt, saj so se polegli strahovi, povezani z brexitom. Funt je v primerjavi z evrom peti teden zapored pridobival in pri 0,8418 funta za evro dosegel najvišjo vrednost v zadnjih treh mesecih. Pri banki ABN Amro napovedujejo, da bo funt naslednje leto v primerjavi z dolarjem izgubljal, v primerjavi z evrom pa pridobival.
Strah pred padcem Renzijeve vlade
Od sredine oktobra je funt glede na evro pridobil že skoraj devet odstotkov, kar pa je gotovo povezano tudi s politično negotovostjo, ki vlada v Evropi. Vlagatelji so na trnih zlasti zaradi današnjega italijanskega referenduma o ustavnih reformah, ki bi lahko spodnesel vlado Mattea Renzija in s tem zamajal že tako šibek italijanski bančni sistem, ki ima skoraj tretjino vseh slabih posojil v območju evra, na oblast pa morda pripeljal Beppeja Grilla, s čimer bi spet oživele ideji o opustitvi skupne evropske valute in vrnitvi k liri.

Krka v petek spet "osvojila" mejo 50 evrov
Frankfurtski delniški indeks DAX30 je v zadnjem tednu izgubil 1,7 odstotka. V petek je za trenutek zdrsnil na 10.402 točki, s čimer je bil skoraj štiri odstotke pod vrednostjo, ki jo je dosegel teden po Trumpovi zmagi. Na Ljubljanski borzi je indeks SBITOP (693 točk), ki po novem vključuje tudi delnice Intereurope, Cinkarne, Uniorja in KD Group, že nižje kot ob vstopu v leto 2016. Krkine delnice so po treh letih padle pod 50 evrov, a so v petek okrevale in se po štiriodstotni rasti povzpele nad 51 evrov. Na tedenski ravni so vseeno izgubile pet odstotkov.